0

Στο κυβερνητικό σχέδιο για την ενίσχυση του τομέα της πρόληψης αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Κατά την παρουσίαση του εθνικού προγράμματος πρόληψης του καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά», παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της οικογένειας της Φώφης Γεννηματά, ο κ. Πλεύρης τόνισε αρχικά ότι είναι μια καλή μέρα για τη δημόσια υγεία.

«Ακόμα και οι ειδικοί της υγείας πολλές φορές πιστεύουν ότι η δημόσια υγεία έχει να κάνει κάτι με το ΕΣΥ και τις κρατικές δομές, ότι έχει να κάνει κάτι με την αντιμετώπιση της ασθένειας. Η δημόσια υγεία είναι κάτι πολύ πιο διευρυμένο και καλύπτει όλο το φάσμα της ζωής του ανθρώπου ακόμα και στο επίπεδο που ο άνθρωπος είναι υγιής. Η δημόσια, λοιπόν, υγεία έχει στόχο όχι την αντιμετώπιση της ασθένειας αλλά το πώς θα κρατήσουμε τους πολίτες υγιείς για να μην χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε την ασθένεια» υπογράμμισε στη συνέχεια.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «σε όλο αυτό, λοιπόν, το πλαίσιο κυρίαρχο ρόλο παίζει η πρόληψη. Στη χώρα μας, δυστυχώς, δεν υπήρξε ποτέ οργανωμένο εθνικό πρόγραμμα για την πρόληψη. Ό,τι είχε γίνει ως τώρα ήταν κατά βάση αποσπασματικό, ατελέσφορο και δεν είχε μία συνέχεια για να δούμε τα αποτελέσματα κάποιων προληπτικών εξετάσεων οι οποίες γίνονταν. Εγκαινιάζουμε, λοιπόν, σήμερα το Εθνικό Πρόγραμμα Δοξιάδης που έχει να κάνει με την πρόληψη και περιλαμβάνει πρόληψη σε επίπεδο πριν τον προσυμπτωματικό έλεγχο, έχει να κάνει με την παιδική παχυσαρκία. Ο Πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή μάς έθεσε τις κατευθύνσεις στην παιδική παχυσαρκία και στον καρκίνο του μαστού. Έχει να κάνει με το πρόγραμμα της πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου που θα αφορά γύρω στους 2,5 εκατομμύρια πολίτες άντρες και γυναίκες, του τραχήλου της μήτρας, πάλι 2,5 εκατομμύρια γυναίκες, της καρδιαγγειακές παθήσεις 2,5 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες. Και κορωνίδα αυτού του προγράμματος είναι το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά προς τιμή της αειμνήστου πολιτικού όπου εγκαινιάζεται σήμερα και αφορά 1.300.000 γυναίκες» είπε χαρακτηριστικά.

«Στη μάχη κατά του καρκίνου το σύνολο των προληπτικών εξετάσεων»
Ο κ. Πλεύρης εξήγησε ότι η ιδιαιτερότητα αυτού του προγράμματος «είναι ότι εμείς πάμε να αναζητήσουμε τους πολίτες. Παίρνουμε την κατηγορία που μας υπέδειξε η Επιτροπή των ειδικών, που είναι πιο ευάλωτη, την αναζητούμε όπως περιέγραψε ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής με τα σύγχρονα τεχνικά μέσα, δίνουμε την δυνατότητα του απευθείας παραπεμπτικού και δεν μένουμε εκεί πέρα. Γιατί θα πάρει την εξέταση μια γυναίκα, τι θα κάνει αυτή την εξέταση;»

Ακολούθως επισήμανε ότι με αυτόν τον τρόπο «δίνουμε τη δυνατότητα του περαιτέρω κλινικού ελέγχου από τον γιατρό και επιπλέον εξετάσεων που θα χρειαστούν. Και όλο αυτό το πλαίσιο παρέχεται δωρεάν από το κράτος. Αυτό έρχεται να συνδεθεί με μια βασική μεταρρύθμιση που ψηφίσαμε πριν από ένα μήνα και έχει να κάνει με τον προσωπικό γιατρό και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας διότι όλες αυτές οι προληπτικές εξετάσεις θα έρθουν να αξιολογηθούν από έναν προσωπικό γιατρό που θα παρέχεται δωρεάν από το κράτος και είναι στην πραγματικότητα η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια που γίνεται για εξωνοσοκομειακή περίθαλψη του πολίτη.Να μπορέσουμε στο στάδιο πριν το νοσοκομείο να πετύχουμε την πρόληψη, να πετύχουμε την γρήγορη διάδοση, να πετύχουμε την κατεύθυνση από έναν γιατρό μέσα στο σύστημα».

Καταλήγοντας, ο υπουργός Υγείας είπε:

«Ως Υπουργός Υγείας πολλές φορές δέχομαι την ερώτηση από κόσμο που απλά σκέφτεται, πότε θα κερδίσουμε τον καρκίνο;  Βλέπω εδώ πέρα άτομα που δώσανε τη μάχη, βλέπω εδώ πέρα τους συλλόγους ασθενών που δίνουν τη μάχη, βλέπω εδώ πέρα την οικογένεια ανθρώπων που δώσανε τη μάχη και δεν τα κατάφεραν.
Πότε θα κερδίσουμε τον καρκίνο;  Η απάντηση είναι ότι κάθε μέρα κερδίζουμε τον καρκίνο.  Με τις νέες θεραπείες, με τις εξετάσεις, με την πρόληψη κάθε μέρα δίνουμε τη μάχη να κερδίσουμε τον καρκίνο. Πρωτίστως οι άνθρωποι που καλούνται να αντιμετωπίσουν αυτή τη νόσο αλλά και όλοι μαζί.  Και σήμερα, όπως ξεκίνησα, είναι μια καλή μέρα για τη δημόσια υγεία γιατί σε αυτή τη μάχη κατά του καρκίνου βάζουμε το σύνολο των προληπτικών εξετάσεων που θα είναι η βασική μάχη γρήγορα να έχουμε διάγνωση και γρήγορα να αντιμετωπίζουμε τη νόσο. Κάνοντας πράξη, έστω και με κάποιες χιλιάδες χρόνια καθυστέρηση, τη βασική αρχή της Ιπποκράτειας ηθικής “κάλλιο το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν”».

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις