0

Ένοπλοι άνοιξαν πυρ σε χώρους λατρείας σε δύο πόλεις της ρωσικής επαρχίας Νταγκεστάν της την Κυριακή, σκοτώνοντας τουλάχιστον 15 αστυνομικούς, έναν ορθόδοξο ιερέα και τέσσερις πολίτες, σε μια συντονισμένη επίθεση. Ο Σεργκέι Μελίκοφ, επικεφαλής της Δημοκρατίας του Νταγκεστάν, δήλωσε ότι τουλάχιστον έξι «μαχητές» σκοτώθηκαν επίσης μετά τις επιθέσεις σε εκκλησίες, συναγωγές και αστυνομικά σημεία στις πόλεις Ντέρμπεντ και την περιφερειακή πρωτεύουσα Mαχατσκάλα, που απέχουν περίπου 120 χιλιόμετρα μεταξύ τους. .

Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν στη δημοκρατία του Νταγκεστάν στον Βόρειο Καύκασο, μια κατά κύριο λόγο μουσουλμανική περιοχή στην Κασπία Θάλασσα που έχει ιστορία αυτονομιστικής και ακραίας ισλαμιστικής βίας. Οι εντάσεις στην περιοχή έχουν ενισχυθεί περαιτέρω από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπου οι εθνικές μειονότητες έχουν κινητοποιηθεί δυσανάλογα για να πολεμήσουν.

Βίντεο και φωτογραφίες έδειξαν μεγάλες φλόγες και στήλες καπνού να αναβλύζουν έντονα από μια συναγωγή στο Ντέρμπεντ ενώ πλάνα που γυρίστηκαν από το παράθυρο ενός κτιρίου στη Mαχατσκάλα δείχνει μαυροφορεμένους άγνωστους να πυροβολούν εναντίον ενός αστυνομικού αυτοκινήτου σε έναν δρόμο.

Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει ακόμη την ευθύνη για τις επιθέσεις, οι οποίες έρχονται τρεις μήνες αφότου το Ισλαμικό Κράτος της Επαρχίας Χορασάν (ISIS-K) που συνδέεται με τον ISIS δήλωσε ότι πραγματοποίησε επίθεση στο Δημαρχείο Crocus στη Μόσχα που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 140 ανθρώπους σε μια από τις πιο θανατηφόρες τρομοκρατικές θηριωδίες της Ρωσίας εδώ και χρόνια.

Οι ρωσικές αρχές επιβολής του νόμου δήλωσαν στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS την Κυριακή ότι οι ένοπλοι στο Νταγκεστάν ήταν «οπαδοί μιας διεθνούς τρομοκρατικής οργάνωσης». Η Εθνική Αντιτρομοκρατική Επιτροπή της Ρωσίας (NAC) δήλωσε τη Δευτέρα ότι «ένοπλοι μαχητές επιτέθηκαν σε δύο ορθόδοξες εκκλησίες, δύο συναγωγές και αστυνομικούς» στις δύο πόλεις. Πρόσθεσε ότι η αντιτρομοκρατική επιχείρηση στη Μαχατσκάλα και στο Ντέρμπεντ έληξε, μετέδωσε το TASS.

Τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν στις επιθέσεις, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η ερευνητική επιτροπή της Ρωσίας, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε 20. Ο επικεφαλής του Νταγκεστάν Μελίκοφ είπε επίσης σε ανάρτηση στο Telegram νωρίς τη Δευτέρα ότι η ενεργός φάση των «επιχειρησιακών και μαχόμενων μέτρων στη Μαχατσκάλα και στο Ντέρμπεντ» ολοκληρώθηκε, αλλά οι περαιτέρω έρευνες θα συνεχιστούν.

Ο Μελίκοφ περιέγραψε την πιθανή εμπλοκή «πυρήνων εν υπνώσει» και τόνισε ότι οι επιθέσεις μπορεί να είχαν ξένη βοήθεια. «Μέτρα επιχειρησιακής έρευνας και διερεύνησης θα γίνουν μέχρι να εντοπιστούν όλοι οι συμμετέχοντες στους εν υπνώσει πυρήνες στους οποίους αναμφίβολα, περιλαμβάνονται και κάποιοι που οργανώθηκαν από το εξωτερικό», πρόσθεσε. Τριήμερο πένθος κηρύχθηκε στο Νταγκεστάν μετά τους θανατηφόρους πυροβολισμούς, με τις κρατικές σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες, ενώ σύμφωνα με το TASS στις οικογένειες των θυμάτων θα δοθεί οικονομική βοήθεια.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις