0

Ένα από τα πρώτα ευτράπελα που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά την ήττα του το 2019, ήταν να καταψηφίσει στην Βουλή ως αντιπολίτευση τις συμβάσεις που είχε υπογράψει ως κυβέρνηση με ξένες εταιρείες για την έρευνα και την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην χώρα.

Με διαφορά λίγων μόνο μηνών, ως κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε αυτές τις συμβάσεις, τις συμφώνησε με τους πετρελαϊκούς κολοσσούς, αλλά όταν αυτές έφτασαν στην Βουλή για κύρωση είχαν προηγηθεί οι εκλογές, οπότε, ο αντιπολιτευόμενος πια ΣΥΡΙΖΑ διαφώνησε και καταψήφισε μ’ αυτά που είχε ο ίδιος υπογράψει.

Η αντίφαση 

Ήταν μια από τις πιο κραυγαλέες αντιφάσεις του Αλέξη Τσίπρα, που όμως φανέρωσε τις εγγενείς αδυναμίες του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος αδυνατεί παγίως να αποφασίσει αν βρίσκεται στην πλευρά του ρεαλισμού ή του αριστερού λαϊκισμού. Να αποφασίσει δηλαδή αν είναι υπέρ της εξόρυξης των υδρογονανθράκων που πιθανότατα βρίσκονται στο χερσαίο και υποθαλάσσιο υπέδαφος της Ελλάδας ή αν συντάσσεται με τις μικρές ομάδες της ακροαριστεράς που φόρεσαν οικολογικό μανδύα και αρνούνται κάθε έρευνα και κάθε εργασία να βγάλουμε το φυσικό μας αέριο ή το πετρέλαιο μας.

Γιατί τα θυμήθηκα όλα αυτά; Μα διότι σε μεγάλο συνέδριο που έγινε την βδομάδα που πέρασε, στο Power & Gas Forum, ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος ενημέρωσε τους παριστάμενους διεθνείς επενδυτές με τα ακόλουθα λόγια. «Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται τη συζήτηση για τους υδρογονάνθρακες και για το φυσικό αέριο ως μία συζήτηση που αφορά το παρελθόν και όχι το μέλλον. Γι’ αυτό λέμε ότι δεν θα δοθούν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ νέες άδειες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, ούτε θα ανανεωθούν οι υφιστάμενες  που έχουν ολοκληρώσει το χρόνο έρευνας».

Δεν ξέρω αν αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης την τεράστια σημασία αυτής της επίσημης θέσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μάλιστα εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Στην πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώνει ότι αν βρεθεί στην εξουσία θα εγκαταλείψει πλήρως το πρόγραμμα της ανακάλυψης και αξιοποίησης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου της χώρας. Αναγγέλλει επίσης ότι θα διακόψει και τα projects που ήδη τρέχουν, δηλαδή τις εργασίες της Αμερικάνικης ExxonMobil στα θαλάσσια οικόπεδα της δυτικής Κρήτης, αλλά και αυτές που ήδη βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο στην Ήπειρο και τον Κορινθιακό.

Κρίσιμα ερωτήματα 

Εδώ ανακύπτουν κρισιμότατα ερωτήματα όχι μόνο οικονομικά και πολιτικά, αλλά και εθνικά καθώς και γεωστρατηγικά. Πρώτον, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάλαβε τίποτα από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την παγκόσμια ενεργειακή αναταραχή που πρόκυψε εξ αιτίας του; Αντιλήφθηκε την σημασία της ενεργειακής αυτονομίας αφ’ ενός, αλλά και της μετατροπής μιας χώρας σε ενεργειακό γεωστρατηγικό κόμβο; Αν πήρε χαμπάρι τις τεράστιες μεταβολές στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη κι αν κατάλαβε πόσο σημαντικό για μια χώρα και μια οικονομία είναι η άνεση κάλυψης των ενεργειακών αναγκών της με δικά της μέσα, τότε πως απεμπολά έτσι εύκολα την αξιοποίηση των εθνικών μας πόρων;

Δεύτερο, πήρε καθόλου χαμπάρι ο ΣΥΡΙΖΑ την τεράστια εθνική σημασία που έχει για την Ελλάδα η εγκατάσταση διεθνών πετρελαϊκών κολοσσών μέσα σε οικόπεδα που έχει παραχωρήσει το ελληνικό κράτος και που αμφισβητούνται ευθέως από την Τουρκία; Είδαμε και πάθαμε ως Ελλάδα να πείσουμε του Αμερικανούς να πάρουν το ρίσκο να έρθουν και να ψάξουν για υδρογονάνθρακες στα όρια ή και μέσα στις περιοχές του Τουρκολυβικού  μνημονίου, αλλά ο Τσίπρας σκοπεύει με το που θα βρεθεί στην εξουσία να διώξει αυτές τις εταιρείες. Κατά τα λοιπά, απαιτεί να επιβάλλουμε τώρα τα 12 μίλια στην Κρήτη, ενώ προαναγγέλλει την εκδίωξη αυτών που πρακτικά τα επιβάλλουν με την ύπαρξη τους.

Και αν βρεθούν κοιτάσματα; 

Αυτό που επίσης είναι απορίας άξιο μ’ αυτή την θέση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι το τι θα πράξει σε περίπτωση που η ExxonMobil ανακαλύψει την ύπαρξη εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων και θελήσει να προχωρήσει στην εξόρυξη και εκμετάλλευση τους όπως προβλέπει η συμφωνία που έχει υπογράψει με το ελληνικό κράτος. Διότι οι εταιρείες αυτές αναλαμβάνουν το τεράστιο κόστος των αρχικών ερευνών, ελπίζοντας ότι θα βρουν αξιοποιήσιμα κοιτάσματα που μπορούν να εξορυχτούν. Τι θα πει τότε ο ΣΥΡΙΖΑ αν βρίσκεται στην εξουσία; Σας απαγορεύω να προχωρήσετε; Έχει επίγνωση τι ρήτρες έχει υπογράψει το κράτος; Θα σταθεί σε κανένα διεθνές δικαστήριο μια τέτοια πράξη ή θα κληθούμε να καταβάλλουμε το κόστος αυτής της τρέλας; Κι αν απομακρυνθεί η αμερικάνικη εταιρεία, είναι σίγουρος ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα μπορέσει να κάνει το ίδιο και σε μια αντίστοιχη τούρκικη που θα θελήσουν να εγκαταστήσουν οι Τούρκοι, στα πλαίσια του τουρκολυβικού μνημονίου; Πως; Με τα όπλα;

Περιθωριακά κλεισίματα ματιού 

Τρίτον, είναι πραγματικά περιβαλλοντικές οι ανησυχίες που έχουν εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ ή απλώς με την απόλυτα αρνητική τους θέση προσπαθούν να προσεταιριστούν εκλογικά κάποιες μικρές περιθωριακές ομάδες που έχουν κάνει σημαία την προστασία του περιβάλλοντος; Διότι η Νορβηγία αυτή την στιγμή έχει μεταβληθεί σε νούμερο ένα ενεργειακό τροφοδότης της Ευρώπης σε φυσικό αέριο από τις εξορύξεις της, δεν είδα όμως ούτε άκουσα καμιά διαμαρτυρία για μόλυνση του περιβάλλοντος στην Σκανδιναβία. Ίσα-ίσα που τους έχουμε ως παράδειγμα προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και ύπαρξης του κοινωνικού κράτους λόγω των εσόδων από το αέριο και το πετρέλαιο.

Κι έπειτα, κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσουν εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ αν είναι με την πραγματική μακροπρόθεσμη προστασία του περιβάλλοντος ή αν απλώς την χρησιμοποιούν κατά περίπτωση. Όταν κυβερνούν να είναι υπέρ των εξορύξεων καιόταν αντιπολιτεύονται να είναι εναντίον τους. Διότι ξέρουν πολύ καλά ότι η πραγματική προστασία του περιβάλλοντος θα έρθει με την μακροπρόθεσμη εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων, δηλαδή του λιγνίτη και του πετρελαίου. Αλλά για να γίνει αυτό και να πάμε στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, είναι απαραίτητη η ενδιάμεση χρήση του φυσικού αερίου ως μεταβατικό καύσιμο. Αυτό το ξέρει και η Κουτσή Μαρία, είναι άλλωστε και προϋπόθεση κατοχυρωμένη από τις διεθνείς περιβαλλοντικές συμφωνίες τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ υποτίθεται ότι υπερασπίζεται. Αν όμως ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχεται αυτή την πάγια συνθήκη, γιατί θέλει να σταματήσει τις έρευνες για φυσικό αέριο στην Ελλάδα; Δεν χρειαζόμαστε εμείς μεταβατικό καύσιμο; Κι αφού έχουμε δικό μας και είναι φιλικό προς το περιβάλλον, γιατί να το αγοράζουμε;

Είναι όμως πραγματικά φιλοπεριβαλοντικό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ ή απλώς παριστάνει την οικολογική δύναμη; Διότι στο πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης που ξεκίνησε ο Μητσοτάκης και το οποίο πήγε λίγο πίσω λόγω του απρόβλεπτου πολέμου στην Ουκρανία, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιστάθηκε σθεναρά και από την πρώτη στιγμή. Μίλησε για εσπευσμένη και βίαιη απολιγνιτοποίηση, σαμποτάρισε με όλες του τις δυνάμεις το πρόγραμμα στις τοπικές κοινωνίες που ζούσαν από τον λιγνίτη και βίωναν την μεταβατική περίοδο, ενώ αγκάλιασε την συνδικαλιστική ηγεσία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ που πρωταγωνιστεί στον αγώνα για την διατήρηση του λιγνίτη, με μια επιχειρηματολογία που μόνο ο Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποιεί.

Βαθύτατα συντηρητικοί οι «ζαίοι» 

Στην πραγματικότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι βαθύτατα συντηρητικός απέναντι στις δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Ενώ θεωρητικώς είναι υπέρ των ΑΠΕ, πρακτικώς συντάσσεται με κάθε πρακτική προσπάθεια να μην εγκατασταθούν πουθενά. Οι διαδικτυακές του δυνάμεις υιοθετούν πλήρως όλες τις θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν και που διαδίδονται πανεύκολα μέσα στα πιο ευκολόπιστα τμήματα του πληθυσμού. Από το ότι η πράσινη οικονομία είναι μια μεγάλη «μπίζινα» της δεξιάς, μέχρι τις σαχλαμάρες ότι οι ανεμογεννήτριες είναι η αιτία για τις φωτιές του καλοκαιριού. Φυσικά ξέρουν ότι ΑΠΕ μόνο με φωτοβολταϊκά δεν αρκούν, καθώς τα πάνελ δίνουν ενέργεια μόνο την ημέρα. Η τεχνολογία των μπαταριών για την αποθήκευση ενέργειας δεν έχει ακόμα προχωρήσει, οπότε είναι απαραίτητη και η αιολική ενέργεια για να είμαστε επαρκείς σε τροφοδοσία από ανανεώσιμες πηγές. Κι όμως, κάθε τοπικό κίνημα για να μην εγκατασταθεί ανεμογεννήτρια σε κανένα σημείο της χώρας, είτε προστατευόμενο είτε μη, έχει μέσα του και τα επιτόπια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Παραλλήλως βέβαια, ο κεντρικός ΣΥΡΙΖΑ ουρλιάζει για το ακριβό ρεύμα που πληρώνουν τα νοικοκυριά.

Αλλά μην νομίζετε ότι και το ΠΑΣΟΚ πάει πίσω σε αντίστοιχες αντιφάσεις. Το 2014, ένα από τα πιο προβεβλημένα και επαρκή τεχνοκρατικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο Γιάννης Μανιάτης, υπέγραψε με την Energean την διεξαγωγή ερευνών στην Ήπειρο. Ως γνωστό, λίγα χιλιόμετρα πιο πάνω, στο Αλβανικό έδαφος, υπάρχουν δεκάδες πετρελαιοπηγές εδώ και πολλές δεκαετίες. Εμείς καταφέραμε επιτέλους να φθάσουμε σ’ ένα σημείο για ερευνητική εξόρυξη στην Ζίτσα και όλο το τοπικό ΠΑΣΟΚ μαζί με τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ συναγωνίζονται σε προσφυγές και διαδηλώσεις ώστε να σταματήσουν οι εργασίες. Το γεγονός ότι ήταν κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ αυτή που ξεκίνησε την διαδικασία, δεν ενοχλεί διόλου το σημερινό ΠΑΣΟΚ. Ούτε η γενική άποψη του ΠΑΣΟΚ ότι η χώρα πρέπει να εκμεταλλευτεί τους υδρογονάνθρακες της, εμποδίζει το τοπικό ΠΑΣΟΚ στην Ήπειρο να εναντιωθεί στην συγκεκριμένη εκμετάλλευση. Τι είχες Γιάννη μ’, τι είχα πάντα.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Απόψεις