0

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Tοday Press

Συνέντευξη στην Μάρθα Λεκκάκου 

Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης είναι από εκείνους τους υποψηφίους που δεν χρειάζονται συστάσεις. Διαθέτει γνώση, εμπειρία, βαρύ βιογραφικό και την απαραίτητη προϋπηρεσία για να υπηρετήσει την πατρίδα με την φανέλα της εθνικής στο ευρωκοινοβούλιο, φέρνοντας αποτελέσματα.

Ο υποψήφιος της ΝΔ, μίλησε στην TODAY PRESS για την εκλογική μάχη της 9ης Ιουνίου, τον εκλογικό στόχο της ΝΔ, τα κριτήρια των ψηφοφόρων καθώς και για τον κρίσιμο τομέα της υγείας που τόσο καλά γνωρίζει.

● Κύριε Κοντοζαμάνη, γιατί να σας ψηφίσουν οι πολίτες; Τι μπορούν να περιμένουν από εσάς;

Η διαχείριση της πανδημίας, η μακροχρόνια ενασχόληση μου με το χώρο της υγείας και του φαρμάκου και η στενή συνεργασία με ευρωπαϊκούς θεσμούς και φορείς, μου προσέφεραν πολύτιμη εμπειρία και αξιόλογα μαθήματα, που μπορούν να μετουσιωθούν σε λύσεις, ώστε να βελτιώσουμε τις χρόνιες παθογένειες και να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Αναμφισβήτητα, οι προκλήσεις για την Ευρώπη αλλά και για την Ελλάδα στην Ευρώπη είναι παραπάνω από σημαντικές. Η επόμενη πενταετία θα κρίνει την πορεία που θέλουμε να πάρουμε και ως χώρα και ως ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Στις Βρυξέλλες, εφόσον οι πολίτες με εμπιστευτούν, πιστεύω πως μπορώ να διαδραματίσω σημαντικό και παραγωγικό ρόλο για την προάσπιση και προβολή των ελληνικών συμφερόντων. Με μεθοδικότητα, σχέδιο και μετρήσιμα αποτελέσματα μπορούμε να διεκδικήσουμε όλα αυτά που μας αξίζουν. Όλα όσα αξίζουν στα παιδιά μας, την κοινωνία και την Πατρίδα μας. Με δύο λόγια, επιδιώκω οι πολίτες να με εμπιστευτούν για να είμαι ο δικός τους άνθρωπος στις Βρυξέλλες. Στις προκλήσεις απαντάς με προτάσεις, γνώσεις και αποτελεσματικότητα. Αυτό διεκδικώ να κάνω.

 

● Ποιος ήταν ο λόγος που σας ώθησε να λάβετε μέρος στις Ευρωεκλογές, ειδικά τώρα που η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με αλλεπάλληλες προκλήσεις και αναζητεί το βηματισμό της για την επόμενη μέρα;

Είναι γεγονός πως οι ευρωσκεπτικιστές κερδίζουν συνεχώς πολιτικό έδαφος. Στην Ελλάδα, ωστόσο, πιστεύω πως οι ευρωσκεπτικιστικές απόψεις, ειδικά την περίοδο μετά την πανδημία, μειώθηκαν χαρακτηριστικά. Ωστόσο, οι κίνδυνοι σε ένα διεθνές περιβάλλον αστάθειας και αβεβαιότητας αυξάνονται σταδιακά, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει τι θα φέρει η επόμενη μέρα. Η ευρωπαϊκή πολιτική δεν αφορά μόνο μια ελίτ που κινείται πέριξ των Βρυξελλών, και αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που θεωρώ ταυτόχρονα τιμή και πρόκληση τη συμμετοχή μου στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Πιστεύω ότι έχω τις γνώσεις και την εμπειρία ώστε να φανώ χρήσιμος και αποτελεσματικός για τα εθνικά συμφέροντα. Η ευρωπαϊκή πολιτική συνδέεται άμεσα με όλους τους κατοίκους της, το παρόν και το μέλλον τους. Οι ευρωεκλογές αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Η επέκταση του ενδιαφέροντος του κοινού για αυτές αποτελεί μια διαρκή πρόκληση. Η Ευρώπη είναι απλά το σπίτι του κάθε πολίτη των 27, γι’ αυτό και χρειάζεται διαρκή προσοχή για τα όσα διαδραματίζονται μέσα στο σύνθετο ευρωπαϊκό στερέωμα.

● Με τι κριτήρια θεωρείτε ότι θα πάνε οι πολίτες στις κάλπες; Τι κλίμα λαμβάνετε από τις περιοδείες σας;

Η ευρωπαϊκή πολιτική δεν αφορά τους λίγους, αλλά τους πολλούς. Αυτό προσπαθώ να επικοινωνήσω πρωτίστως στους πολίτες σε όλη την Ελλάδα. Οι ευρωεκλογές δεν είναι εκλογές δεύτερης κατηγορίας. Υπάρχει μία χαλαρότητα, η οποία έρχεται από το παρελθόν σε σχέση με τις ευρωκάλπες. Είναι στο χέρι μας να εκθέσουμε επιχειρήματα, να ακούσουμε και να συνομιλήσουμε με τους πολίτες για να τους εξηγήσουμε γιατί πρέπει να ψηφίσουν. Οι πολιτικές που χαράζονται σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο επηρεάζουν τις ζωές όλων μας. Για να το κατανοήσουμε αρκεί να ανατρέξουμε στα χρόνια της πανδημίας. Σκεφτείτε η Ευρωπαϊκή Ένωση να μην ένωνε δυνάμεις και το κάθε κράτος να κινούνταν ατομικά. Ταυτόχρονα, μεγάλο μέρος των νόμων που ψηφίζουμε στην Βουλή αποτελούν ενσωμάτωση ευρωπαϊκών νομοθετημάτων. Ως εκ τούτου, οι Ευρωεκλογές αποκτούν ιδιαίτερη σημασία και η επέκταση του ενδιαφέροντος του κοινού για αυτές αποτελεί μια διαρκή πρόκληση.

● Ποιος είναι ο εκλογικός στόχος της Νέας Δημοκρατίας;

Αναγνωρίζουμε ότι ο πήχης στις ευρωεκλογές είναι διαφορετικός από τον πήχη στις
εθνικές εκλογές. Στόχος μας είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, που θα αντανακλά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εμπιστοσύνη των πολιτών και θα βάλει τέλος για ακόμη μία φορά στις καιροσκοπικές και λαϊκίστικες φωνές αβεβαιότητας. Συνεπώς, το μέτρο σύγκρισης είναι οι ευρωεκλογές του 2019, που και πάλι είχαν λάβει χώρα κοντά στις εθνικές εκλογές. Θλιβερή διαπίστωση αποτελεί η μονή ατζέντα των υπολοίπων κομμάτων. Επιμένουν στην εσωστρέφεια, στρουθοκαμιλίζουν και συντάσσονται εμμονικά απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Μοναδικό τους ζητούμενο πώς θα “αδυνατίσουν” την Κυβέρνηση. Με αποφασιστικότητα αλλά και την απαραίτητη, σεμνότητα σηκώνουμε το γάντι και αποδεικνύουμε με επιχειρήματα στους πολίτες, πως η μόνη πολιτική δύναμη η οποία σήμερα έχει ουσιαστική πρόταση διακυβέρνησης για τη χώρα είναι η Νέα Δημοκρατία. Κανείς πολιτικός συσχετισμός δεν έχει αλλάξει, όπως ονειρεύονται. Συνεχίζουμε με 50 χρόνια ιστορίας στην πλάτη μας και στηριζόμενοι στο όραμα πολιτικών γιγάντων, όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής να είμαστε η μεγάλη, ισχυρή, κυρίαρχη πολιτική δύναμη, φορέας προόδου και υπεύθυνου και άδολου Πατριωτισμού.

 

● Η υγεία είναι ένα από τα θέματα που απασχολούν έντονα τους πολίτες. Η εμπειρία που αποκομίσατε από την διαχείριση της πανδημίας πώς μπορεί να φανεί χρήσιμη στο ευρωκοινοβούλιο, εφόσον εκλεγείτε και στην διαχείριση του ΕΣΥ;

Βρέθηκα στο τιμόνι του Υπουργείου Υγείας ως υφυπουργός και στη συνέχεια αναπληρωτής υπουργός υγείας, μαζί με μία εξαίρετη ομάδα συνοδοιπόρων, στην πιο ταραγμένη περίοδο του Ε.Σ.Υ. Η πανδημία ανέδειξε την ανάγκη για στοχευμένες και ολιστικές πολιτικές. Λειτούργησε ως κουμπί επανεκκίνησης και καταλύτης αλλαγών. Το Υπουργείο Υγείας σήμερα με συνέχεια και κόντρα στην αποσπασματικότητα κάνει σοβαρή δουλειά. Ο εκσυγχρονισμός που έχει αποτυπωθεί στον προγραμματικό λόγο της Νέας Δημοκρατίας, ήδη από το 2019 είναι σε εξέλιξη. Το νέο Ε.Σ.Υ. πρέπει να χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια, καινοτομία, καλύτερο συντονισμό, ευελιξία, διαλειτουργικότητα και διασύνδεση. Χρειάζεται αναβάθμιση των υποδομών και ενίσχυση και εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού, στοχευμένα, σύμφωνα με τις ανάγκες υγείας του πληθυσμού. Ξέρω από πρώτο χέρι και από την πρόσφατη θητεία μου ως σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα υγείας, πως μόνο αν μείνουμε προσηλωμένοι στο σχέδιο μας θα μπορέσουμε να παρέχουμε τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας που αξίζουν στους πολίτες. Παράλληλα, τους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς στον τομέα της υγείας τους γνωρίζω καλά. Εκπροσωπώ την Ελλάδα στην Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης  (HERA). Αυτή η γνώση και η εμπειρία θα λειτουργήσει ως οδοδείκτης μου στο ευρωκοινοβούλιο. Ψηλά στην ατζέντα μου είναι η αφοσίωση στην ενίσχυση των πολιτικών υγείας της Ε.Ε., στην έλλειψη φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων, στη θεραπεία και την πρόληψη ασθενειών, στην ανθεκτικότητα της αλυσίδας εφοδιασμού και στη διασυνοριακή συνεργασία για την καλύτερη προετοιμασία της Ε.Ε. για μελλοντικές κρίσεις στον τομέα της υγείας.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις