0

Τα χιλιόμετρα που έχει διανύσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης σε διάστημα λίγων ημερών, για να βρεθεί στη Θεσσαλονίκη και στο Βελλιδείο συνεδριακό κέντρο είναι πολλά. Τα ταξίδια αδιάκοπα.

Η βαριά επικαιρότητα τον έφερε στην κατεστραμμένη από τις πυρκαγιές Δαδιά στον Έβρο, στην κηδεία του 36χρονου Αντώνη στην Κρήτη, από εκεί στην πληγείσα από τις πλημμύρες Θεσσαλία και στη συνέχεια στη Θεσσαλονίκη για τη Δ.Ε.Θ. που φέτος διεξάγεται σε βαρύ κλίμα.

Στη Δ.Ε.Θ. ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε με παραγωγικούς φορείς και εκπροσώπους εργαζομένων.
Όπως μαθαίνω έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το κέντρο έρευνας και τεχνολογίας στην Θέρμη, που ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ, όπως τόνισε σε συνεργάτες του. Από εκεί επεσήμανε πως η χώρα για να γίνει ανταγωνιστική πρέπει να στηρίξει τους ερευνητές που παλεύουν καθημερινά κάτω από δύσκολες συνθήκες με τη γραφειοκρατία, αλλά και εκείνους που είναι στο εξωτερικό και θέλουν να επιστρέψουν, ενώ είχε και μία αξιοσημείωτη συζήτηση με τη διοίκηση της ΔΕΘ και το μέλλον της.

Παράλληλα δεσμεύθηκε πως θα αναδείξει κοινοβουλευτικά τα ζητήματα που του έθεσαν σε λεπτομερή συνάντηση εργαζόμενοι στην ΕΡΤ 3 οι οποίοι κάνουν λόγο για συνεχή υποβάθμιση και απαξίωση της φυσιογνωμίας του τηλεοπτικού σταθμού. Όπως δήλωσαν στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, συρρικνώνεται το ενημερωτικό περιεχόμενο ενώ εκπομπές ανατίθενται σε εξωτερικές παραγωγές αυξάνοντας το κόστος και παραγκωνίζοντας το έμπειρο προσωπικό της ΕΡΤ3.

Η περιοδεία που έγινε σε φορτισμένο κλίμα εξαιτίας της επικαιρότητας έκλεισε με μία πύρινη ομιλία το βράδυ της Παρασκευής στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο. Εκεί ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέδειξε για μία ακόμη φορά τα λάθη και τις παραλείψεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα. Μίλησε για την τραγωδία στον κάμπο και τόνισε πως το επιτελικό κράτος της Νέας Δημοκρατίας έχει βουλιάξει στον θεσσαλικό κάμπο που αποτελεί υγειονομική βόμβα και πως είναι αδιανόητο τόσες ημέρες να συνεδριάζει το συντονιστικό κέντρο στη Λάρισα χωρίς να συμμετάσχει Ο ΕΟΔΥ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης που χειροκροτήθηκε αρετές φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας ζήτησε προσωπικά από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αναλάβει τις δικές του ευθύνες.

Το δεξί χέρι του προέδρου

Σε όλες τις συναντήσεις του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής της Α΄ Θεσσαλονίκης Νίκος Ανδρουλάκης είχε στο πλευρό του, ένα πρόσωπο κλειδί.  Τον άνθρωπο εκείνο που ξέρει την Θεσσαλονίκη όσο ελάχιστοι και γνωρίζει τα προβλήματα της περιοχής, αυτά που το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αναδείξει το επόμενο διάστημα. Πρόκειται για τον  εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Θανάση Γλαβίνα, ο οποίος εκλέχτηκε αρχικά βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια της Β΄ Θεσσαλονίκης, όμως στις δεύτερες εκλογές έχασε την έδρα. Όπως μαθαίνω ο κ. Γλαβίνας είναι άνθρωπος εμπιστοσύνης του προέδρου και έχει λάβει αρκετά καλές κριτικές για την έως τώρα πορεία του στην…ηλεκτρική καρέκλα του κόμματος. Σύμφωνα με κορυφαία πηγή της Χαρίλαου Τρικούπη αυτό που κάνει τον σημερινό εκπρόσωπο να ξεχωρίζει είναι σοβαρή και δωρική του παρουσία στα πάνελ και τις δημόσιες τοποθετήσεις του, αλλά κυρίως ο χρόνος αντίδρασης του στις ανακοινώσεις και η πίεση που ασκεί στους τομείς ώστε να υπάρχουν έτοιμες θέσεις για όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας. Αυτό είναι κάτι που έλλειψε το προηγούμενο διάστημα και οι «Νέστορες» του κόμματος του το πιστώνουν στα θετικά.

Αλλάζουν «στέκια» στον ΣΥΡΙΖΑ

Παράλληλα, πληθαίνουν οι φωνές που θέλουν στελέχη που ήταν παλιά στο ΠΑΣΟΚ και βρέθηκαν στο ΣΥΡΙΖΑ να γλυκοκοιτάζουν ξανά την πόρτα στην οδό Χαριλάου Τρικούπη 50. Την πόρτα της επιστροφής στην παράταξη του ΠΑΣΟΚ.

Κάποιοι άλλαξαν μάλιστα και στέκια. Συχνάζουν πλέον σε γνωστό πασοκικό καφέ στο Κολωνάκι. Στήνουν καρτέρι και πιάνουν συζητήσεις με ανθρώπους που δεν έφυγαν ποτέ από το ΠΑΣΟΚ. Ψάχνουν εκείνους που έμειναν εκεί, στα δύσκολα πέτρινά χρόνια της παράταξης. Θυμούνται, ξανά, πως είναι «κεντροαριστεροί».
Τα στελέχη αυτά είναι πρωτοκλασάτα. Πρώην υπουργοί που δεν γοητεύονται από την κατάσταση που επικρατεί στο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουν θέση στην Κουμουνδούρου από τότε που έφυγε ο Αλέξης Τσίπρας και γνωρίζουν πως η Έφη Αχτσιόγλου και ο Στέφανος Κασσελάκης δεν θα τους αξιοποιήσουν. Με αυτούς σε πρώτη φάση στο ΠΑΣΟΚ κρατούν στάση αναμονής. Η περίπτωση του καθενός είναι ξεχωριστή. Δεν είναι όλοι το ίδιο  και ο κάθε ένας από αυτούς έχει το δικό του πολιτικό βάρος και τη δική του προσωπικότητα.

Ένα από τα πρόσωπα όμως που αναμένεται να δηλώσει πως επιστρέφει σπίτι της είναι η Γεωργία Γενιά. Η πρώην βουλευτής Πειραιά με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, έχει πασοκικό παρελθόν από τα χρόνια της στη νεολαία ΠΑΣΟΚ και πληροφορίες λένε πως ποτέ της δεν ξεκρέμασε τη φωτογραφία του Ανδρέα Παπανδρέου από το γραφείο της.
Η ίδια δήλωσε πως αποχωρεί από το ΣΥΡΙΖΑ «ήσυχα» και όλοι περιμένουν την επιστροφή της στη Χαριλάου Τρικούπη αλλά και την αξιοποίηση της, που θα είναι ίσως στον Πειραιά, ίσως όμως και στην Αρκαδία που είναι και ο τόπος καταγωγής της.
Πάντως και στις δύο περιπτώσεις ενισχύεται το ΠΑΣΟΚ σε περιοχές που κρίνονται νευραλγικές.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Απόψεις