Τσαβούσογλου
0

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ζήτησε συνεργασία για τους ενεργειακούς πόρους της Μεσογείου και διαπίστωσε πρόοδο στην επικοινωνία με την Ελλάδα.

Για ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Ελλάδα και πρόοδο σε αυτό τον τομέα έκανε λόγο την Κυριακή ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας σε εκδήλωση του Ιδρύματος Πολιτικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών στην Τουρκία.

Ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία εργάζεται για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σημειώνοντας ότι η οικονομική συνεργασία άρχισε να αντανακλάται στο διμερές εμπόριο, που αυξήθηκε πέρυσι κατά 70% στα 5,2 δισ. δολάρια.

«Ελπίζουμε η θετική αυτή ατζέντα να δημιουργήσει ένα περιβάλλον, εντός του οποίου θα μπορέσουμε να συζητήσουμε με ειλικρίνεια τα διμερή μας θέματα με την Ελλάδα», είπε.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επίσης δήλωσε ότι “η θετική ατζέντα θα δημιουργήσει ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο μπορούμε να συζητήσουμε ειλικρινά τα διμερή ζητήματα με την Ελλάδα”.

Ωστόσο πάγια θέση της ελληνικής πλευράς είναι ότι το μοναδικό ζήτημα που είναι ανοιχτό είναι ο ορισμός των θαλάσσιων ζωνών απορρίπτοντας έτσι άλλα θέματα που βάζει η Τουρκία στην ατζέντα όπως πχ η αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επανέλαβε τους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι είναι βασικός παράγοντας στην περιοχή ως «χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο».

Ο Τσαβούσογλου μίλησε για ανάγκη συνολικής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο χαρακτηρίζοντας καταδικασμένες να αποτύχουν τις πρωτοβουλίες που αποκλείουν την Τουρκία και το κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

« Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε αποφασιστικά τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και της ΤΔΒΚ [κατεχόμενη βόρεια Κύπρος]», είπε. Και πρότεινε να διεξαχθεί συνολική διάσκεψη για την ανατολική Μεσόγειο, πρόταση που θα πρέπει να υιοθετήσουν άλλοι παράγοντες και να εφαρμοστεί.

Ο Τσαβούσογλου, τέλος, έκανε μνεία και στο διμερές των δύο χωρών το οποίο, σύμφωνα με τα δικά του στοιχεία, έχει αυξηθεί κατά 70% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Πολιτική