0

Η πρώτη αρωγή του κράτους προς τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, ενάμιση μήνα μετά τη θεομηνία Daniel, ανέρχεται στα 76 εκατ. ευρώ και αφορά περισσότερους από 18.200 συμπολίτες μας, όπως ανέφερε στη Βουλή, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος.

«Τρέχουμε όλοι για να καταφέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στους καλύτερους χρόνους και να στηρίξουμε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με αυτούς τους εντατικούς ρυθμούς, για τη στήριξη της Θεσσαλίας, για να ορθοποδήσει η Θεσσαλία και οι Θεσσαλοί, και θα το πετύχουμε», σημείωσε ο υφυπουργός.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Βασίλη Βιλιάρδου, ο κ. Τριαντόπουλος είπε ότι τα μέτρα στήριξης και αποκατάστασης δεν σταματούν στην πρώτη αρωγή, αλλά συνοδεύονται και από μέτρα όπως η παροχή στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των κτηρίων με αρχικό προϋπολογισμό που ξεπερνάει τα 110 εκατομμύρια ευρώ, η επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης (σ.σ. 300 έως 500 ευρώ για τουλάχιστον μία διετία), η αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων, η αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης, η τριετής απαλλαγή για τον ΕΝΦΙΑ, η ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Την ίδια στιγμή, 83,7 εκατομμύρια ευρώ έχουν διατεθεί στους αυτοδιοικητικούς φορείς της Θεσσαλίας για την αποκατάσταση ζημιών σε κτήρια αλλά και σε υποδομές για τη διαχείριση εκτάκτων αναγκών.

Σε σχέση με τις πληγείσες επιχειρήσεις, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας τόνισε ότι έχει ενεργοποιηθεί το σχήμα της κρατικής αρωγής, με την κάλυψη της ζημίας να φτάνει το 70%. Το ίδιο πλαίσιο στηρίζει και τον πρωτογενή τομέα (κτηνοτροφικές μονάδες, αγροτικές εκμεταλλεύσεις, καλλιέργειες που καταστράφηκαν).

Επίσης, επεσήμανε ότι η arogi.gov.gr θα παραμείνει ανοιχτή έως το τέλος Οκτωβρίου. «Χορηγείται η πρώτη αρωγή για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για την οικοσκευή, με το σχετικό ποσό να μπορεί να φτάσει μέχρι τις 6.600 ευρώ, ανάλογα με τι μέγεθος της ζημιάς, υψηλότερο δηλαδή από όσο ήταν στην καταστροφή του Ιανού», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως η πρώτη αρωγή χορηγείται είτε με τη διαδικασία αυτόματου εντοπισμού της ΑΑΔΕ είτε μετά από διασταυρώσεις και ελέγχους από τα στελέχη της Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής. Συνολικά, μέχρι σήμερα, έχουν πιστωθεί περίπου 59,5 εκατομμύρια ευρώ σε 11.641 δικαιούχους.

Εξάλλου, όπως ανέφερε, χορηγείται πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής, η οποία φτάνει έως τις 10.000 ευρώ. Μέχρι σήμερα, οι πληρωμές ανέρχονται περίπου σε 917.000 ευρώ προς 151 δικαιούχους. Χορηγείται, ακόμη, η πρώτη αρωγή έναντι της επιχορήγησης πληγέντων επιχειρήσεων κτηνοτροφικών μονάδων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων, η οποία φτάνει έως 4.000 ευρώ. Αφορά κτηνοτρόφους και αγρότες με ζημιές στο πάγιο κεφάλαιο, στον πάγιο εξοπλισμό. Μέχρι σήμερα έχουν πιστωθεί συνολικά 15,5 εκατομμύρια ευρώ σε 6.437 δικαιούχους. Η ροή των πληρωμών συνεχίζεται καθώς προχωρά η ροή των στοιχείων από περιφέρεια και ΕΛΓΑ.

O βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος χαρακτήρισε εξαιρετικά ανεπαρκή τη διαχείριση της κακοκαιρίας Daniel όπως και τα μέτρα συνδρομής. «Επρόκειτο περισσότερο για μια επικοινωνιακή διαχείριση της ζημίας, για να διασώσει η κυβέρνηση την εικόνα της στους ψηφοφόρους», σημείωσε και παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, όπως είπε, «η άμεση βοήθεια πλημμυροπαθών, μέσω του arogi φαίνεται πως είναι χαμηλότερη από αυτήν που είχε δοθεί στην κακοκαιρία ΙΑΝΟΣ». Κάλεσε, επίσης, την κυβέρνηση να εξηγήσει γιατί 4.800 αιτήσεις στο arogi είναι εκκρεμείς, και να απαντήσει εάν έχουν εκταμιευθεί οι ενισχύσεις ή αν κάποιες κατασχέθηκαν από εισπρακτικές. Μεταξύ άλλων, ζήτησε ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα καταβολής της στεγαστικής συνδρομής, τον βαθμό αυτοψιών, τη διάκριση πρώτης και δεύτερης κατοικίας για τη συνδρομή, για τυχόν μετρήσεις μόλυνσης από κατάλοιπα στο έδαφος, για τα νεκρά ζώα που δεν έχουν συλλεγεί με όσα αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία, για τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ.

O κ. Βιλιάρδος αναφέρθηκε και στην εισαγγελική έρευνα για το άνοιγμα φραγμάτων τις κρίσιμες ώρες της μεγάλης κακοκαιρίας. Μίλησε και για το σχέδιο «Δάρδανος» για τις ενέργειες των εμπλεκομένων φορέων, τις οδηγίες προς τους φορείς, τι πρέπει να κάνουν, το οποίο προβλεπόταν να τεθεί σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο του 2019. Το σχέδιο «Δάρδανος», που κατέγραφε και τις περιοχές δυνητικού κινδύνου πλημμύρας, όπως τόνισε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, προβλέπει όσα πρέπει να γίνονται στη φάση της προετοιμασίας, της επιφυλακής, της άμεσης κινητοποίησης και της επέμβασης, και στην αποκατάσταση μετά από κακοκαιρία. Ως εκ τούτου, ζήτησε από τον παριστάμενο υφυπουργό να απαντήσει εάν ακολουθήθηκε το σχέδιο «Δάρδανος» για την αντιμετώπιση της πλημμύρας στη Θεσσαλία, από την κεντρική και την περιφερειακή διοίκηση, τι προέβλεπε ανά φάση και τι έγινε, και τέλος εάν θα αποδοθούν ευθύνες για τη μη τήρηση του σχεδίου όσον αφορά στο σπάσιμο των φραγμάτων.

«Ό,τι προβλέπεται τηρείται από την Πολιτική Προστασία», υπογράμμισε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ