0

Με κεντρικό θέμα την ασφάλεια στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας συνάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, με τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Η συνάντηση κράτησε περίπου μιάμιση ώρα και οι δύο άντρες συζήτησαν για την αντιμετώπιση των φαινομένων εγκληματικότητας και παραβατικότητας στην Αθήνα -και δη, στο κέντρο της πόλης.

Ο δήμαρχος Αθηναίων παρουσίασε στον Τάκη Θεοδωρικάκο και την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τον «μαύρο χάρτη» της παραβατικοτητας στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, στον λεγόμενο «μαύρο χάρτη» περιλαμβάνονται 11 συγκεκριμένες περιοχές στο κέντρο και γύρω από το κέντρο της Αθήνας, όπου καταγράφεται αύξηση της παραβατικότητας και της μικροεγκληματικότητας.

Οι 11 συγκεκριμένες περιοχές (οριοθετημένες κατά δρόμο, πλατεία και πεζόδρομο) καταγράφουν ανησυχητική αύξηση της παραβατικότητας, της μικρο-εγκληματικότητας και της όχλησης στην καθημερινότητα των πολιτών -τοξικομανείς, εμπόριο ναρκωτικών, Ρομά, πορτοφολάδες. Ο «μαύρος χάρτης» έχει συνταχθεί με βάση τα δεδομένα, που συλλέγουν οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων (δημοτική αστυνομία, καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός, Novovile κλπ) καθώς και τις καταγγελίες, παράπονα, μηνυτήριες αναφορές πολιτών και φορέων της πόλης.

Η χαρτογράφηση δεν περιορίζεται μόνο στις περιοχές, αλλά και στο είδος της παραβατικότητας (π.χ. διακίνηση ναρκωτικών, παρεμπόριο, κλοπές, κλπ).

Ο δήμαρχος Αθηναίων παρουσίασε αναλυτικά τα στοιχεία, συνοδευόμενα από φωτογραφίες, που καταγράφουν εύγλωττα την εικόνα της πόλης, ζήτησε την αποφασιστική ενίσχυση των δυνάμεων της Αστυνομίας που επιχειρούν καθημερινά στο κέντρο και στις γειτονιές και επανέλαβε την ανάγκη να αλλάξει η φιλοσοφία της αστυνόμευσης.

Κατά πληροφορίες, ο κ. Μπακογιάννης υπογράμμισε ότι ο Δήμος της Αθήνας και η δημοτική αστυνομία δεν επιθυμούν και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την ΕΛ.ΑΣ στο έργο της. Ξεκαθάρισε ωστόσο είναι είναι απόλυτη η διαθεσιμότητα του Δήμου να προσφέρει με όλες τις δυνάμεις του, ώστε να επιτευχθεί ο κοινός στόχος: Να αισθάνονται κάθε μέρα και ώρα ασφαλείς οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης, στο κέντρο και στις 129 γειτονιές της Αθήνας.

«Δεν έχει νόημα να ωραιοποιούμε τις καταστάσεις, έχει νόημα να εργαζόμαστε και να συνεργαζόμαστε συστηματικότερα και αποτελεσματικότερα. Όλοι κρινόμαστε από το αποτέλεσμα» λένε χαρακτηριστικά πηγές του Δήμου.

Από την πλευρά του, ο κ. Μπακογιάννης ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους αξιωματικούς και τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ για το έργο που επιτελούν υπό δύσκολες συνθήκες, υπογραμμίζοντας ότι η υποστελέχωση των αστυνομικών τμημάτων της Αθήνας είναι εμφανής. Κατά πληροφορίες, ο δήμαρχος Αθηναίων ζήτησε αποφασιστική ενίσχυση των δυνάμεων της Αστυνομίας που επιχειρούν και πρότεινε να περάσουμε στο μοντέλο της κοινοτικής αστυνόμευσης.

Στη σύσκεψη, που έγινε στην αίθουσα «Παύλος Μπακογιάννης» του υπουργείου, παρόντες ήταν επίσης ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ και ανώτατοι επιτελείς της Αστυνομίας.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Πολιτική