0

Η Θεσσαλία δέχτηκε τεράστιο πλήγμα από την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel, με την καταστροφή να είναι ολοκληρωτική και τον κάμπο να έχει μετατραπεί σε μια απέραντη λίμνη.

Ο χάρτης της Θεσσαλίας άλλαξε πλέον, ενώ βάσει των δορυφορικών δεδομένων, το μεγαλύτερο τμήμα των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας έχει κατακλυστεί από τα νερά χειμάρρων και παραποτάμων του Πηνειού.

Στη δορυφορική εικόνα, που ανέλυσε το κέντρο BEYOND του Αστεροσκοπείου Αθηνών, φαίνεται ότι η έκταση που πλημμύρισε από την κακοκαιρία Daniel (με το γαλάζιο και μπλε χρώμα) είναι τριπλάσια σε σύγκριση με την έκταση που είχε κατακλυστεί από τον Ιανό.

Υπολογίζεται ότι ενώ ο Ιανός κατέστρεψε 150.000 στρέμματα, αυτή τη φορά πλημμύρισαν περίπου 450.000 στρέμματα, εκ των οποίων το 97% καλλιεργήσιμη γη, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό για την επόμενη μέρα ως προς την επάρκεια τροφίμων.

Τα ποτάμια της Θεσσαλίας που ενώθηκαν και “έπνιξαν” πόλεις και χωριά

Το ιδιαίτερο γνώρισμα της Θεσσαλίας είναι ότι εκεί συναντιούνται 5 ποτάμια.

Ο Ενιπέας (10ος σε μέγεθος ποταμός της χώρας) έρχεται από τα ανατολικά του Παλαμά, μαζεύει νερά από όρος Όρθρυς στη Φθιώτιδα, βγαίνει στον θεσσαλικό κάμπο και εκεί συναντά τον ποταμό Σοφαδίτη που έρχεται από Σοφάδες. Και οι δύο διέρχονται ανατολικά του Παλαμά και κατευθύνονται προς Πηνειό.

Δυτικά του χωριού Παλαμάς είναι ο Καλέντζης και ο Καράμπαλης που επίσης κατευθύνονται στον Πηνειό.

Όλοι αυτοί οι 4 συναντιούνται μεταξύ τους και πριν τη Μεταμόρφωση μπαίνουν στον Πηνειό, μαζί με τα νερά των χειμάρρων πάνω από τα Φάρσαλα.

Όλοι αυτοί οι ποταμοί φούσκωσαν από το μεγάλο ύψος βροχής, με αποτέλεσμα τις εικόνες αποκάλυψης που βλέπουμε.

Κακοκαιρία Daniel: Άλλαξε ο χάρτης της Θεσσαλίας - Τα πέντε ποτάμια που ενώθηκαν και πλημμύρισαν 450.000 στρέμματα

Πολύ μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης στη Θεσσαλία σε σχέση με το Μεσογειακό Κυκλώνα Ιανό του 2020   

Το Meteo συνεχίζοντας την αποτίμηση της κακοκαιρίας Daniel (04-07/09/2023), συγκρίνοντας τα αθροιστικά ύψη βροχόπτωσης στη Θεσσαλία, σε σχέση με εκείνα που είχαν καταγραφεί κατά τη διάρκεια του Μεσογειακού Κυκλώνα Ιανού (17-20/09/2020), καθώς και οι δυο κακοκαιρίες προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες και τεράστιες καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή. Στο γραφικό που ακολουθεί παρουσιάζουμε τους 10 μετεωρολογικούς σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη αθροιστικά ύψη βροχόπτωσης της κακοκαιρίας Daniel (κόκκινες ράβδοι) σε σχέση με εκείνα του Ιανού (μπλε ράβδοι). Όπως παρατηρούμε, στην κακοκαιρία Daniel καταγράφηκαν πολύ μεγαλύτερα έως και πολλαπλάσια ύψη βροχόπτωσης σε σχέση με τον Ιανό. Θα πρέπει να διευκρινιστεί και πάλι ότι ορισμένοι από τους μετεωρολογικούς σταθμούς, είτε σταμάτησαν να μεταδίδουν τα δεδομένα τους λόγω διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος, είτε έχασαν μέρος των δεδομένων τους λόγω της πολύ μεγάλης έντασης των φαινομένων (στο γραφικό περιέχεται σχετική λεζάντα).

Οι σοβαρές ελλείψεις σε αντιπλημμυρικά έργα

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η βροχή ήταν πρωτοφανής στα χρονικά, από την εποχή που συλλέγονται δεδομένα, περίπου 150 ετών, ωστόσο υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε αντιπλημμυρικά έργα.

Η ποσότητα του νερού ήταν τεράστια και ίσως να μην μπορούσε να αποφευχθεί η πλημμύρα, όμως, αν είχαν γίνει όλα όσα έπρεπε, σίγουρα η καταστροφή δεν θα ήταν τόσο μεγάλη, αλλά ενδεχομένως να είχε μετριαστεί αρκετά.

Συγκεκριμένα:

-λείπουν πολλά αντιπλημμυρικά έργα, κυρίως φράγματα συγκράτησης στα βουνά και έργα διευθέτησης στις ορεινές λεκάνες.

-τα υφιστάμενα αντιπλημμυρικά είναι λάθος διαστασιολογημένα.

-αναχώματα, τάφροι και κανάλια, αρδευτικά και μη, είναι κατασκευασμένα με παρωχημένα δεδομένα.

-λείπουν αναλυτικοί χάρτες πλημμυρικού κινδύνου και όσοι υπάρχουν δεν έχουν υπολογίσει τα φερτά υλικά αλλά μόνο τον όγκο του νερού.

-δεν έχουν γίνει διανοίξεις σε κοίτες ποταμών και εκβαθύνσεις ώστε να μπορούν να συγκρατούν περισσότερο νερό.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Peanut