Τσερνόμπιλ
0

Άγνωστοι έκλεψαν ραδιενεργά υλικά από ένα εργαστήριο παρακολούθησης της ραδιενέργειας, κοντά στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ.

Τα κομμάτια ραδιενεργών αποβλήτων που πήραν, θεωρητικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία μιας «βρώμικης βόμβας», δηλαδή μιας συσκευής που συνδυάζει συμβατικά εκρηκτικά ή άλλα μέσα για την εξάπλωση ραδιενέργειας, δήλωσε στο Science ο Ανατόλι Νοσόβσκι, διευθυντής του Ινστιτούτου για Προβλήματα Ασφάλειας Πυρηνικών Σταθμών (ISPNPP) στο Κίεβο.

Οι άγνωστοι έκλεψαν επίσης ραδιενεργά ισότοπα – ραδιενεργά χημικά στοιχεία με διαφορετικό αριθμό νετρονίων στους πυρήνες τους – που συνήθως χρησιμοποιούνται για τη βαθμονόμηση των οργάνων στο εργαστήριο παρακολούθησης, δήλωσε ο Νοσόβσκι.

Ωστόσο το κλεμμένο υλικό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, καθώς δεν περιέχει πλουτώνιο ή ουράνιο, όπως δήλωσε στο New Scientist ο Μπρούνο Μερκ, ερευνητής της έδρας υπολογιστικής μοντελοποίησης για την πυρηνική μηχανική στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις