0

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press

«Να ευχαριστήσουμε πολύ την παρουσία του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ κύριου Νίκου Ανδρουλάκη, τον θυμόμαστε όλοι, ως εκσυγχρονιστική νεολαία» είπε από το βήμα η Άννα Διαμαντοπούλου, στο περιθώριο της εκδήλωσης που διοργάνωσε για να τιμηθεί ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

Στο άκουσμα αυτής της ατάκας της κυρίας Διαμαντοπούλου πολλοί γύρισαν και κοίταξαν στην πρώτη σειρά τον Κώστα Σημίτη και δίπλα του τον Νίκο Ανδρουλάκη. Το μυαλό όλων έκανε συνειρμούς και άλματα στο παρελθόν. Αμήχανα, κάποιοι σκέφτηκαν πότε γνώρισαν τον σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και η αλήθεια είναι πως η διαδρομή του από το ιστορικό συνέδριο της νεολαίας ΠΑΣΟΚ τον Δεκέμβριο του 2004 και την πύρινη ομιλία του υπέρ της αυτονόμησης της σπουδάζουσας το βράδυ του Σαββάτου, στην αίθουσα Γιώργος Κασσιμάτης του ΟΑΚΑ λίγο πριν την αποχώρηση των εκσυγχρονιστών, μέχρι την στιγμή που έκατσε στην καρέκλα του πρόεδρου του κόμματος, ήταν σκληρή, δύσκολη και με πολλές συγκρούσεις.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης που ζύμωσε και ενέπνευσε τη νέα γενιά του κόμματος, πλέον είναι ο άνθρωπος που ενώνει το νήμα της ιστορίας της δημοκρατικής παράταξης. Τοποθετεί ένα – ένα τα κομμάτια του παζλ της ενότητας και αναγνωρίζεται από τα ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ως ο άνθρωπος που μεγάλωσε το κόμμα και το ετοιμάζει για τις επόμενες μάχες.

Ήταν όλοι εκεί

Τα ιστορικά στελέχη τίμησαν τον αρχηγό τους και του απέδωσαν τιμές. Από τον αειθαλή Απόστολο Κακλαμάνη που χαιρέτησε στο τέλος της εκδήλωσης όλους όσοι διετέλεσαν πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ, μέχρι τα παιδιά της ΠΑΣΠ που καθόντουσαν στα σκαλάκια για να ακούσουν τον Γιάννη Στουρνάρα να μιλάει για την επιτυχία της ένταξης μας στη νομισματική ένωση και το «θαύμα» των Ολυμπιακών Αγώνων.

Κορυφαίο στέλεχος εκείνης της περιόδου, της εκσυγχρονιστικής, μου μετέφερε πως «ο Κώστας Σημίτης είναι ο μεγάλος νικητής της μεταπολίτευσης, όχι μόνο γιατί η Κύπρος λογίζεται ως ευρωπαϊκό έδαφος, αλλά γιατί τα έργα του έμειναν. Για χρόνια περνάμε από την Εγνατία, την Αττική Οδό, το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Όποτε μπαίνουμε στο μετρό ή όποτε έχουμε ένα ευρώ στην τσέπη μας πρέπει να θυμόμαστε τον Κώστα Σημίτη» κατέληξε.

Σε αυτά τα έργα στάθηκε και ο Γιώργος Παπανδρέου που με βιντεοσκοπημένο μήνυμα, εξαιτίας απουσίας του στο εξωτερικό, συγκίνησε την κατάμεστη αίθουσα που τον χειροκρότησε παρατεταμένα. Μπιλ Κλίντον, Ζακ Ντελόρ, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, Ρομάνο Πρόντι έστειλαν επίσης μήνυμα στον μακροβιότερο πρωθυπουργό της χώρας και διηγήθηκαν ιστορίες μαζί του.

Όταν τέλειωσαν τα μηνύματα των φίλων τότε ανέβηκε στο βήμα ο Κώστας Σημίτης. Χαιρέτησε τον κόσμο στην αίθουσα με τα χέρια ανοιχτά. Με τη χαρακτηριστική του κίνηση. Κοντοστάθηκε. Έβγαλε από την τσέπη του τα χαρτιά που ήταν γραμμένη την ομιλία του, από την ίδια τσέπη που κάποτε έβγαζε  το μπλοκάκι του. «Προσπάθησα και προσπαθώ με το ΠΑΣΟΚ να συμβάλω στην εξέλιξη της κοινωνίας» είπε και αμέσως ένωσε το παρελθόν με το σήμερα. Ήταν άλλωστε και συνιδρυτής του ΠΑΣΟΚ. Από κάτω στις πρώτες θέσεις η σύζυγος του Δάφνη και η κόρη Μαριλένα χειροκρότησαν συγκινημένες.

Στο τέλος αν και κουρασμένος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έβγαλε φωτογραφίες με εκείνους που ήρθαν από κάθε γωνιά της χώρας για να τον τιμήσουν. Που ήρθαν «με αεροπλάνα και βαπόρια για να δουν τους φίλους τους παλιούς», όπως είπε η Άννα Διαμαντοπούλου στην εισαγωγή της.

   

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Απόψεις