0
Η Σερβία, ως γνωστό, δεν έχει προχωρήσεις σε κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, για τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας.
Και όχι μόνο αυτό.  Τι στιγμή που σχεδόν όλες οι χώρες είναι εναντίον της Ρωσίας ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς δεν θέλει να στεναχωρήσει τον φίλο του τον Πούτιν αλλάκαι του Κινέζους.
Μάλιστα όλο το Σαββατοκύριακο οργίασαν οι φήμες για τις απανωτές πτήσεις
αρκετών κινεζικών στρατιωτικών αεροσκαφών που πέταξαν πάνω από την Τουρκία και τη Βουλγαρία για να προσγειωθούν τελικά στη Σερβία.
Τα έξι μεταφορικά αεροπλάνα Xian Y-20 όχι μόνο κέντρισαν το ενδιαφέρον των παρατηρητών αεροπλάνων, αλλά πολλοί αναρωτήθηκαν το είδους μυστική μεταφορά είχε γίνει.
Αρκετά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τα φορτία ήταν πύραυλοι μεσαίου βεληνεκούς, κινεζικής κατασκευής, οι HQ-22 που είναι συγκρίσιμοι με τους αμερικανικούς «Patriot» ή τους ρωσικούς S-300.
Μάλιστα τα αεροσκάφη πριν προσγειωθούν έκαναν κύκλους όπως όταν πρόκειται να πηδήξουν από αυτά αλεξιπτωτιστές. Ούτε το Πεκίνο ούτε το Βελιγράδι έχουν επιβεβαιώσει την παράδοση των πυραύλων, ωστόσο, ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι θα παρουσιάσει το “πιο πρόσφατο απόκτημα” του στρατού του στο κοινό την Τρίτη ή την Τετάρτη.
Ο Βούτσιτς έχει παραπονεθεί πολλές φορές ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ αρνούνταν να χορηγήσουν δικαιώματα υπέρπτησης για στρατιωτικές μεταφορές από την Κίνα.
Μεγάλη ήταν και η πίεση από την Ουάσιγκτον.
Η σερβική κυβέρνηση έχει λάβει “συμβουλές” να βασιστεί σε δυτικούς πυραύλους και αμυντικά συστήματα εάν θέλει πραγματικά να ενταχθεί στην ΕΕ.
Ωστόσο, τα κινεζικά μεταγωγικά Xian Y-20 επετράπη να πετάξουν πάνω από την Τουρκία και τη Βουλγαρία το Σάββατο.
Φόβος αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια
Παρατηρητές προειδοποιούν ότι η συγκέντρωση όπλων από τη Σερβία από την Κίνα και τη Ρωσία, με τις οποίες η χώρα έχει καλές σχέσεις, θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στα Βαλκάνια.
Ο Σέρβος στρατιωτικός αναλυτής Αλεξάνταρ Ράντιτς είπε στο Al Jazeera Balkans ότι η μεταφορά ήταν επίσης “επίδειξη κινεζικής ισχύος”.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις