Γράφει η Αλεξάνδρα Πιστοφίδου, Ιδρύτρια και Πρόεδρος της Αυστριακής Επιτροπής για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, (Österreichische Komitee für die Rückgabe der Parthenon Skulpturen)
Η Αυστριακή Επιτροπή ιδρύθηκε το 2017 στη Βιέννη, Αυστρία και είναι προσανατολισμένη στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και τον επαναπατρισμό κλεμμένων πολιτιστικών θησαυρών. Συγκεκριμένα, εργαζόμαστε για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, όπου ανήκουν.
Αποστολή μας είναι να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες σχετικά με το θέμα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, μιας συλλογής εξαιρετικών αρχαίων ελληνικών μαρμάρινων γλυπτών που έχουν χωριστεί για αιώνες, και είναι διασκορπισμένα σε διάφορα μουσεία σε όλο τον κόσμο.
Το ζήτημα που υπογραμμίζουμε είναι η σημασία της επανασύνδεσης αυτών των Γλυπτών, καθώς ο διασκορπισμός τους δεν επιτρέπει να εκτιμήσουμε πλήρως την ιστορική, καλλιτεχνική και πολιτιστική τους σημασία. Η επανένωσή τους είναι απαραίτητη και δίκαια τόσο από ηθική όσο και από πολιτιστική άποψη.
Εν κατακλείδι θα έλεγα ότι το έργο της Αυστριακής Επιτροπής αφορά κάτι περισσότερο από αντικείμενα, αφορά την αποκατάσταση της ιστορίας και της ταυτότητας του δυτικού πολιτισμού.
ΕΡΓΟ:
Η τεχνολογία παίζει καίριο ρόλο στο έργο μας. Χρησιμοποιούμε drones για εντυπωσιακές εναέριες λήψεις και έχουμε εκμεταλλευτεί τα κοινωνικά μέσα, social media όπως Instagram, Facebook, Youtube και TikTok για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης αλλά και για να προσεγγίσουμε και να αυξήσουμε το ενδιαφέρον μεταξύ των νεότερων γενεών.
Τα μέσα επικοινωνίας μας, όπως το Hephaestus Wien και το Orange Radio 94.0, λειτουργούν επιπρόσθετα ως πλατφόρμες για ενημέρωση και επικοινωνία με άλλους οργανισμούς αλλά και την Ελλάδα.
Δύο από τις ψηφιακές καμπάνιες μας εστίασαν σε εναέριες λήψεις της Ακρόπολης της Λίνδου, στη Ρόδο και των αυστριακών κτιρίων, συνδυάζοντας την αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική με το περιβάλλον. Μέσα από βίντεο και φωτογραφίες προσπαθήσαμε να μεταφέρουμε το μήνυμα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα με εντυπωσιακό τρόπο.
“Αθηνά Λίνδια”, Ακρόπολη της Λίνδου, Ρόδος, όπως φαίνεται από ψηλά.
Μια φωτογενής ταινία μικρού μήκους 1,5 λεπτού με μια εξαιρετικά όμορφη, αξιομνημόνευτη αφήγηση για τη θεά Αθηνά και μια έκκληση προς τη θεά για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα (στα αγγλικά και στα ελληνικά). Ένας μύθος ξεχασμένος εδώ και αιώνες, που επανέρχεται από την αρχαιότητα στη σύγχρονη εποχή για να εμπνεύσει και να μεταφέρει το μήνυμα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Πρόκειται για ένα έργο εναέριας κινηματογράφησης που επιτεύχθηκε με ένα μικρό μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV, κοινώς drones), για το οποίο μας δόθηκε ειδική άδεια από το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου για την πραγματοποίηση και δημοσίευση.
Πιστεύουμε ότι υπάρχει μια δύναμη στο να βλέπεις τον Κόσμο από ψηλά, ειδικά όταν πρόκειται για αρχαίους ελληνικούς ναούς. Η αλλαγή της οπτικής γωνίας επιτρέπει διαφορετικές αντιλήψεις του ίδιου τόπου και εκπληκτικές εικόνες. Πιο ψηλά από αυτό, επιτρέπει την ευαισθητοποίηση και εκθέτει έναν διάλογο της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής με το περιβάλλον της και την άρρηκτη σχέση τους.
Φωτογράφηση: “Η επιρροή του Παρθενώνα στα αυστριακά κτίρια”
Μια ψηφιακή έκθεση των πιο χαρακτηριστικών δημόσιων κτιρίων που επηρεάστηκαν από τον Παρθενώνα που περιλαμβάνει το όνομα του κτιρίου, την περιοχή, την περίοδο κατασκευής, το όνομα του αρχιτέκτονα. Φωτογραφίες με περιγραφικές λεπτομέρειες που ενθαρρύνουν μια πιο συγκεκριμένη και αισθητηριακή εμπειρία που επιτρέπουν στον θεατή να μεταφερθεί στην πόλη της Βιέννης και να εμβαθύνει την κατανόηση του Παρθενώνα.
Επιπλέον με έμπνευση τον Παρθενώνα αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε ως κεντρική ιδέα τη σύνδεση της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής με το ανθρώπινο σώμα.
Έτσι δημιουργήθηκε το Project Parthenon: Goddesses of the Parthenon, Οι Θεές του Παρθενώνα: Στόχος μας είναι να δώσουμε ζωή στα Γλυπτά του Παρθενώνα και να υπογραμμίσουμε τη σημασία της επανένωσής τους.
Πιο συγκεκριμένα, στο project αυτό, κάθε μοντέλο μιμείται την αντίστοιχη στάση των Θεών (Αθηνά, Άρτεμη, Αφροδίτη, Περσεφόνη, Δήμητρα, Ήρα, Ίριδα, Διώνη, Εστία) όπως αναπαρίστανται στο Ναό του Παρθενώνα, με έναν απλουστευμένο, καλλιτεχνικό αλλά λεπτομερή τρόπο.
Οι μορφές των θεών αναγνωρίζονται με τη βοήθεια μυθολογικών, λογοτεχνικών και εικονογραφικών πηγών και βασίζονται στις ακριβείς περιγραφές του Μουσείου Ακρόπολης.
Κάθε θεά συνοδεύεται από ένα χαρακτηριστικό επίθετο / προσωνύμιο στα αρχαία ελληνικά, όπως αυτό συναντάται και της αποδίδεται στα ομηρικά έπη και στους ορφικούς ύμνους με στόχο τη σύζευξη και προβολή της αρχαίας ελληνικής γλώσσας με τις εικόνες των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Όλα τα έργα βρήκαν θετική και ενθουσιώδη ανταπόκριση από το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού.
Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τις προσπάθειές μας μέσω των social media (Instagram, Facebook, Youtube και TikTok ). Μαζί, μπορούμε να βοηθήσουμε να επανενωθούν αυτοί οι ιστορικοί θησαυροί με το νόμιμο σπίτι τους.
Instagram: Parthenon_AT
Facebook: Parthenon_AT
YouTube: Parthenon Skulpturen
TikTok: Parthenon Skulpturen