0

Και τώρα τι γίνεται; Συνεταιριστές, παραγωγοί, επιστήμονες, τοπικοί φορείς, συναρμόδια υπουργεία και οργανισμοί σχεδιάζουν την επόμενη μέρα, η οποία έχει να κάνει με τις αποζημιώσεις  αλλά και με τις καλλιέργειες και τις εκτροφές.

Η εικόνα τραγική: Είναι δεκάδες τα είδη μηχανημάτων που χάθηκαν στις λάσπες, τα κτήρια, οι ζωοτροφές, τα λιπάσματα, οι γεωτρήσεις, οι περιφράξεις. Η καταστροφή  αυτή, έρχεται να συμπληρώσει τον αφανισμό  των καλλιεργειών καλαμποκιού, βαμβακιού, σανοδοτικών, δεντρώνων, αμπελώνων , κηπευτικών.  Ακόμη πιο τραγική η κατάσταση σε ό,τι αφορά τους κτηνοτρόφους οι οποίοι έχασαν δεκάδες χιλιάδες ζώα και βρίσκονται πλέον χωρίς αντικείμενο.

Οι προθέσεις της κυβέρνησης (όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος)  αντιμετωπίζονται προς το παρόν θετικά. Οι παραγωγοί έχουν διαβεβαιώσεις πως ότι είναι δηλωμένο θα αποζημιωθεί. Ωστόσο, υπάρχουν  προβλήματα που έχουν να κάνουν για παράδειγμα, με την παλαιότητα των μηχανημάτων  με τα οποία οι έκαναν τη δουλειά τους. Η αποζημίωση δεν θα είναι ίδια με ένα καινούργιο μηχάνημα και ως εκ τούτου ο παραγωγός δεν θα μπορεί να αντικαταστήσει το παλιό.

Μέσα σε όλο αυτό το μαύρο, ωστόσο, οι ειδικοί εκτιμούν σε ό,τι αφορά τις καλλιέργειες, αν δεν προκύψουν άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα, ότι αυτές μπορούν να αρχίσουν άμεσα για τη νέα περίοδο.

Άμεσα η καλλιέργεια των πλημμυρισμένων εκτάσεων 

Η άμεση  καλλιέργεια των πλημμυρισμένων εκτάσεων, ύστερα από την αποστράγγισή τους, είναι στόχος του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ και του υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης, σύμφωνα με ανακοίνωση του οργανισμού. Ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, μετά από σύσκεψη που είχε η ηγεσία του με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ήδη προχώρησε στην εκπόνηση ειδικού σχεδίου, αξιοποιώντας τις προτάσεις του εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού.

Σύμφωνα με τους ειδικούς εκτιμάται ότι οι εκτάσεις που έχουν απλά πλημμυρίσει θα μπορέσουν να καλλιεργηθούν άμεσα μετά την αποστράγγισή τους και οι εκτάσεις που αναμείχθηκαν με φερτά υλικά (ιδιαίτερα σε επίπεδες ζώνες) θα είναι καλλιεργήσιμες υπό προϋποθέσεις.

Έργα ουσίας 

Ένας εκ των επιστημόνων ο οποίος δραστηριοποιούνταν από τη δεκαετία του 1960 στον θεσσαλικό κάμπο και γνωρίζει το περιβάλλον και τα τεχνικά έργα σαν την παλάμη του,  ο κ. Γιώργος Μπιγκίρος, ομότιμος καθηγητής γεωλογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδίκευση στο περιβάλλον, τις φυσικές καταστροφές και τα τεχνικά έργα, θεωρεί πως σε ό,τι αφορά τις φθινοπωρινές καλλιέργειες (σιτηρά, όσπρια κλπ) αυτές μπορούν να αρχίσουν άμεσα: «Έχουν ακουστεί πολλά. Τα κτήματα που έχουν πλημμυρίσει είναι εφικτό να καλλιεργηθούν και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα. Αυτό μπορεί να συμβεί γιατί παλαιότερα ο υδροφόρος ορίζοντας ήταν κοντά στην επιφάνεια της γης τώρα είναι χαμηλά που σημαίνει ότι το έδαφος στεγνώνει πιο εύκολα». Ο κ. Μπιγκίρος είναι αισιόδοξος για τις δεντροκαλλιέργειες, ίσως όμως για τα ακτινίδια, αυτό να μην είναι εφικτό.

Για την απόδοση των ευθυνών αναφέρει ότι τη δεκαετία του 1960 έγιναν έργα άρδευσης και αποστράγγισης. Από τότε όλα αφέθηκαν στην τύχη τους. Ο κ. Μπιγκίρος κάνει ειδική αναφορά στην «ορεινή υδρονομία», δηλαδή στα μικρά έργα τα οποία καθυστερούν το νερό, με αποτέλεσμα να απορροφάται πιο εύκολα. Στο πλαίσιο αυτών των έργων θα μπορούσαν να γίνουν και λίμνες με τις οποίες θα μπορούσε να αρδευτεί ο κάμπος.

Το κακό είναι πως φράγματα, όπως αυτό του Ενιπέα ποταμού, που είχαν σχεδιαστεί πριν από 14 χρόνια έχουν εγκαταλειφτεί. Υπάρχει και η περίπτωση εκτροπής του Αχελώου η οποία εκκρεμεί από το 1948! Για τις γέφυρες  που έπεσαν ο κ. Μπιγκίρος αναφέρει ότι «δεν γίνεται η κοίτη ενός ποταμού να είναι 90 μέτρα και η γέφυρα να είναι 60 μέτρα», αποδίδοντας την καταστροφή πολλών έργων από κακοτεχνίες και ελλείψεις σύγχρονων προδιαγραφών.

Από δω και πέρα τα πράγματα είναι απλά και χιλιοειπωμένα. Προτεραιότητα στα έργα και επιλογή αυτών που  εξυπηρετούν τις μεγαλύτερες  ανάγκες.

Να μην εγκαταλειφτεί η κτηνοτροφία 

Η επόμενη μέρα θα είναι μία ιδιαίτερα σκληρή για τους κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας: «Η κατάσταση είναι δύσκολη. Το μεγάλο στοίχημα είναι να μην εγκαταλειφτεί το επάγγελμα του κτηνοτρόφου και σ΄αυτό θα παίξει σημαντικό ρόλο η ενίσχυση που θα λάβουν οι παραγωγοί  από το Κράτος», λέει ο πρόεδρος του  Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) κ. Παναγιώτης Πεβερέτος.

Την ανάγκη αυτή περιγράφει ο κ. Πεβερέτος στην επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργό  και τους αρμόδιους υπουργούς. Στην επιστολή αναφέρεται ότι θα πρέπει να γίνει «ολική καταβολή αποζημιώσεων  των κτηνοτροφικών υποδομών και των  απωλειών ζωικού  κεφαλαίου με δεδομένα που υπάρχουν στον  ΟΣΔΕ ή εμφανίζονται στις κτηνιατρικές βεβαιώσεις».

Αναλυτικά οι αποζημιώσεις για τα απολεσθέντα ζώα θα πρέπει να  είναι τέτοιες που να μπορούν οι κτηνοτρόφοι που έχασαν τα ζώα τους να καταφέρουν να τα αντικαταστήσουν. Ο ΣΕΚ προτείνει  οι παραγωγοί να αποζημιωθούν με:

– 250 ευρώ, ανά αρσενικό και θηλυκό αιγοπρόβατο άνω του έτους και 120 ευρώ για  κάτω του έτους.

– Για τα απολεσθέντα χοιρινά, για τις χοιρομητέρες 500 ευρώ (minimum), για τα  χοιρίδια 200 ευρώ  και για τους κάπρους 3.500 ευρώ  ανά ζώο.

– Για τα απολεσθέντα βοοειδή, 1500 ευρώ  ανά ζώο.

Τα φωτοβολταϊκά

Στη Θεσσαλία υπάρχουν αυτή τη στιγμή 420 πάρκα φωτοβολταϊκών, εκ των οποίων τα 220 είναι αγροτικά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών θεμάτων και Φωτοβολταϊκών Κώστα Σπανούλη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλά από αυτά καταστράφηκαν  και για τον λόγο αυτό τη Δευτέρα θα αποσταλεί επιστολή στο υπουργείο Περιβάλλοντος για την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων. Ήδη, σύμφωνα με τον κ. Σπανούλη, υπάρχει επικοινωνία με την Ασφαλιστική Εταιρεία που καλύπτει τα πάρκα και η οποία είναι θετική σε αποζημιώσεις,.

Και ο κ. Σπανούλης εκτιμά ότι τα χωράφια μπορούν να καλλιεργηθούν, ωστόσο υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν. «Για παράδειγμα οι αμυγδαλιές για να επανέλθουν  χρειάζονται παρεμβάσεις  οι οποίες κοστίζουν. Απαιτούνται περισσότεροι ψεκασμοί και επιπλέον κλαδέματα. Οι ανάγκες αυτές, μέσα στο γενικότερο κλίμα είναι δύσκολο να καλυφθούν από τους παραγωγούς», λέει ο κ. Σπανούλης ο οποίος, ωστόσο, εκτιμά ότι οι καλλιεργητές ακτινιδίων, ίσως είναι αυτοί που θα αντιμετωπίσουν σοβαρότερα προβλήματα, καθώς  έχουν αναπτυχθεί  στο  Δέλτα του Πηνειού και η κατάσταση εκεί είναι τραγική.

Η συμβολή της Θεσσαλίας στην ελληνική βιομηχανία 

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις το παραγόμενο ακαθάριστο προϊόν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας αντιπροσωπεύει περίπου το 5,5% του παραγόμενου προϊόντος της Ελλάδας. Η Θεσσαλία σήμερα παράγει χοιρινό κρέας που αντιστοιχεί στο 71,10% της συνολικής παραγωγής της Ελλάδας.

Ακολουθούν τα αχλάδια με 54,70%, η βιομηχανική ντομάτα με 52,80%, τα αμύγδαλα με 51,70%, τα  κάστανα με 47,50%, τα μήλα με 43,50%, τα μαλακά τυριά με 40%, το βαμβάκι με 39%, το αρνίσιο κρέας με 36,60%, το σιτάρι με 34%. Επίσης παράγονται σε ποσοστά από 13,70% έως 33% ρεβίθια, φακές, μοσχαρίσιο κρέας, καρύδια, σκληρά τυριά, καλαμπόκι, πρόβειο  και κατσικίσιο γάλα.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Απόψεις