Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press
Σχεδιάζοντας το χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων της δεύτερης κυβερνητικής θητείας του, αμέσως μετά την νίκη στις διπλές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κυκλώσει τον Οκτώβριο για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών. Ήταν μία απόφαση που είχε μοιραστεί με έναν κλειστό κύκλο συνεργατών του, που είχαν αναλάβει να προετοιμάσουν τις ρυθμίσεις, και σχεδίαζε να ανοίξει τη συζήτηση μετά την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Γνωρίζοντας πολύ καλά ότι θα υπήρχαν αντιδράσεις από το συντηρητικό τμήμα της παράταξηπς του, πίστευε ότι το ξεκίνημα της τετραετίας και με πολύ νωπή τη λαϊκή εντολή ήταν η κατάλληλη στιγμή για να προχωρήσει σε μία μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου, την οποία ο ίδιος πιστεύει και θεωρεί δίκαιη. Συνήθως, όμως, η πραγματικότητα ξεπερνά τους σχεδιασμούς και τα όσα συνέβησαν με τις πλημμύρες στις αρχές του φθινοπώρου ανέτρεψαν τον σχεδιασμό. Εν μέσω φυσικών καταστροφών που αποτέλεσαν πλήγμα για την κυβέρνηση, δεν ήταν δυνατόν να ανοίξει ένα ακόμα μέτωπο και αποδέχθηκε άμεσα τις εισηγήσεις των συνεργατών του να μπει το νομοσχέδιο στο συρτάρι για…αργότερα. Κάποιοι, τότε, πίστεψαν ότι αυτό ισοδυναμούσε με τις καλένδες ή στην καλύτερη περίπτωση μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, ώστε να μην υπάρξει πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση με εκροές ψηφοφόρων στα δεξιά της.
Για άλλη μία φορά ο κ. Μητσοτάκης διέψευσε όσους έσπευσαν να προεξοφλήσουν τις αποφάσεις του και να υποτιμήσουν την αποφασιστικότητά του για παρεμβάσεις που θεωρεί κοινωνικά δίκαιες και απαραίτητες, ακόμα και αν κρύβουν πολιτικό κόστος. Ο πρωθυπουργός πήρε πάνω του άλλη μία δύσκολη κυβερνητική πρωτοβουλία και με την συνέντευξή του στην ΕΡΤ την Τετάρτη, βγήκε μπροστά για να παρουσιάσει τις βασικές παραμέτρους του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία, αναλαμβάνοντας να εξηγήσει γιατί η κυβέρνηση προχωρά σε αυτές τις ρυθμίσεις. Με συναινετική διάθεση και έμφαση στην κοινωνική διάσταση του ζητήματος που αφορά πρωτίστως τα παιδιά και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους όταν μεγαλώνουν σε οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών, όπως συμβαίνει σήμερα, εμφανίστηκε αποφασισμένος να φέρει άμεσα το νομοσχέδιο στη Βουλή και επιδιώκοντας μία ευρύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία να γίνει νόμος του Κράτους. Δεν θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά, αφού ένα σημαντικό τμήμα των βουλευτών της ΝΔ είναι δεδομένο ότι διαφωνεί με το περιεχόμενο. Γι’αυτό και δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας και κάθε βουλευτής θα ψηφίσει κατά συνείδηση.
Το σχέδιο του Μαξίμου για να περιορίσει τις διαρροές
Το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια αναδεικνύει δύο κόσμους που συνυπάρχουν εντός της κυβερνητικής παράταξης. Ένα φιλελεύθερο κομμάτι που προωθεί και στηρίζει πολιτικές που ανήκουν στην ατζέντα του κέντρου, προτάσσει δικαιώματα και εμφανίζεται πιο σύγχρονο και ευρωπαϊκό και ένα πιο συντηρητικό που δηλώνει ότι υπερασπίζεται βασικές αρχές και αξίες της δεξιάς παράταξης, εκτιμά ότι πρέπει να προστατευτούν οι παραδοσιακές δομές της κοινωνίας και ανησυχεί για υπέρμετρη στροφή προς το κέντρο του πολιτικού συστήματος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει αυτή η αντίθεση να μην οδηγήσει σε διχασμό και οι διαφωνίες να εκφραστούν με επιχειρήματα και επί της ουσίας των αλλαγών που επιφέρει το νομοσχέδιο. Τον τόνο έδωσε ο ίδιος, ζητώντας από όλους να συμμετάσχουν στο διάλογο αφού πρώτα ενημερωθούν για το ακριβές περιεχόμενο των ρυθμίσεων. Το κείμενο που θα κατατεθεί σε λίγες εβδομάδες σε δημόσια διαβούλευση, θα προβλέπει τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, την δυνατότητα της υιοθεσίας και θα απαγορεύει την απόκτηση παιδιών στα ζευγάρια ανδρών με παρένθετη μητέρα. Η ουσιαστική διαφορά με το σύμφωνο συμβίωσης είναι ότι θα δίνεται η δυνατότητα της από κοινού υιοθεσίας. Σήμερα, ένας μόνος άνδρας ή μία μόνη γυναίκα μπορεί να υιοθετήσει ένα παιδί και να το μεγαλώσει μαζί με τον/την σύντροφο, όμως αν φύγει από την ζωή αυτός/αυτή που έχει κάνει την υιοθεσία, το παιδί θα γυρίσει στο ίδρυμα, αφού δεν έχει δικαίωμα να αναλάβει την φροντίδα του ο άλλος γονέας. «Αυτά τα υπαρκτά προβλήματα θέλουμε να λύσουμε» σημειώνει κυβερνητικός παράγοντας που διευκρινίζει ότι η κυβέρνηση κινείται με τον πλέον συντηρητικό τρόπο με βάση τη νομοθεσία που υπάρχει αυτή τη στιγμή σε 20 ευρωπαϊκές χώρες. Στα επιχειρήματα που επιστρατεύονται για να μεταπείσουν τους διαφωνούντες, περιλαμβάνεται η απαγόρευση της παρένθετης μητρότητας που αποτελούσε για τους περισσότερους την βασική κόκκινη γραμμή. Το πολιτικό «μασάζ» από το Μέγαρο Μαξίμου για να καμφθούν οι αντιδράσεις έχει ξεκινήσει εδώ και πολλές ημέρες, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η ΤΡ. Ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό Γιάννης Μπρατάκος έχουν επικοινωνήσει με βουλευτές της ΝΔ και υφυπουργούς που έχουν εκφράσει διαφωνίες και τους έχουν ζητήσει να μην βιαστούν να τοποθετηθούν δημόσια χωρίς να έχουν δει το ακριβές περιεχόμενο των διατάξεων και πριν εξελιχθεί ο δημόσιος διάλογος. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις μέρες που ακολούθησαν της συνέντευξης του κ. Μητσοτάκη, δύο υφυπουργοί που είχαν επιφυλάξεις, ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, δήλωσαν σε τηλεοπτικές εμφανίσεις τους ότι η κοινωνική διάσταση που έδωσε ο πρωθυπουργός και η αποσαφήνιση των επίμαχων σημείων τούς έπεισαν και θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο όταν έρθει στη Βουλή.
Προκειμένου να αποφευχθεί σε επίπεδο εικόνας ότι υπάρχει ζήτημα συνοχής στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε στους βουλευτές την διέξοδο της αποχής. Μάλιστα, κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι η στάση αυτή «θα λειτουργήσει ως ελαφρυντικό για τους βουλευτές» που δεν θα στηρίξουν την κυβερνητική πρωτοβουλία. Ερωτηματικό παραμένει τι θα γίνει με τα κυβερνητικά στελέχη που θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο. Σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου μόνο ο Μάκης Βορίδης έχει δηλώσει ρητά την αντίθεσή του με το νομοσχέδιο, με το μήνυμα του πρωθυπουργού να είναι πως για τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου «υπάρχει αυξημένη δέσμευση στις κυβερνητικές αποφάσεις», χωρίς να επισείει δημοσίως την ποινή της αποπομπής. Σκοπίμως το Μέγαρο Μαξίμου κρατά θολό το τοπίο γύρω από τις συνέπειες που θα υπάρχουν, ειδικά όσον αφορά στους υφυπουργούς. Στο τραπέζι, σύμφωνα με πληροφορίες της ΤΡ, είναι το ενδεχόμενο όσοι απέχουν από την ψηφοφορία να μην βρεθούν την επόμενη ώρα εκτός κυβερνητικού σχήματος προκειμένου να μην προκληθεί επιπλέον αναταραχή στο εσωκομματικό πεδίο. Βέβαια, «η συμπεριφορά όλων θα καταγραφεί και θα αξιολογηθεί», όπως σημειώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού και στον επόμενο ανασχηματισμό, όποτε γίνει, θα βρεθούν εκτός κυβερνητικού σχήματος.