0

Και αυτό το δαδί είναι ο λαϊκισμός, η ισοπέδωση, η καταστροφολογία, η διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Πάνω στα αποκαΐδια του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς στήθηκε για μία ακόμα φορά το γνωστό επικοινωνιακό παιχνίδι εντυπώσεων, όψιμων υπερασπιστών του εθνικού πλούτου, που δεν είναι άλλο από το περιβάλλον, το δάσος, η βιοποικιλότητα, το οξυγόνο της χώρας.

Εντύπωση προκαλεί η επίθεση που λαμβάνει διαστάσεις «πυρ ομαδόν» από την Αντιπολίτευση -με πρωταγωνίστρια την αξιωματική- στον τρόπο αντιμετώπισης της μεγάλης καταστροφικής πυρκαγιάς στη Δαδιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με επίσημη ανακοίνωσή του, μιλά για «δόγμα Μητσοτάκη» που υπαγορεύει ότι «για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών: Η φωτιά κάποια στιγμή θα σβήσει μόνη της και τότε θα εμφανιστούν τα κυβερνητικά στελέχη να βγάλουν σέλφι στα καμένα και να μοιράζουν συγχαρητήρια στους εαυτούς τους»…

Παράλληλα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και κυρίως στο Twitter, ανώνυμοι και μη χρήστες στηλιτεύουν τις εκκενώσεις περιοχών μέσω του 112, ακόμα και την ύπαρξη περισσότερων αστυνομικών από πυροσβέστες στον τόπο της φωτιάς, ασκώντας μάλιστα έως και εμμονική κριτική για την πρόσληψη ιερέων και όχι πυροσβεστών. Και λέγε-λέγε, όλο και κάτι θα μείνει. Την ίδια ώρα που καίγεται το δάσος της Δαδιάς με τη μοναδική βιοποικιλότητα, διαχέεται στο χαοτικό διαδίκτυο ότι η φωτιά ξεσπά, ενώ καταργείται ο φορέας διαχείρισης σε αυτή την προστατευόμενη περιοχή… Η αλήθεια είναι ότι αυτός ενσωματώνεται στον ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής), όπως προβλέπεται από τον περιβαλλοντικό νόμο 4685/2020.

Ποια είναι η απάντηση από το αρμόδιο υπουργείο για την προστασία των δασών: ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2022 έχει διατεθεί  για την πυρασφάλεια του δάσους της Δαδιάς το ποσό των 500.000 €, με το οποίο έχουν διανοιχτεί αντιπυρικές ζώνες, συνολικού μήκους 140 χιλιομέτρων και έχουν συντηρηθεί και διαπλατυνθεί δασικοί δρόμοι, μήκους 440 χιλιομέτρων. Η αντίστοιχη χρηματοδότηση επί ΣΥΡΙΖΑ, όπως εξηγεί ο αρμόδιος υφυπουργός, Γ. Αμυράς, «κυμαινόταν ετησίως από 25 έως 33 χιλιάδες ευρώ. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους». Και συνεχίζει ότι «Τα μέτρα αυτά, όπως επιβεβαιώνουν οι επιτελείς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο Δήμαρχος Σουφλίου, ο Περιφερειάρχης, κυρίως όμως οι κάτοικοι της περιοχής, συνετέλεσαν καταλυτικά στο να μην επεκταθεί η πυρκαγιά προς τις παρθένες εκτάσεις του δάσους. Τα έργα πρόληψης στη Δαδιά, υλοποιήθηκαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο των εκτεταμένων προληπτικών καθαρισμών ευαίσθητων δασικών οικοσυστημάτων «Antinero», οι οποίοι γίνονται για πρώτη φορά». Όπως ενημερώνει το ΥΠΕΝ, από το Μάιο εκτελούνται παρόμοια έργα πυρασφάλειας σε 100 δασικές περιοχές όλης της Ελλάδας, συνολικής χρηματοδότησης 72 εκατ. ευρώ, με τα οποία διανοίγονται 2.200 χιλιόμετρα αντιπυρικών ζωνών και αφαιρείται η καύσιμη ύλη από περίπου 80.000 στρέμματα δάσους».

Όσο για τις εκκενώσεις περιοχών που φλέγονται, αρκεί να θυμόμαστε όλοι τις 103 ψυχές που χάθηκαν στο Μάτι πριν από 4 χρόνια, τέτοιο μήνα… Δεν είχαν τη δυνατότητα να τους καθοδηγήσει κάποιος για να φύγουν από την πύρινη κόλαση. Έφυγαν μόνοι τους, σφιχταγκαλιασμένοι και αβοήθητοι…

Αλλά ας μην πιστέψει κανείς ούτε την κυβέρνηση ούτε την αντιπολίτευση. Ας ακούσει κάποιος μόνο τις οικολογικές οργανώσεις, για παράδειγμα τη WWF, η οποία ζητεί τώρα να συγκεντρωθούν υπογραφές με αίτημα την καλύτερη, πιο αποτελεσματική πρόληψη. Η WWF, λοιπόν, με αφορμή τις μεγάλες πυρκαγιές στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, γράφει: «Η Μεσόγειος φλέγεται! Χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τις τελευταίες ημέρες τα σπίτια τους στη Γαλλία για να γλιτώσουν από τις πυρκαγιές, ενώ η διεθνής επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί για πιο ζεστά και εκτεταμένα καλοκαίρια, που οδηγούν σε ανεξέλεγκτες πυρκαγιές. Μεγάλες πυρκαγιές σημειώνονται, επίσης, σε Ισπανία και Πορτογαλία.

Το παράδειγμα της Γαλλίας -που θεωρείται από τις πιο οργανωμένες χώρες ως προς την αντιμετώπιση των πυρκαγιών- δείχνει πόσο ευάλωτη είναι πλέον η Μεσόγειος στις μεγαπυρκαγιές, εξαιτίας της κλιματικής κρίσης. Χρειάζεται ριζική αλλαγή της κουλτούρας του συστήματος δασοπυροπροστασίας, πριν να είναι αργά.

Η πρόληψη είναι το κλειδί, για να μπορούμε να προλαμβάνουμε και να διαχειριζόμαστε τα περιστατικά πυρκαγιών».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, εθνικός εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή, Χρήστος Ζερεφός, ο οποίος έχει κατοικία στο πολύπαθο Ντράφι. «Φοβούμαι ότι η έλλειψη της πρόληψης έχει την καλύτερή της έκφραση φέτος στις πυρκαγιές που είδαμε», λέει μεταξύ άλλων, ζητώντας μεγαλύτερη δράση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλαδή τους δήμους. Ρωτήστε από την άλλη τους δήμους, ποια και πόσα μέσα διαθέτουν για να αποψιλώνουν κοινόχρηστους χώρους, αλλά και να στέλνουν «ραβασάκια» στους ιδιώτες που αφήνουν στο έλεος τις ιδιοκτησίες τους. Όλα αυτά είναι άκρως απαραίτητα να γίνονται και μάλιστα από τις αρχές κάθε χρονιάς και όχι λίγο πριν ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος την 1η Μαΐου… Αλλά θέλει και ανθρώπους, και λεφτά, και εθελοντές, ιδίως το χειμώνα!

Αλήθεια, όσοι βγάζουν ανακοινώσεις και «κόπτονται» όψιμα πάνω στις φλόγες για την προστασία των δασών, έχουν θέσει εαυτούς πολύ πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου στην εθελοντική υπηρεσία της Διοίκησης, αυτοδιοίκησης και μη;  Έχουν γραφτεί και εκπαιδευτεί ως εθελοντές; Επικοινωνήστε με όσους δήμους έχουν πλούσιο δασικό κεφάλαιο να δείτε τι θα σας απαντήσουν… Όλα τα άλλα είναι λόγια… Που όταν σβήσει η φωτιά, σβήνει και η φλόγα της κριτικής…

Πρόληψη, λοιπόν, με ακόμα πιο γενναία χρηματοδότηση και το αντίστοιχο ανθρώπινο δυναμικό. Είναι μονόδρομος.

Όλα τα υπόλοιπα, εκ των υστέρων, είναι ανέξοδη κριτική, που μπορεί να κάνει και ένα παιδάκι δημοτικού.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Απόψεις