Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Αναλένας Μπέρμποκ στην Αθήνα, η οποία είχε αναβληθεί στις αρχές Ιουνίου επειδή βρέθηκε θετική στο κορωνοϊό.
Η κυρία Μπέρμποκ, όπως είχε προγραμματίσει και στο αναβληθέν ταξίδι της θα συνεχίσει την επίσκεψη της και στην Άγκυρα.
Υπό την παρούσα συγκυρία, με την ενεργειακή και την πληθωριστική κρίση να χτυπά τις ευρωπαϊκές οικονομίες και τον πόλεμο στην Ουκρανία να ανατροφοδοτεί την ήδη ζοφερή κατάσταση, η επίσκεψη της Γερμανίδας ΥΠΕΞ έχει αυτονόητη σημασία. Πέραν αυτών, ωστόσο, η ελληνική πλευρά επιδιώκει να αξιοποιήσει τον διπλό προορισμό της σε Αθήνα και Άγκυρα, προκειμένου να μεταφέρει τα μηνύματα της προς την Τουρκική πλευρά. Κάθε δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Τουρκία είναι καλοδεχούμενος σε αυτές τις συνθήκες, ιδίως μετά τις συνεχιζόμενες προκλητικές δηλώσεις του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και την προαναγγελία γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο στις αρχές Αυγούστου με το γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν».
Να θυμίσουμε ότι τον Ιούνιο, προτού ακυρωθεί το ταξίδι της, η κυρία Μπέρμποκ έκανε μια μακροσκελή δήλωση, απευθυνόμενη τόσο στην Αθήνα όσο και στην Άγκυρα, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο όσον αφορά την ασφάλεια στη Μεσόγειο. Σε μια εποχή που η τάξη ασφαλείας της Ευρώπης αμφισβητείται ουσιαστικά από τον Πρόεδρο Πούτιν, εμείς ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και Ευρωπαίοι εταίροι πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Είναι σημαντικό να λύνουμε προβλήματα στις συζητήσεις, όχι με την κλιμάκωση των εντάσεων. Αυτό θα είναι επίσης ένα σημαντικό θέμα των συνομιλιών μου στην Άγκυρα».
Αμέσως μετά τη συνάντηση του με την κυρία Μπέρμποκ, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα αναχωρήσει για το Παρίσι, όπου θα έχει συνάντηση με την Γαλλίδα ομόλογό του Κατρίν Κολονά.
Αυτή θα είναι η πρώτη διμερής συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Γαλλίας ύστερα από τις Γαλλικές εκλογές. Ο τότε Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν – Ιβ Λε Ντριάν είχε επισκεφθεί την Αθήνα τον περασμένο Νοέμβριο.
Η επίσκεψη αυτή, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, είναι σημαντική και από άποψης συμβολισμού, καθώς πραγματοποιείται αμέσως μετά την συνάντηση με τη Γερμανίδα ΥΠΕΞ, η οποία μετά την Αθήνα θα μεταβεί στην Άγκυρα.
Κατά τις συνομιλίες αναμένεται να τεθούν τα ακόλουθα ζητήματα:
- η περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς στρατηγικής σχέσης, ύστερα από την υπογραφή της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας τον περασμένο Σεπτέμβριο.
- οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο, καθώς και των συνεχιζόμενων προκλητικών δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων.
- η νέα αρχιτεκτονική Ευρωπαϊκής Ασφάλειας, μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να εξετασθούν οι επιπτώσεις της κατάστασης στην Ουκρανία στην επισιτιστική ασφάλεια, ιδιαίτερα στις χώρες της ευρύτερης περιοχής της Μεσοφείου, Μέσης Ανατολής και Αφρικής.
- Η ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Άμυνας και Ασφάλειας, υπό το φως και της προσεχούς διεύρυνσης του ΝΑΤΟ.
- Η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, ύστερα από τη σύγκλιση της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, στο πλαίσιο των προσπαθειών που κατέβαλε η Γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.
Να σημειωθεί ότι, αύριο Πέμπτη, ο κ. Δένδιας θα βρίσκεται στην Κύπρο, όπου θα έχει σειρά συναντήσεων με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο Β΄, τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, τον Κύπριο ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη και με τους υποψήφιους για το προεδρικό αξίωμα Αβέρωφ Νεοφύτου (ΔΗΣΥ), Ανδρέα Μαυρογιάννη (ΑΚΕΛ), και Νίκο Χριστοδουλίδη (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ).