0

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press

του Πέτρου Ιωαννίδη, πολιτικού αναλυτή της aboutpeople

H μάχη της Κυριακής παρουσιάζει μειωμένο ενδιαφέρον για τους πολίτες. Η ΝΔ κέρδισε τις εθνικές εκλογές του 2023 με τεράστια διαφορά, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυτή η διαφορά σχεδόν διατηρείται, οπότε με δεδομένο ότι το διακύβευμα της πρώτης θέσης δεν υφίσταται, η αγωνία για την έκβαση αυτής της μάχης περιορίζεται. Είμαστε δηλαδή σε φάση κυρίαρχου κόμματος, με τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης να μη θεωρούνται από το εκλογικό σώμα πειστικές εναλλακτικές.

Επιπλέον, αν ανατρέξουμε στις εκλογικές αναμετρήσεις για το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο τα τελευταία είκοσι χρόνια, θα δούμε ότι είτε λειτούργησαν ως προπομπός του αποτελέσματος των επόμενων εθνικών εκλογών (2019, 2014, 2009), είτε ως επιβεβαιωτικές των προηγούμενων εθνικών (2004). Σε δύο μάλιστα περιπτώσεις «έδρασαν» ως καταλύτης και προκάλεσαν εθνικές εκλογές (2009 και 2019). Σήμερα δεν είμαστε ούτε τόσο μακριά από τις πιο πρόσφατες εθνικές όπως το 2009, το 2014 και το 2019 για να πούμε ότι μπορεί να δημιουργήσουν ραγδαίες εξελίξεις, αφετέρου όμως, δεν είμαστε και τόσο κοντά όπως το 2004 για να πούμε ότι θα λειτουργήσουν απλώς επιβεβαιωτικά.

Τα κόμματα έθεσαν σαφείς στόχους για το αποτέλεσμα της Κυριακής. Η ΝΔ να πιάσει τον πήχη του 33%, ο ΣΥΡΙΖΑ να ξεπεράσει το 20% και το ΠΑΣΟΚ να βγει δεύτερο. Σε λίγες ώρες θα γνωρίζουμε την απάντηση των ψηφοφόρων. Οι τελευταίοι παρακολούθησαν μια προεκλογική περίοδο με αρκετή επικοινωνία, αλλά έλλειψη των ευρωπαϊκών θεμάτων. Θα πάνε στην κάλπη χωρίς ενθουσιασμό για να επιτελέσουν το καθήκον τους, γνωρίζοντας όμως ότι τη Δευτέρα των εκλογών τα προβλήματα τους θα είναι ακόμα εδώ. Παράλληλα δηλώνουν ότι δεν έχουν μείνει ικανοποιημένοι από το διάλογο μεταξύ των κομμάτων κατά της διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Τα κόμματα μίλησαν ελάχιστα για την ΕΕ και τον αντίκτυπο της στις ζωές μας και έδωσαν έμφαση κυρίως σε θέματα εσωτερικής πολιτικής.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να έχουμε κατά νου, είναι ότι οι ισχυρές κομματικές ταυτίσεις ανήκουν στο παρελθόν και ότι οι Ευρωεκλογές ευνοούν παραδοσιακά τη χαλαρή ψήφο. Σημαντικό ρόλο θα παίξει και το ποσοστό συμμετοχής. Μην ξεχνάμε ότι στις ευρωεκλογές του 2019 είχαμε συμμετοχή 58,7%, αλλά πρώτον συνέπεσαν με τις αυτοδιοικητικές και δεύτερον έλαβαν χαρακτήρα εθνικών επειδή απείχαν σχεδόν 4 χρόνια από την τελευταία φορά που είχαμε ψηφίσει. Στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2023 η συμμετοχή έφτασε στο 53,7%. Για φέτος η εκτίμηση είναι ότι θα είναι χαμηλότερη και το ποσοστό της αλλά και τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά θα παίξουν ρόλο στη διαμόρφωση του αποτέλεσματος.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Απόψεις