0

Δωρεάν σιτηρά στην Αφρική θα παραδώσει η Ρωσία, εάν η συμφωνία για τις ουκρανικές εξαγωγές δεν ανανεωθεί εκ νέου τον Μάιο, ανακοίνωσε, χθες, ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το Σάββατο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την παράταση για 120 ημέρες της συμφωνίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, η οποία έληγε εκείνη την ημέρα. Ωστόσο, η Ρωσία ενημέρωσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη συμφωνία ότι η αυτή έλαβε παράταση για 60 ημέρες.

Η συμφωνία για να ξεμπλοκάρουν οι εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επιτεύχθηκε με διαμεσολάβηση της Τουρκίας τον περασμένο Ιούλιο με τα Ηνωμένα Έθνη να έχουν τον ρόλο του παρατηρητή. Τον Νοέμβριο ανανεώθηκε για άλλες 120 ημέρες με στόχο να αντιμετωπιστεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση, την οποία είχε πυροδοτήσει, εν μέρει, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022 και ο αποκλεισμός των ουκρανικών λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα. Η Ρωσία είχε κάνει έκκληση για την παράταση της συμφωνίας μόνο για 60 ημέρες, δηλαδή τον μισό χρόνο από την προηγούμενη παράταση, ενώ η Ουκρανία επέμενε για παράταση 120 ημερών.

«Αν τελικά αποφασίσουμε να μην παρατείνουμε αυτή τη συμφωνία σε 60 ημέρες, τότε είμαστε έτοιμοι να παραδώσουμε από τη Ρωσία δωρεάν όλο τον όγκο που προοριζόταν προσφάτως στις αφρικανικές χώρες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος σε Αφρικανούς αξιωματούχους από την Μόσχα.

Όπως ανέφερε, η Ρωσία «τηρεί σχολαστικά όλες τις υποχρεώσεις της, τόσο στην προμήθεια τροφίμων, λιπασμάτων, καυσίμων και άλλων κρίσιμων προϊόντων για τα κράτη της ηπείρου, συμβάλλοντας έτσι στη διασφάλιση της επισιτιστικής και ενεργειακής τους ασφάλειας».

Πούτιν: Οι Ευρωπαίοι μονοπωλούν τα σιτηρά που φεύγουν από τα ουκρανικά λιμάνια

Επανέλαβε για άλλη μια φορά την κριτική του προς τους Ευρωπαίους, κατηγορώντας τους ότι μονοπωλούν τα σιτηρά που φεύγουν από τα ουκρανικά λιμάνια.

«Μόνο 3 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών στάλθηκαν στην Αφρική και 1,3 εκατομμύριο στις φτωχότερες χώρες της Αφρικής», δήλωσε ο Πούτιν, έναντι «12 εκατομμυρίων τόνων που στάλθηκαν από τη Ρωσία» στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι η Μόσχα «θα αποφασίσει για τη μελλοντική της συμμετοχή» στη συμφωνία για τα σιτηρά, η οποία παρατάθηκε έως τις 18 Μαΐου, μόνο εάν «διασφαλιστεί μια δίκαιη και πλήρης εφαρμογή» της.

Νωρίτερα σήμερα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε εξαρτήσει τη συνέχιση της συμφωνίας από τη Μόσχα, ιδίως με την «επανασύνδεση» της τράπεζας Rosselkhozbank στο διεθνές σύστημα πληρωμών Swift, την «κατάργηση των περιορισμών στη θαλάσσια ασφάλιση και αντασφάλιση» ή «την απελευθέρωση των ξένων περιουσιακών στοιχείων και των λογαριασμών ρωσικών εταιρειών που σχετίζονται με την παραγωγή και τη μεταφορά τροφίμων και λιπασμάτων».

«Χωρίς πρόοδο στην εκπλήρωση αυτών των απαιτήσεων (…) η συμμετοχή μας στη (συμφωνία) θα ανασταλεί», προειδοποίησε το ρωσικό υπουργείο.

Ως έχει, «η συμφωνία συνεχίζει να εφαρμόζεται για τους επόμενους δύο μήνες εντός των υφιστάμενων παραμέτρων, χωρίς καμία αλλαγή στους σχετικούς λιμένες», διευκρίνισε τέλος στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: ΠΟΥΤΙΝ