Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press
Θεόδωρος Μαργαρίτης: «Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κάνει λάθη, ενώ καταθέτει και προτάσεις για την αναζωογόνηση του ΠΑΣΟΚ»
Η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα κριθεί από τις πολιτικές της επιλογές. Μέχρι σήμερα είναι μόνο επικοινωνιακά τεχνάσματα και ναρκισσισμός
“Οι ακραίες φωνές που ακυρώνουν την αυτονομία των κομμάτων και μιλούν για συγχωνεύσεις ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ δεν βοηθούν. Όχι μόνο δημιουργούν εύλογες καχυποψίες αλλά και βάζουν το άλογο μπροστά από το καρό. Αντικαθιστούν τις κοινωνικές διεργασίες με παραγγέλματα για συμπράξεις κορυφής. Και μάλιστα σε μια περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε περιδίνηση”. Ο κ. Θεόδωρος Μαργαρίτης ,μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ σε συνένετευξή του στην Today Press υποστηρίζει ότι είναι αδύνατη η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκτιμά ότι επικοινωνιακά ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κάνει λάθη , ενώ καταθέτει και προτάσεις για την αναζωογόνηση του ΠΑΣΟΚ .
–Χιλιοειπωμένο αλλά το τελευταίο διάστημα καταγράφεται μια σημαντική μείωση της επιρροής στη κοινή γνώμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό το κενό καλύπτεται από τη δράση των άλλων μικρότερων κομμάτων ή απαιτείται μια συνεργασία γενικότερη κατά των κυβερνητικών αποφάσεων;
Η δομική κρίση της αξιωματικής αντιπολίτευσης διευκολύνει την κυβέρνηση να ασκεί τις αντικοινωνικές πολιτικές. Είναι πια υποχρέωση του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ να οργανώσει κατά κύριο λόγο την αντιπολιτευτική του θέση. Με ισχυρή προγραμματική αντιπαράθεση προς την ΝΔ και οργάνωση κοινωνικών κινημάτων αντίστασης στις ασκούμενες πολιτικές. Με την ενίσχυση του αυτονόμου ρόλου της Σοσιαλδημοκρατίας και νέους πολιτικούς συσχετισμούς. Με κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες «από τα κάτω» που ακυρώνουν στην πράξη τη Συντηρητική ηγεμονία. Σε αυτή την κατεύθυνση οι ακραίες φωνές που ακυρώνουν την αυτονομία των κομμάτων και μιλούν για συγχωνεύσεις ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ δεν βοηθούν. Όχι μόνο δημιουργούν εύλογες καχυποψίες αλλά και βάζουν το άλογο μπροστά από το καρό. Αντικαθιστούν τις κοινωνικές διεργασίες με παραγγέλματα για συμπράξεις κορυφής. Και μάλιστα σε μια περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε περιδίνηση. Το ρεαλιστικό σενάριο είναι οι συνεργασίες στα κοινωνικά μέτωπα. Από την Αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα, τα επιστημονικά επιμελητήρια μέχρι τον συντονισμό σε κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες. Σε ότι δηλαδή ενισχύει την διαπραγματευτική θέση της αντιπολίτευσης για την υπεράσπιση των αδύναμων στρωμάτων, την διασφάλιση του αδύναμου κοινωνικού κράτους και την αποτροπή αντιδημοκρατικών κινήσεων όπως η γκρίζα υπόθεση με τις υποκλοπές.
-Το ΠΑΣΟΚ έχει ως στόχο στις ευρωεκλογές να είναι δεύτερο κόμμα. Πόσο εφικτό είναι αυτό και πως θα πρέπει να πολιτευθεί από δω και πέρα ώστε να πετύχει τον στόχο του;
Η κυβέρνηση της ΝΔ με τον σαφή ταξικό της προσανατολισμό αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Η ακρίβεια, η διάλυση του κοινωνικού κράτους, η όξυνση των ανισοτήτων, η απουσία ασφάλειας στα καθημερινά προβλήματα συγκροτούν μια γκρίζα εικόνα για την χώρα μας. Οι κολοσσιαίες θεσμικές παρεκτροπές με αφορμή το σκάνδαλο των υποκλοπών δείχνουν επίσης και τα σοβαρά τραύματα στην ποιότητα της Δημοκρατίας και στην συνταγματική ομαλότητα. Είναι ανάγκη αυτές οι πολιτικές να ηττηθούν. Στον ορίζοντα των Ευρωεκλογών πρέπει να υπάρξουν συνθήκες ανατροπής της Δεξιάς ηγεμονίας και νέοι συσχετισμοί με προοδευτικό προσανατολισμό.
-Κάποια στελέχη από το ΠΑΣΟΚ και από το ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν σε κοινή κάθοδο στις εκλογές. Αυτή η πρόταση έρχεται ως ανάγκη ή ως “χέρι βοηθείας” στην Κουμουνδούρου που διέρχεται μια παρατεταμένη κρίση;
Νομίζω ότι αυτή η πρόταση, όπως σχολίασα και σε προηγούμενη ερώτηση, δεν στηρίζεται σε ρεαλιστικές δυνατότητες. Μπορεί να εκφράζει μια εύλογη αγωνία αλλά δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες. Από αυτή την άποψη μένει στο τραπέζι σαν επικοινωνιακή μανιέρα.
-Ποιοι θα πρέπει να είναι οι άξονες της πολιτικής που θα πρέπει να ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ ώστε να ξανακερδίσει την χαμένη εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων;
Η προσπάθεια για έναν νέο ρόλο του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ στην αναζωογόνηση της παρουσίας του θα μπορούσε να περιλαμβάνει:
*Την συγκρότηση οργάνωσης νεολαίας με σχετική αυτονομία από το κόμμα
*Την δημιουργία νέας συνδικαλιστικής παράταξής υπερβαίνοντας την σημερινή συνδικαλιστική γραφειοκρατία
*Την δραστηριοποίηση του Ινστιτούτου για την Σοσιαλδημοκρατία ώστε να προωθείται ο ιδεολογικός διάλογος και η επαφή με τον χώρο των διανοουμένων και του πολιτισμού.
*Την διαμόρφωση μιας ανοιχτής επιτροπής για την πολιτική διεύρυνση του χώρου ώστε να συγκροτηθεί ένας ευρύτερος προοδευτικός πόλος με άξονα το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ
Πάνω από όλα φυσικά την μεγαλύτερη σημασία έχει η καθημερινή διασύνδεση με την κοινωνία, με τους πολίτες στους χώρους δουλειάς, με την επαφή με τα νέα κοινωνικά κινήματα, με την δημιουργική σχέση με τα συνδικάτα και τα επιστημονικά επιμελητήρια. Η μάχη για την αλλαγή των συσχετισμών έχει σημασία να κερδηθεί από τα κάτω. Μέσα στις καθημερινές μάχες.
-Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε νέο πρόεδρο ο οποίος έχει επιλέξει τα social media για την αδιαμεσολάβητη επικοινωνία με τον λαό. Αυτός ο τρόπος επικοινωνίας θα μπορούσε να δημιουργήσει νέες σχέσεις εμπιστοσύνης με τους ψηφοφόρους;
Η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα κριθεί από τις πολιτικές της επιλογές. Μέχρι σήμερα είναι μόνο επικοινωνιακά τεχνάσματα και ναρκισσισμός.
Στα πρώτα μηνύματα του Σ. Κασσέλακη διακρίνω λάθη. Το βασικό αφορά την επαναλαμβανομένη διατύπωση περί «αδιαμεσολάβητης» σχέσης με τον λαό που παραπέμπει σε αρχηγισμό και υποτίμηση του κομματικού φορέα. Ένα είδος μεταπολιτικής. Το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ωστόσο από την πλευρά του δεν πρέπει να μπλέξει σε ένα είδος μικρού «εμφυλίου πολέμου» με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος εκπροσωπεί την Δημοκρατική παράταξη. Κάτι τέτοιο θα ευνοούσε την ΝΔ. Θα πρέπει να επιδιώξει να συνδυάσει δυο σημαντικούς στόχους. Να γίνει ένα ανοιχτό σχήμα όλης της Κεντροαριστεράς και όπου χρειάζεται να συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ (ακόμα και με το ΚΚΕ) ώστε να ενισχύεται ο αποτελεσματικός έλεγχος στην κυβέρνηση.
-Η Μέση Ανατολή φλέγεται .Ποια θα πρέπει να είναι η θέση της Ελλάδας από δω και πέρα για την ειρήνη στην περιοχή;
Στην χώρα μας δεν μαθαίνουμε ότι οι Ισραηλινές διαμαρτυρίες εναντίον του Νετανιάχου έχουν το σύνθημα “πάρτε τον Νετανιάχου, δώστε μας τους ομήρους”
Στην χώρα μας δεν μαθαίνουμε ότι οι φίλαθλοι της Σέλτικ κυματίζουν Παλαιστινιακές σημαίες σε ποδοσφαιρικό αγώνα.
Στη χώρα μας δεν έχουμε πολλές πληροφορίες για τις αντιδράσεις των προοδευτικών Εβραίων διανοουμένων ενάντια στο καθεστώς Νετανιάχου με ότι έχει κάνει μέχρι την ημέρα της άθλιας τρομοκρατικής επίθεσης από την Χαμάς.
Στη χώρα μας οι κυβερνητικοί μιλάνε για τους αμάχους Παλαιστίνιους χωρίς τους αμάχους Παλαιστίνιους.
Για αυτό η χώρα μας δεν υποστήριξε το ψήφισμα του ΟΗΕ για το σφαγείο στη Γάζα. Για αυτό η κριτική του γραμματέα του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες προς τον Ισραηλινό στρατό πέρασε σχεδόν στα ψιλά. Για αυτό η υποκρισία περισσεύει από την κυβέρνηση στην εξωτερική πολιτική στην κρίση της Μ. Ανατολής.
Ο κ. Μαργαρίτης είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και Γραμματέας της πολιτικής κίνησης Ανανεωτική Αριστερά