Σύγκρουση και αντιπαράθεση αντί για συναίνεση ενάντια στον Κασιδιάρη αναμένεται σήμερα στη Βουλή, παρά την κοινή αφετηρία και κοινή βούληση όλων των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, κάθε στοιχείο ναζισμού και φασισμού να μείνει εκτός Κοινοβουλίου.
Αυτή η βούληση ωστόσο δεν επισπεύδει τελικά την πολυπόθητη συναίνεση και ομοφωνία ώστε να εκπέμψουν όλα τα κόμματα ακόμα πιο δυνατά το αντιφασιστικό μήνυμά τους και να ψηφίσουν από κοινού την τροπολογία που θα ανακόψει τις επιδιώξεις Κασιδιάρη και των ομοϊδεατών του.
Το κλίμα αυτό αποτυπώθηκε εντός και εκτός Βουλής από την ώρα που κατατέθηκε η συμπληρωματική ρύθμιση της κυβέρνησης για το φρένο στο νεοναζιστικό μόρφωμα ενώ αναμένεται να κορυφωθεί εν μέσω ενστάσεων και αντιδράσεων σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, οπότε τα κόμματα θα τεθούν προ των ευθυνών τους και θα κληθούν να πάρουν θέση όχι μόνο με τις τοποθετήσεις τους αλλά και με την ψήφο που τελικά θα δώσουν.
Μέχρις ώρας πάντως την τροπολογία αναμένεται να στηρίξουν μόνο η κυβερνητική πλειοψηφία της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να απέχει από την ψηφοφορία και το ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 να καταψηφίσουν.
Η επιλογή του διπλού ταμπλό που επιλέγει να κινηθεί η αξιωματική αντιπολίτευση έχει προκαλέσει ήδη την αντίδραση τόσο της πλειοψηφίας όσο και της Χαριλάου Τρικούπη.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να «βάλει χέρι» στην αντισυστημική ψήφο. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ εμμένουν στην θεσμική αντιμετώπιση της υπόθεσης ασκώντας από την μια κριτική στην κυβέρνηση για «ερασιτεχνικούς χειρισμούς» και από την άλλη εξαπολύοντας οξύτατη επίθεση στην Κουμουνδούρου ότι θυσιάζει τις βασικές δημοκρατικές αρχές για μικροπολιτικά και εκλογικά οφέλη.
Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας δεν αποκλείεται να υπάρξει παρέμβαση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αν και οι συνεργάτες του επέμεναν έως αργά το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας ότι στο πρόγραμμά του δεν υπάρχει κοινοβουλευτική παρουσία. Πιθανότερη είναι η τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ο οποίος εκτός από την ρύθμιση Κασιδιάρη αναμένεται να τοποθετηθεί και για την τροπολογία που κατέθεσε το κόμμα του για την επιστροφή των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο δημόσιο από το «Υπερταμείο» όπου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τις είχε μεταβιβάσει το 2016.