0

«Απαγορευτικό» στη μουσική μετά τις 23:00 επιβάλλουν οι παραθαλάσσιοι δήμοι Αλίμου και Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης στα νότια της Αθήνας, με το «καλημέρα» της τουριστικής σεζόν και μετά σχεδόν δυο χρόνια υγειονομικών περιορισμών, λόγω της πανδημίας.

Αιτιολογώντας την απόφασή της να λάβει «δρακόντεια μέτρα», «πουθενά δεν έχει αποφασίσει η πόλη μας να μετατραπεί σε ένα απέραντο παραθαλάσσιο “Γκάζι”, ούτε σε “Φαληράκι” ή “Λαγανά”», ανέφερε η δημοτική αρχή του Αλίμου, διευκρινίζοντας παράλληλα πως «η Δημοτική Αρχή και μαζί η κοινωνία, στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα, θέλουμε ζωή, ψυχαγωγία και τουρισμό στην παραλία μας και το έχουμε αποδείξει».

Στον αντίποδα, «και η επιχειρηματικότητα οφείλει να σέβεται την κοινωνία και τον νόμο και να μην ξεπερνάει τα όρια της λογικής» τονίζει η Δημοτική Αρχή της πόλης, εξηγώντας από πλευράς της πως «αυτό που ζούμε τις τελευταίες μέρες, με την ασύδοτη και ανεξέλεγκτη ηχορύπανση από το παραλιακό μέτωπο, αποτελεί μία πρωτόγνωρη κατάσταση, που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή».

Ανακοινώνοντας το…σιωπητήριο, «ποτέ και πουθενά δεν έλαβε κανένα όργανο του Δήμου, ούτε βέβαια η κοινωνία, την απόφαση να μετατραπεί η παραλία μας σε μια ατέλειωτη σειρά μπουζουκομάγαζων, κέντρων διασκέδασης και άλλων οχληρών δραστηριοτήτων, με ηχορύπανση χωρίς έλεος, από το σούρουπο της μιας μέρας ως το ξημέρωμα της επόμενης» διατείνεται ο Δήμος Αλίμου, ενώ απαντά ότι «στην (κλασική) Ριβιέρα πουθενά δεν συναντάς τέτοιες εικόνες απίστευτης οχλαγωγίας, ξέφρενης ηχορύπανσης, βεγγαλικών μέχρι τα ξημερώματα κ.λπ. Αντιθέτως, ο επισκέπτης συναντά ήρεμες εικόνες στο περιβάλλον, οργάνωση και ποιότητα στην ψυχαγωγία».

Αυτόφωρο και πρόστιμα

Ταυτόχρονα, η Δημοτική Αρχή εγκαλεί τους επιχειρηματίες για αθέτηση υποσχέσεων, καθώς «είχαν δεσμευθεί ότι δεν θα ενοχλούν με ηχορύπανση τους περίοικους και ότι δεν θα ρίχνουν βεγγαλικά μετά τις 10:30 το βράδυ», όπως επισημαίνει ο Δήμαρχος της πόλης, Ανδρέας Κονδύλης.

Ο ίδιος παρατηρεί πως «από την αρχή κιόλας της φετινής σεζόν διαπιστώνουμε την πιο άγρια ηχορύπανση που έχουμε ζήσει ποτέ και την μεγαλύτερη περιφρόνηση και ασέβεια απέναντι στον πληθυσμό της πόλης μας», καταλήγοντας πως «όποιο κατάστημα παίζει μουσική μετά τις 11 το βράδυ, θα λειτουργεί παράνομα».

Το νέο ωράριο στο Δήμο Αλίμου τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουνίου και για επτά ημέρες, ενώ αναμένεται να επανεκτιμηθεί η κατάσταση την ερχόμενη εβδομάδα. Μέχρι τότε, «η Αστυνομία έχει ήδη ειδοποιηθεί, ώστε να οδηγεί στο αυτόφωρο τους παραβάτες. Μετά τις 3 παραβάσεις, το κατάστημα θα σφραγίζεται προσωρινά, αν και είναι βέβαιο ότι οι καταστηματάρχες θα προσφεύγουν στα Διοικητικά Δικαστήρια για να παραμείνουν ανοιχτά» περιγράφει η Δημοτική Αρχή της πόλης, αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο ακόμη και για νέα μέτρα «αυστηρότερα ή ηπιότερα, ανάλογα με την συμπεριφορά που θα έχουν επιδείξει τα καταστήματα».

Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμος Αλίμου θέτει πάνω στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους επιχειρηματίες του κλάδου ακόμη και το ενδεχόμενο της πλήρους κατάργησης «των καταστημάτων από την παραλιακή ζώνη με Κανονιστική Απόφαση», ρίχνοντας τώρα το μπαλάκι της τήρησης των μέτρων, στην μεριά των επιχειρηματιών.

Η κίνηση, ωστόσο, του Δήμου Αλίμου να μηδενίσει… τα ντεσιμπέλ βρήκε ήδη μιμητές, καθώς σε ανακοίνωσή του με τίτλο «το Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης θωράκισε την πόλη από οχλούσες δραστηριότητες και ηχορύπανση», ο Δήμος των «3Β» κατεβάζει εξίσου τους διακόπτες στις κονσόλες της μουσικής, μετά τις 11 το βράδυ.

Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος κατά τη συζήτηση του θέματος (που εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία), «ο Δήμος καλείται να αντιμετωπίσει μικρή μερίδα καταστημάτων εστίασης οι οποίες συστηματικά επιδεικνύουν αντικοινωνική συμπεριφορά, παίζοντας μουσική σε ένταση υψηλότερη του επιτρεπτού και αναστατώνοντας την πόλη όλες τις ώρες της νύχτας». «Στην προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής να προστατέψει την πόλη, διαπιστώθηκε πως υπάρχουν σημαντικά κενά στην κείμενη νομοθεσία που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις που ενοχλούν την πόλη να εκμεταλλεύονται τα κενά αυτά και να μένουν ατιμώρητοι» σημειώνει η Δημοτική Αρχή, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι «αποφασίστηκε η απαγόρευση παράτασης του ωραρίου λειτουργίας μουσικής στις επιχειρήσεις εντός σχεδίου πόλεως και του οικιστικού ιστού, μετά το προβλεπόμενο ωράριο που λήγει στις 23:00 το καλοκαίρι και στις 22:00 το χειμώνα».

Σε περίπτωση, μάλιστα, παράβασης του ωραρίου, προβλέπεται η άμεση επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ από τη Δημοτική Αστυνομία, ενώ η εφαρμογή του μέτρου τοποθετείται για την 1η Ιουλίου, ώστε να λειτουργήσει ως προστατευτικό δίχτυ απέναντι σε «επιχειρήσεις που αρνούνται να σεβαστούν τους κατοίκους, την ποιότητα ζωής και την οικιστική φυσιογνωμία της πόλης».

Στη λίστα με τα «απαγορευμένα» του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης φιγουράρουν και τα βεγγαλικά, των οποίων η καύση δεν επιτρέπεται μετά τις 11 το βράδυ, παρά μόνο η «χρήση αθόρυβων ή χαμηλού θορύβου βεγγαλικών τις υπόλοιπες ώρες». Ακόμη, για τους παραβάτες προβλέπεται η επιβολή προστίμου 3.000 ευρώ, ενώ αντιμέτωποι με «καμπάνες» από τη Δημοτική Αρχή θα είναι και όσοι κάνουν χρήση θορυβωδών μηχανημάτων καθαριότητας και κηποτεχνικών εργασιών, όπως τα χορτοκοπτικά μηχανήματα, οι φυσητήρες και τα αλυσοπρίονα.

«Συγκεκριμένα τα μηχανήματα που παράγουν θόρυβο άνω των 65 ντεσιμπέλ απαγορεύεται πλέον, να χρησιμοποιούνται τις Κυριακές και τις επίσημες αργίες ενώ, από τη Δευτέρα έως το Σάββατο η χρήση τους επιτρέπεται μόνο από τις 11:00 έως τις 14:00. Η παράβαση του συγκεκριμένου άρθρου τιμωρείται με πρόστιμο 3.000 ευρώ», ανακοίνωσε ο Δήμος των «3Β», ο οποίος ενήργησε, προκειμένου να μπορέσει να θωρακίσει την πόλη και να προστατέψει τους κατοίκους απ’ όσους αρνούνται να σεβαστούν τους κανόνες καλής γειτνίασης και την οικιστική φυσιογνωμία που χαρακτηρίζει το Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, όπως καταλήγει τη Δημοτική Αρχή.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις