0

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press

Αντιμέτωπη με κρίσιμα ζητήματα και μέσα από αυτά με τον ίδιο τον εαυτό της θα βρεθεί η Ευρώπη την επομένη των εκλογών της Κυριακής. 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κρίση στη Μέση Ανατολή έχουν αναδείξει τα κενά και τις ολιγωρίες δεκαετιών. Την εξάρτηση της από τη ρωσική ενέργεια για να λειτουργήσει η βιομηχανία της και από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να διατηρήσει την ασφάλεια της. Την αύξηση του συνολικού πλούτου δημιουργώντας, όμως, πολλαπλές ταχύτητες σε επίπεδο κρατών και κοινωνιών. Σε αυτό το περιβάλλον έχουν βρει την ευκαιρία να αναπτυχθούν δυνάμεις που αμφισβητούν τον πυρήνα του ευρωπαϊκού κεκτημένου και διεκδικούν μερίδιο από την αγανάκτηση, την οργή ή την απογοήτευση των ευρωπαίων πολιτών αποσπώντας την ψήφο τους. Σε αυτό το σύνθετο περιβάλλον, οι συσχετισμοί στο νέο Ευρωκοινοβούλιο θα καθορίσουν την πορεία της Ένωσης για την επόμενη πενταετία. Οικονομία, αμυντική θωράκιση, βιομηχανία και καινοτομία και η ανάσχεση ακραίων ή ευρω-σκεπτικιστικών δυνάμεων είναι τα μεγάλα “στοιχήματα”.

Το τι θα συμβεί στην Ευρώπη στα επόμενα πέντε χρόνια έχει άμεσο αντίκτυπο στις ζωές των πολιτών σε κάθε χώρα – μέλος. Η Ελλάδα πέρασε την προηγούμενη δεκαετία από το ναδίρ στο ζενίθ. Από την οικονομική κρίση και την διαχείριση της που δημιούργησε πλειοψηφικά ρεύματα κατά της Ε.Ε. έως την έξοδο από το τούνελ και την σημερινή αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και την παροχή ασφάλειας μέσα σε ένα ταραγμένο διεθνές περιβάλλον με αποτέλεσμα επτά στους δέκα Έλληνες να δηλώνουν, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, ότι η χώρα ωφελήθηκε από την ένταξη στην ΕΕ.

Τα μεγάλα διακυβεύματα

«Είμαστε το μόνο κόμμα που κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου έχει μιλήσει για την Ευρώπη. Για τα μεγάλα διακυβεύματα που θα καθορίσουν την πορεία της και θα διαμορφώσουν τη ζωή και των Ελλήνων», σημειώνει σε συνομιλητές του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας την απογοήτευση για την απουσία σοβαρού συνομιλητή στην πλευρά της αντιπολίτευσης για τα κρίσιμα ζητήματα της επόμενης πενταετίας.

Ο ίδιος επιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή να αναδεικνύει τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για την διαμόρφωση ενιαίων ευρωπαϊκών πολιτικών με άμεσο αντίκτυπο στην Ελλάδα.

«Για αυτό η ΝΔ θα πρέπει να παραμείνει κυρίαρχη πολιτική δύναμη ώστε να συνεχίσει να διεκδικεί δυνατά για την Ελλάδα», τονίζει και γνωρίζει πολύ καλά ότι το αποτέλεσμα της κάλπης έχει μεγάλη σημασία και για τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις προκειμένου να μην υπάρχει καμία αμφισβήτηση για την ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση της κυβέρνησης του για να υλοποιήσει το πρόγραμμα της.

«Μεταρρυθμίσεις που θα μας φέρουν πιο κοντά στην Ευρώπη αυξάνοντας το βιοτικό επίπεδο και εκσυγχρονίζοντας δομές και λειτουργίες του κράτους», όπως υποστηρίζει.

Άμυνα

Μία ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική είναι ένα από τα μεγάλα ζητούμενα της επόμενης ημέρας. Η Ευρώπη καλείται να διαχειριστεί έναν πόλεμο στην Ουκρανία, με μεγάλες αβεβαιότητες για το τι θα γίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Χρειάζεται να επενδύσουμε περισσότερο, ως Ευρώπη, στην άμυνα μας. Και αυτό σημαίνει ένα ευρωπαϊκό αμυντικό ταμείο, με κοινό δανεισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το οποίο να μπορεί να χρηματοδοτεί αμυντικές δράσεις», είναι η πρόταση του κ. Μητσοτάκη την οποία έθεσε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και εντάχθηκε στο προσχέδιο της Στρατηγικής Ατζέντας της ΕΕ για τα επόμενα 5 χρόνια, την οποία θα κληθούν να επικυρώσουν οι ηγέτες της Ε.Ε. στη Σύνοδο της 27ης-28ης Ιουνίου.

Παράλληλα, μαζί με τον Πολωνό ομόλογο του Ντόνανλτ Τουσκ έστειλαν επιστολή στην Πρόεδρο της Κομισιόν για τη δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής ασπίδας για την αεράμυνα. Οι δύο Πρωθυπουργοί προτείνουν η ασπίδα να προστατεύει την Ευρώπη από εχθρικά αεροσκάφη, πυραύλους και drones, ενώ τονίζουν ότι η έγκριση ενός τέτοιου έργου σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα έστελνε ένα σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για την αποφασιστικότητα της Γηραιάς Ηπείρου να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Τι σημαίνουν αυτά για την Ελλάδα; Δραστική μείωση των πόρων που δαπανά η χώρα μας για την άμυνα της. Και διάχυση αυτών των πόρων για άλλες πολιτικές.

Οικονομία – Αγρότες

Στο πεδίο της οικονομίας, την επόμενη περίοδο θα ανοίξει στις Βρυξέλλες η συζήτηση για ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης. Το παρόν πρόγραμμα ολοκληρώνεται το 2026 και η Ε.Ε. θα κληθεί να αποφασίσει αν θα συνεχίσει ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που αποδείχτηκε σωτήριο για να αντιμετωπίσει τις παρενέργειες της ενεργειακής κρίσης και να αποφύγει την ύφεση.

Ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει ότι η Ελλάδα πρωταγωνίστησε στην δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης ύστερα από δική του πρωτοβουλία με αποτέλεσμα να έρθουν στη χώρα 36 δισ. ευρώ.

«Το ίδιο θέλουμε να κάνουμε και την επόμενη 5ετία και χρειαζόμαστε μία ευρεία πλειοψηφία στις ευρωεκλογές ώστε η ΝΔ να παραμείνει το ισχυρότερο κόμμα εντός του ΕΛΚ», μεταφέρει σε συνομιλητές του.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η επιστολή που έστειλε προς την κ. Φον ντερ Λάιεν επιδιώκοντας να μπει φρένο στις πολυεθνικές που σήμερα μπορούν να παίζουν με τις τιμές στα ίδια προϊόντα σε κάθε χώρα. Στόχος είναι να δεσμεύσει την Πρόεδρο της Κομισιόν ενόψει της νέας 5ετίας ώστε η Ευρώπη να παρέμβει κανονιστικά στην πρακτική αυτή εκκινώντας έναν πόλεμο κατά των πολυεθνικών.

Ο Πρωθυπουργός διευρύνοντας την ατζέντα των πολιτικών που θα κριθούν από το επίπεδο διαπραγμάτευσης αναφέρεται στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική που θα δώσει στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους τη δυνατότητα να κάνουν την πράσινη μετάβαση με έναν τρόπο που δεν θα θίγει τα εισοδήματά τους και τη συνέχιση της αυστηρής αλλά δίκαιης μεταναστευτικής πολιτικής που εφαρμόζει η χώρα με απτά αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια.

Για τον κ. Μητσοτάκη από το αποτέλεσμα των εκλογών θα κριθεί η δυνατότητα της χώρας μας να εξακολουθεί να μπορεί να διεκδικεί στην Ευρώπη σε μια κρίσιμη συγκυρία. Ο ίδιος θέλει να ξορκίσει την αποχή και το βασικό ερώτημα που καλεί τους πολίτες να θέσουν πάνω από την κάλπη είναι ποιος θέλουν να τους εκπροσωπεί στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο την επόμενη μέρα. Η απάντηση αυτή, κατά τον ίδιο, θα κρίνει και το αποτέλεσμα της Κυριακής καθώς πιστεύει ότι χάρη στα όσα έχει πετύχει η χώρα την τελευταία πενταετία, στην ενδυνάμωση του ρόλου της στα κέντρα λήψης αποφάσεων της Ευρώπης και του θετικού αποτυπώματος στη ζωή των πολιτών θα είναι θετική.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Απόψεις