0

6+1 μέτρα για φθηνότερη στέγη περιλαμβάνει η στρατηγική κοινωνικής στέγασης της κυβέρνησης που παρουσιάζεται από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, τον Υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο και τον Διοικητή της Δ.ΥΠ.Α (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης), Σπύρο Πρωτοψάλτη.

Τα μέτρα αυτά είναι:

1. Άτοκα ή χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια για νέους 25-39 ετών

2.Μαζική ανακαίνιση κενών κατοικιών

3. Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου μέσω του θεσμού κοινωνικής αντιπαροχής

4. Επιδότηση για ενεργειακή αναβάθμιση ιδιοκατοικούμενης κατοικίας για νέους 18-39 ετών

5. Επιδότηση ανακαίνισης κατοικιών για μακροχρόνια μίσθωση

6. Δημιουργία νέων σύγχρονων φοιτητικών εστιών

7. Αύξηση φοιτητικού επιδόματος

Ο υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε δύο προγράμματα «πιο άγνωστα»

– Πρόγραμμα ΚΑΛΥΨΗ για πάνω από χίλια ακίνητα

– Τα σπίτια που δινόταν στους μετανάστες με το πρόγραμμα εστια και απελευθερώνονται θα ανακαινίζονται από το κράτος και θα δίνονται σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες με πολύ χαμηλά ενοίκια.

– Μαζική ανακαίνιση και αξιοποίηση κενών κατοικιών 

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ένα σχέδιο έξι σημείων για το μεγάλο πρόβλημα της στέγης, κυρίως των νέων, το οποίο αρχίζει να υλοποιείται αμέσως. Το πρόγραμμα, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, θα απευθύνεται σε περισσότερους από 100.000 ωφελούμενους με μία σειρά από πρωτοβουλίες, ώστε για να αποκτήσουν ή να μισθώσουν φθηνότερο σπίτι.

Συγκεκριμένα:

-Ξεκινά αμέσως η ανέγερση 8.150 θέσεων σε πέντε σύγχρονες φοιτητικές εστίες στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης και Δυτικής Αττικής. Οι χώροι έχουν ήδη καθοριστεί και τα έργα θα γίνουν με ΣΔΙΤ.

-Εγκαινιάζεται ένα ειδικό πρόγραμμα δανείων καταρχάς ύψους 500 εκατ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση 375 εκατ. ευρώ από το κράτος και 125 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες. Στόχος είναι να εξασφαλιστεί σχεδόν μηδενικό επιτόκιο για την αγορά πρώτης κατοικίας από πολίτες έως 39 ετών, σε περιοχές με πιο παλαιά κτίρια. Πρακτικά, ένα ζευγάρι, με ελάχιστη συμμετοχή, θα αγοράζει ένα σπίτι αξίας 100.000 ευρώ με μηνιαίες δόσεις 275 ευρώ.

karta

-Για να αυξηθεί η ιδιοκατοίκηση και να ανακαινιστούν τα παλαιότερα σπίτια, δημιουργείται ένα στοχευμένο «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω» για 20.000 νέους. Κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έως και 20.000 ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις στο ακίνητό του, μαζί με πρόσθετη ενίσχυση 3.000 ευρώ και χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, ως κίνητρο σε τουλάχιστον 10.000 ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων, θα δοθεί κρατική επιδότηση έως 10.000 ευρώ για να τα ανακαινίσουν. Με την υποχρέωση, όμως, να τα ενοικιάσουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις. Η πολιτεία έτσι καλύπτει έως και το 40% του κόστους ανακαίνισης κάθε κλειστού διαμερίσματος.

-Θεσμοθετείται για τα δημόσια οικόπεδα και κτίρια η «κοινωνική αντιπαροχή». Το κράτος θα προσφέρει αδρανή περιουσιακά στοιχεία του σε ιδιώτες κατασκευαστές και εκείνοι, με δικά τους έξοδά, θα κτίζουν σύγχρονες κατοικίες. Οι μισές θα ενοικιάζονται με χαμηλό ενοίκιο σε νέους μισθωτές, ενώ οι υπόλοιποι χώροι θα αξιοποιούνται εμπορικά από τους ιδιώτες.

-Εξάλλου, προκειμένου να αυξηθούν τα διαθέσιμα ακίνητα για τους Έλληνες, αυξάνεται το όριο της επένδυσης για τη χορήγηση άδειας Golden VISA από τα 250.000 ευρώ στα 500.000 ευρώ.

-Από τον Δεκέμβριο ξεκινά το πρόγραμμα «Εστία 2». Σύμφωνα με αυτό, το Δημόσιο θα μισθώσει σε πρώτη φάση 1.000 ιδιωτικά ακίνητα. Για να τα διαθέσει στη συνέχεια με διαδικασίες- εξπρές και πολύ χαμηλό μίσθωμα σε ευάλωτα νοικοκυριά.

Ανακαίνιση φοιτητικών εστιών

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, αναφέρθηκε στην αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος και την ανακαίνιση φοιτητικών εστιών.

Το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα θα αυξηθεί από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ (αύξηση 50%) και στις 2.000 ευρώ σε περιπτώσεις φοιτητών που συγκατοικούν.

Δικαιούχοι του διευρυμένου επιδόματος είναι 50.000 φοιτητές και σπουδαστές δημόσιων ΙΕΚ.

Ενισχυμένος προϋπολογισμός: 75 εκατ. ευρώ με εφαρμογή από τον φετινό Σεπτέμβριο. Το μέτρο θα ισχύσει αναδρομικά για το έτος 2021-2022. Θα υπάρξει ειδική πρόνοια για τα τρία ακριτικά πανεπιστήμια με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια (40.000 ευρώ).

Πρόσθεσε ότι θα δημιουργηθούν σύγχρονες φοιτητικές εστίες σε 5 πανεπιστήμια της χώρας, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (700 άτομα), το Πανεπιστήμιο Κρήτης (4.850 άτομα), το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (750 άτομα), το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (750 άτομα) και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (1.100 άτομα).

Τέλος, σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός έκανε λόγο και για τον ρυθμό ανάπτυξης εφέτος, αναφέροντας ότι η άνοδος του ΑΕΠ θα είναι άνω του 5% (σ.σ. στον προϋπολογισμό προβλέπεται ανάπτυξη 3,1%), μετά την άνοδο κατά περίπου 7,8% το α’ εξάμηνο.

 

 

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Πολιτική