0

Ο πήχης για τον Δήμαρχο Ζωγράφου, Βασίλη Θώδα για μια νέα αυτοδιοικητική θητεία έχει τεθεί από τον ίδιο ακόμη πιο ψηλά. Καθαριότητα, ευρύ πρόγραμμα αναπλάσεων κοινόχρηστων χώρων, αξιοποίηση εμβληματικών κτιρίων, «πάρκα τσέπης», νέες παιδικές χαρές, ενεργειακή εξοικονόμηση, γεωθερμία, φωτοβολταϊκά, ψηφιακός μετασχηματισμός του Δήμου, προστασία των ευάλωτων ομάδων πολιτών, δημιουργία χώρων στάθμευσης αποτελούν μερικές μόνον από τις προτεραιότητές του ως συνέχεια στους στρατηγικούς στόχους που ακολουθεί από την αρχή της πορείας του.

Κύριε Δήμαρχε, απευθυνόμενος στη νεοεκλεγείσα Κυβέρνηση, ποια θέματα θεωρείτε πως πρέπει να τύχουν άμεσης επίλυσης / βελτίωσης; 

Αρχικά θέλω να αναφέρω ότι αυτά τα 4 χρόνια θητείας μας στον Δήμο Ζωγράφου καταφέραμε να εξασφαλίσουμε χρηματοδοτήσεις άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ για έργα που έχουν γίνει, αλλά και έργα που θα αρχίσουν αυτό το φθινόπωρο και που θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης μας, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ποιότητας ζωής των πολιτών μας. Ένα από τα θέματα που θα θέταμε είναι η χρηματοδότηση δημιουργίας υπόγειου χώρου στάθμευσης (πάρκινγκ) δεδομένου του έντονου προβλήματος έλλειψης χώρων στάθμευσης που αντιμετωπίζει η περιοχή, το οποίο θα γίνει εντονότερο λόγω της δημιουργίας τριών σταθμών ΜΕΤΡΟ. Θα θέλαμε, επίσης, να εξεταστεί το θέμα της αύξησης των χρηματοδοτήσεων για τους Δήμους, οι οποίοι φιλοξενούν Πανεπιστήμια, καθώς ο πληθυσμός τους αυξάνεται κατά πολύ μεγάλο βαθμό σε σχέση με τη χρηματοδότηση που δίνεται για τους μόνιμους κατοίκους. Επισημαίνεται ότι, ο Δήμος Ζωγράφου φιλοξενεί το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο και το μεγαλύτερο Πολυτεχνείο της χώρας. Επιπλέον, θα μας βοηθούσε πολύ να εγκριθούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων και να υπάρξουν κάποιοι περιορισμοί στην κινητικότητα. Ενώ, θα μας βοηθούσε πολύ να υπάρχει μεγαλύτερη ανεξαρτησία στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Διεκδικείτε μια νέα δημαρχιακή θητεία. Ποιοι είναι οι στρατηγικοί σας στόχοι για την ερχόμενη 5ετία; 

​Οι στόχοι μου για την πόλη μας ήταν και εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλοί. Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι με όλες μου τις δυνάμεις για να γίνει του Ζωγράφου, τα Ιλίσια και το Γουδή, οι γειτονιές που ονειρευόμαστε και θέλουμε όλοι να ζούμε.

Οι βασικές μας προτεραιότητες για την επόμενη 5ετία επιγραμματικά είναι:

  • Η ολοκλήρωση του μεγαλύτερου χρηματοδοτούμενου έργου στην ιστορία της πόλης, αυτού της ανάπλασης των κοινόχρηστων χώρων του Δήμου Ζωγράφου. Στο πλαίσιο του προγράμματος, μεταξύ άλλων, θα ανακατασκευαστούν 29.000 τ.μ πεζοδρομίων, θα γίνουν παρεμβάσεις επιφάνειας 57.740 τ.μ. σε πλατείες και πάρκα.
  • Η ολοκλήρωση του έργου της ενοποίησης των χώρων της Βίλας Ζωγράφου.
  • Η δημιουργία υπόγειων χώρων στάθμευσης.
  • Ο ψηφιακός μετασχηματσιμός της πόλης μας, ώστε να μετατραπεί σε Smart City.
  • Η ενεργειακή αυτονομία του Δήμου μέσα από την Ενεργειακή Αναπτυξιακή Εταιρεία Ο.Τ.Α. και η στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών μέσω της κάλυψης μέρους των ενεργειακών αναγκών τους.

Πολύ πρόσφατα η «Αναπτυξιακή Ενεργειακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α.» του Δήμου Ζωγράφου και το «Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων και Διοίκησης» της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας. Ποιο είναι το αντικείμενο αυτής της συνεργασίας;

Είμαι πολύ περήφανος που εγκαίρως εντοπίσαμε τα διαφαινόμενα σημάδια της ενεργειακής κρίσης και προχωρήσαμε στη σύσταση της Ενεργειακής Αναπτυξιακής Εταιρείας Ο.Τ.Α. και μόλις πρόσφατα συνάψαμε Μνημόνιο Συνεργασίας με τους αξιόλογους καθηγητές και ερευνητές από το «Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων και Διοίκησης» της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ. Στοχεύουμε μέσα από αυτή τη συνεργασία να βρούμε τρόπους παραγωγής ενέργειας μέσω γεωθερμικών και φωτοβολταϊκών συστημάτων, ώστε να βοηθήσουμε τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και να καλύψουμε μέρος των ενεργειακών αναγκών του Δήμου μέσω ιδιοκατανάλωσης. Απώτερος στόχος μας είναι, ο Δήμος Ζωγράφου να γίνει ένας ενεργειακά αυτόνομος Δήμος και να δείξουμε τον δρόμο και στους υπόλοιπους Δήμους της Αττικής.

Έργο Πλατείας Άνοιξης. Εμβληματικό για τον Δήμο Ζωγράφου. Σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε σήμερα; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα της ανάπλασης;

Η ολική ανάπλαση της πλατείας «Άνοιξη» και οι παρεμβάσεις στις παρακείμενες κεντρικές οδούς: Ξηρογιάννη, Μπισκίνη και  Αμφιτρίτης, τις οδούς που… διατρέχουν του Ζωγράφου, τα Ιλίσια και το Γουδή είναι ένα ακόμη κομβικό έργο, που μόλις ολοκληρωθεί θα αλλάξει εμφατικά την πόλη του Ζωγράφου. Το έργο περιλαμβάνει  τον επανασχεδιασμό και την πλήρη ανάπλαση της Πλατείας, την ενοποίηση των ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων, την προαγωγή της βιώσιμης αστικής κινητικότητας και τη δημιουργία μίας ασφαλούς και θελκτικής πορείας για πεζή μετακίνηση. Πριν από λίγες μέρες  προκηρύχθηκε και δημοσιεύτηκε η Δημόσια Σύμβαση για το έργο και έχει εξασφαλιστεί κονδύλι ύψους 2.350.000 ευρώ.

Πριν από λίγες ημέρες είδαν το φως της δημοσιότητας φωτορεαλιστικές απεικονίσεις για τη διαμόρφωση του Κτήματος Ζωγράφου. Ποια είναι η εξέλιξη σε αυτό το έργο; 

Πρόκειται για άλλο ένα σημαντικό έργο που καταφέραμε να… ξεκολλήσουμε επί θητείας μας και για το οποίο πραγματικά είμαι πολύ χαρούμενος. Έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να υπάρξει άμεση χρηματοδότηση του έργου και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες δημοπράτησης, ενώ τα σχέδια είναι στο τελικό στάδιο έγκρισης. Πρόκειται για ένα έργο που μόλις ολοκληρωθεί θα αλλάξει κυριολεκτικά τον Δήμο μας, καθώς θα γίνει ολική ανάπλαση και ενοποίηση των χώρων περιμετρικά της Βίλας Ζωγράφου, ώστε να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο πάρκο 26 στρεμμάτων, αντίστοιχο αυτών που επισκεπτόμαστε σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Στον Δήμο σας βλέπουμε να αναπτύσσονται «πάρκα τσέπης». Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα και ποιος είναι ο σχεδιασμός;

Μια από τις πρώτες προτεραιότητες της διοίκησης μας ήταν και παραμένει μέσω των παρεμβάσεων και αναπλάσεων κοινόχρηστων χώρων, να αναβαθμίσουμε τους χώρους πρασίνου που τόσο ανάγκη έχουμε όλοι. Από την πρώτη στιγμή εντοπίσαμε μικρούς κοινόχρηστους χώρους, είτε τρίγωνα, είτε «κηπάρια», τα οποία όμως με την πάροδο των χρόνων είχαν μετατραπεί σε άτυπες χωματερές. Αναζητήσαμε τρόπους για την αξιοποίηση των χώρων αυτών και προχωρήσαμε σε αναπλάσεις δημιουργώντας τα λεγόμενα «πάρκα τσέπης», στα πρότυπα αντίστοιχων σε Αμερική και Μεγάλη Βρετανία. Έχουμε δημιουργήσει 7 pocket parks και ήδη ετοιμάζονται άλλα 2. Μάλιστα, οι δημότες μας τα υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό.

Ο «καθρέπτης» κάθε πόλης είναι κατά γενική ομολογία η καθαριότητα. Ο δικός σας δήμος εκτός από το ότι είναι ο πιο πυκνοκατοικημένος στην Ελλάδα, τυγχάνει να έχει ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση λόγω της λειτουργίας μεγάλων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Τι έχει γίνει σε αυτόν τον τομέα και τι περαιτέρω πρέπει να ακολουθήσει;

Η μάχη για την καθαριότητα στου Ζωγράφου δεν σταματά ούτε λεπτό. Με βάση τον συνολικό σχεδιασμό της αρμόδιας υπηρεσίας, έχουμε προμηθευτεί 1.030 πράσινους κάδους και 200 κάδους ανακύκλωσης, οι οποίοι μέχρι το τέλος του 2023 θα αντικαταστήσουν τους παλιούς και φθαρμένους. Το 2024 προγραμματίζουμε την προμήθεια 500 μπλε κάδων που θα ενισχύσουν τη μάχη της ανακύκλωσης. Παράλληλα, μπήκαμε σε νέα εποχή με τη ριζική ανανέωση του στόλου των οχημάτων μας, ο οποίος ενισχύθηκε και με 4 σύγχρονα απορριμματοφόρα για τη συλλογή βιοαποβλήτων. Συμμετέχουμε σε προγράμματα ανακύκλωσης και ξεχωριστής διαλογής απορριμμάτων, έχουμε εγκαταστήσει ένα νέο σύστημα υπόγειας διαχείρισης απορριμμάτων με 18 νέους υπόγειους κάδους σύγχρονης τεχνολογίας, σε σημεία με μεγάλο όγκο απορριμμάτων και περιμένουμε την έγκριση για ακόμα 30 κάδους, ενώ ο Δήμος Ζωγράφου ήταν ο ένας από τους πρώτους δύο Δήμους της Αττικής που εφάρμοσαν το πρόγραμμα “Zero Waste Διοίκηση” με σκοπό την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων της πόλης και την εφαρμογή στην πράξη των αρχών της Κυκλικής Οικονομίας αποτελώντας έτσι παράδειγμα για το σύνολο της Διοίκησης στην Ελλάδα.

Προχωρήσατε σε ολική αντικατάσταση του δικτύου οδοφωτισμού. Πώς αποτυπώνεται τελικά το όφελος στον Δήμο και στους κατοίκους με τα νέα φωτιστικά σώματα τύπου LED;

Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο υποδομής για την πόλη μας που ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Η αντικατάσταση 3.753 παλαιών ενεργοβόρων λαμπτήρων με νέα σύγχρονα σώματα, τύπου LED, είχε ως αποτέλεσμα ο Δήμος Ζωγράφου να μετατραπεί από μια σκοτεινή περιοχή, σε μια φωτισμένη, ασφαλή και σύγχρονη πόλη, με πολλαπλά οφέλη. Η ετήσια κατανάλωση (kwh) του φωτιστικού συστήματος από 3.980.000 κιλοβατώρες ανά έτος, μειώθηκε  σε 1.170.000 κιλοβατώρες, εξοικονομώντας ενέργεια, ενώ σημειώθηκε μείωση του ενεργειακού μας αποτυπώματος πάνω από 70%.

Έχετε μπροστά σας έναν δύσπιστο κάτοικο του Ζωγράφου. Τι θα του λέγατε για να τον πείσετε να σας ψηφίσει στις 8 Οκτωβρίου του 2023; 

Θα του έλεγα να συγκρίνει την 4ετία που διατρέξαμε με τις προηγούμενες που βίωσε στον Δήμο Ζωγράφου. Αν στον απολογισμό που θα κάνει – παρ’ όλες τις παραλείψεις και τα πιθανά λάθη μας – καταλήξει ότι φθάσαμε στο 2023 έχοντας υλοποιήσει τις περισσότερες από τις εξαγγελίες και τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε το 2019 με αδιάκοπη προσπάθεια, με θέληση και όραμα, ώστε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας, αλλά και την εικόνα της πόλης μας, τότε δεν έχει παρά να μας εμπιστευτεί, ώστε να συνεχίσουμε το έργο που ξεκινήσαμε το 2019. Η αλήθεια είναι ότι με έγνοια για να προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό για την πόλη μας  συγκροτήσαμε ένα πολύ δυνατό ψηφοδέλτιο με ανθρώπους που έχουν ξεχωρίσει στον Δήμο μας ως επαγγελματίες, ως επιστήμονες, αλλά και ως ενεργοί δημότες που μετέχουν στα κοινά, στις σχολικές επιτροπές, στον αθλητισμό και στον πολιτισμό. Έχουμε κάνει πολλά και έχουμε ακόμα περισσότερα να φτιάξουμε, όλοι μαζί.

Τ02 ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΕΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΕΙΣ_compressed (1)-11

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις