Την αναστολή των ποινών όλων όσοι έχουν καταδικαστεί από την Ομοσπονδιακή Δικαιοσύνη για απλή κατοχή ή χρήση ινδικής κάνναβης ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. «Κανείς δεν πρέπει να βρίσκεται στη φυλακή επειδή κατανάλωσε ή κατείχε κάνναβη», ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος, καλώντας τους κυβερνήτες των πολιτειών να ακολουθήσουν το παράδειγμά του, απονέμοντας χάρη σε όσους είναι έγκλειστοι για τέτοια αδικήματα σε πολιτειακές φυλακές.
Την ώρα που το κίνημα υπέρ της πλήρους νομιμοποίησης της κάνναβης διογκώνεται σε όλες τις ΗΠΑ, ο πρόεδρος κάλεσε τις δικαστικές και υγειονομικές αρχές να επανεξετάσουν τις ποινές που επιβάλλονται για κατοχή και χρήση μαριχουάνας. Ο Μπάιντεν επέμεινε, ωστόσο, στη σημασία της διατήρησης της εκστρατείας κατά της παράνομης διακίνησης κάνναβης και της πώλησής της σε ανηλίκους.
Η τροποποίηση του υπάρχοντος ποινικού πλαισίου θα αποτελέσει σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση των θεσμικών διακρίσεων από μέρους των διωκτικών και δικαστικών αρχών, που οδηγούν δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό μελών μειονοτήτων στις φυλακές για κατοχή και χρήση κάνναβης. «Η αφαίρεση καταδικαστικών αποφάσεων για κατοχή και χρήση από το ποινικό μητρώο καταδικασθέντων αποτελεί ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης», σχολίασε η Δημοκρατική βουλευτής Πραμίλα Τζαγιαπάλ.
Η ψυχαγωγική χρήση κάνναβης από ενηλίκους είναι καθ’ όλα νόμιμη σε 19 πολιτείες και στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα των ΗΠΑ. Οι περισσότερες πολιτείες της χώρας έχουν νομιμοποιήσει την ιατρική κάνναβη, με μικρό ποσοστό περιεκτικότητας της ψυχοτρόπου ουσίας THC. Ελάχιστες συντηρητικές αγροτικές πολιτείες, όπως το Αϊνταχο, το Ουαϊόμινγκ και η Νεμπράσκα, παραμένουν ανένδοτες απέναντι στην κάνναβη.
Πρώτες αντιδράσεις
«Το δίκαιο νίκησε. Αυτό σημαίνει ότι εκατομμύρια άνθρωποι θα αποκτήσουν μια δεύτερη ευκαιρία και δεν θα τιμωρηθούν για μια πράξη που είναι πια νόμιμη ή αποποινικοποιημένη σε περισσότερες από τις μισές πολιτείες της χώρας», δήλωσε το στέλεχος της οργάνωσης υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων ACLU, Σίνθια Ρόουζμπερι. Την αντίθεσή του στην πρωτοβουλία Μπάιντεν εξέφρασε ο συντηρητικός Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τομ Κότον, καταδικάζοντας «την απέλπιδα αυτή απόπειρα του Μπάιντεν να στρέψει την προσοχή μακριά από τις αποτυχίες του ως ηγέτη».
Η κάνναβη παραμένει, όμως, παράνομη για την Ομοσπονδιακή Δικαιοσύνη. Η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε εγκρίνει στις αρχές Απριλίου πρόταση νόμου της Δημοκρατικής πλειοψηφίας για αφαίρεση της κάνναβης από τον ομοσπονδιακό κατάλογο επικίνδυνων ναρκωτικών. Το νομοσχέδιο μένει ακόμη να εγκριθεί από τη Γερουσία.
Παρά τις δυσκολίες ριζικής αλλαγής της απαρχαιωμένης ομοσπονδιακής νομοθεσίας, η ανακοίνωση του Μπάιντεν αποτελεί το πρώτο ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση της επανεξέτασης του καταλόγου επικίνδυνων ναρκωτικών ουσιών. Ο Αμερικανός πρόεδρος επιδιώκει να προσελκύσει τους νέους ψηφοφόρους ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών στις αρχές Νοεμβρίου, παρουσιάζοντας το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ως καταφύγιο συντηρητικών ηλικιωμένων, που εμμένουν σε ξεπερασμένες σεμνότυφες αντιλήψεις.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η κατανάλωση ινδικής κάνναβης μεταξύ των νέων Αμερικανών ξεπέρασε πέρυσι κάθε προηγούμενο ρεκόρ, ενώ η αμερικανική κοινωνία εμφανίζεται να συμφωνεί με την πλήρη νομιμοποίηση. Σε έρευνα της εταιρείας Pew Research, το 91% των ερωτηθέντων ενηλίκων δήλωσε ότι η ψυχαγωγική χρήση κάνναβης έπρεπε να είναι νόμιμη. Οι πωλήσεις κάνναβης σε αδειοδοτημένα καταστήματα (marijuana dispensaries) στις ΗΠΑ ανήλθαν πέρυσι σε 25 δισ. δολάρια, με τους ειδικούς να εκτιμούν πως ο τομέας θα γνωρίσει ραγδαία ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.