0

Μια από τις πρώτες ερωτήσεις στον πρωθυπουργό κατά την καθιερωμένη συνέντευξη του στη ΔΕΘ, ασφαλώς  θα είναι για τον εκλογικό νόμο, αν προτίθεται να τον αλλάξει και γιατί

Ο πρωθυπουργός εξ αρχής αλλά εσχάτως και πιο έντονα αναφέρεται συνεχώς στην ανάγκη σταθερότητας της χώρας. Και είναι φυσικό καθώς το καράβι της πατρίδας μας, περνά μέσα από τις συμπληγάδες ενός κόσμου που αλλάζει τρομακτικά και μιας ενεργειακής κρίσης, που η Ευρώπη έχει να ζήσει από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.  Τριγύρω  αναθεωρητικές δυνάμεις  μας απειλούν, πως «θα έρθουν ένα βράδυ»,  ενώ άλλες επιχειρούν να αποσταθεροποιήσουν εκ των έσω ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που θεωρούν εχθρικές, όπως του Ντράγκι στην Ιταλία και της πρωθυπουργού Σάνα Μάριν στη Φινλανδία.

Μέσα σ’ αυτό το τοπίο και με την  τακτική του ΣΥΡΙΖΑ «γαία πυρί μιχθήτω» να διχάζει (έφτασε ακόμα να υιοθετήσει φήμες για δήθεν νεκρό κοριτσάκι στον Έβρο , δηλαδή να ενισχύσει την προπαγάνδα των τούρκων και των χρηματοδοτούμενων ΜΚΟ) και τη ρήξη που επήλθε μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη, οι δυο εκλογικές αναμετρήσεις,  μπορεί να μην επαρκούν για να δώσουν σταθερή κυβέρνηση στη χώρα, με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο.

Ο κ Ανδρουλάκης έχει ξεκαθαρίσει μάλιστα, πως δεν επιθυμεί,  σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, είτε με τη ΝΔ ή είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ,  ούτε τον κ. Μητσοτάκη, ούτε τον κ. Τσίπρα για πρωθυπουργό, κάτι που υπερβαίνει κατά πολύ την δημοκρατική επιλογή των πολιτών και  βάζει «βόμβα» σε κάθε προσπάθεια δημιουργίας κυβέρνησης συνεργασίας.  Ως εκ τούτου φαντάζει μονόδρομος για την κυβέρνηση, η αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Ένα άλλο ερώτημα που πρέπει να τεθεί στον κ Μητσοτάκη και συζητείται  μεταξύ των στελεχών της ΝΔ, είναι γιατί καθυστέρησε να διαπιστώσει  το πρόβλημα που δημιουργεί  ο νόμος αυτός, τον οποίο ψήφισε η Βουλή. Το χειμώνα που πέρασε σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, στενοί συνεργάτες του, εισηγήθηκαν την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Το αρνήθηκε κατηγορηματικά.  Αν είχε δεχθεί τότε, σήμερα το σκηνικό στη χώρα  θα ήταν διαφορετικό και περισσότερο  σταθεροποιημένο.

Ο κ. Τσίπρας το έχει δηλώσει ευθαρσώς: «Εμείς σας εκλιπαρούμε. Αλλάξτε όσες φορές θέλετε τον εκλογικό νόμο και ορίστε εκλογές τώρα. Μην περιμένετε μέχρι τον Μάιο. Λυτρώστε τον ελληνικό λαό από την ανικανότητα και την αλαζονεία σας» – Μπορεί και να εισακουστεί…

Ποτέ δεν είναι αργά

Αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Η αλλαγή του εκλογικού νόμου, μπορεί να προκαλέσει δυσφορία σε τμήμα των κεντρώων που δεν επιθυμούν «τακτικισμούς» στην πολιτική, κυρίως όμως θα ξεσηκώσει τον ΣΥΡΙΖΑ από τον οποίο θα αφαιρέσει επιχειρήματα και βουλευτικές έδρες.

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας όμως, σίγουρος για τη νίκη του κόμματος του -καθώς δεν πιστεύει τις δημοσκοπήσεις-  έχει ζητήσει ήδη την αλλαγή του εκλογικού νόμου, δίνοντας «πάτημα» στην κυβέρνηση.  Έχει αναφέρει χαρακτηριστικά: «Εμείς σας εκλιπαρούμε: Αλλάξτε όσες φορές θέλετε τον εκλογικό νόμο και ορίστε εκλογές τώρα. Μην περιμένετε μέχρι τον Μάιο. Λυτρώστε τον ελληνικό λαό από την ανικανότητα και την αλαζονεία σας».

Η Ντόρα Μπακογιάννη και άλλοι βουλευτές

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει καμία γκρίνια. Την αλλαγή του εκλογικού νόμου ζητούν δημόσια πια οι βουλευτές του . Η κα Μπακογιάννη μιλώντας στην κρατική τηλεόραση παραδέχτηκε πως το θέμα είναι στο τραπέζι και συζητείται μεταξύ των βουλευτών του κόμματος , ενώ ο κ. Οικονόμου άνοιξε διάπλατα την πόρτα,  για τη θέση που πιθανόν θα λάβει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Κερδισμένος θα βγει και ο Νίκος Ανδρουλάκης, αφού θα απεγκλωβιστεί από το δίλλημα, με ποιόν από τους δύο να συνεργαστεί. Μια αυτοδύναμη ΝΔ, του δίνει μοναδική ευκαιρία, όντας μέσα στη Βουλή να αντιπαρατεθεί με τον Αλέξη Τσίπρα για την  «πολυκατοικία» της κεντροαριστεράς και με τον Μητσοτάκη για το  κέντρο και να πάρει πίσω,  ως ΠΑΣΟΚ πια, ένα μέρος των ψηφοφόρων που προσέλκυσαν και τα δυο μεγάλα κόμματα τα τελευταία χρόνια.  Για τα υπόλοιπα μικρότερα κόμματα, οι επιπτώσεις ενός εκλογικού νόμου που θα δίνει αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα μ’ ένα ποσοστό γύρω στο 35%, θα είναι ελάχιστες έως μηδαμινές σε έδρες.

Οι πολίτες θέλουν σταθερότητα

Ένα επί πλέον επιχείρημα για την αλλαγή του εκλογικού νόμου αποτελούν οι ίδιοι οι πολίτες που, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, αντιλαμβάνονται πως ο κόσμος μας δεν είναι καθόλου ασφαλής,  καθημερινά γίνεται πιο απρόβλεπτος και το μέλλον πιο γκρίζο. Επιθυμούν τη σταθερότητα και το δείχνουν μέσα από την  προτίμηση τους στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη διαχείριση των αλλεπάλληλων κρίσεων.   Αυτές οι εξελίξεις, φαίνεται να «λύνουν» τα χέρια του πρωθυπουργού προκειμένου να προχωρήσει σε μια κίνηση, γι’ αυτόν, ομολογουμένως, πολύ δύσκολη. Να καταργήσει ένα δικό του νόμο και να ψηφίσει έναν διαφορετικό. Mea culpa! Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να απαντήσει και σ’ ένα τρίτο  ερώτημα: Αν όντως , όπως υποστηρίζει, το διακύβευμα των εκλογών, είναι η πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα, τότε γιατί μπροστά στο μείζον, αρνείται το έλασσον που είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου;

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Απόψεις