0

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press

Του Αγίου Βαλεντίνου στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων

Το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών πέρασε ανώδυνα από το υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης και μετά την έγκρισή του οδεύει προς ψήφιση στη Βουλή στις 14 Φεβρουαρίου. Η διαφωνία του Μάκη Βορίδη εξελίχθηκε σε αποχή από την ψηφοφορία -σε απόλυτη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό-, ο υπουργός Επικρατείας παραμένει στην κυβέρνηση και κάπως έτσι κλείνει οριστικά το θέμα.

Δεν ισχύει το ίδιο, όμως, για τους υφυπουργούς που έχουν παρόμοιες ενστάσεις και εμμένουν σε αυτές μέχρι σήμερα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρούν ότι η περίπτωση Βορίδη αποτελεί δεδικασμένο για την δική τους συμπεριφορά, καθώς «δεν έχουν όλοι το ίδιο ειδικό βάρος», όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη. Τέσσερα είναι τα πρόσωπα που βρίσκονται σε αυτή τη ζώνη και οι απαντήσεις του Μεγάρου Μαξίμου για το μέλλον τους, εφόσον εμείνουν μέχρι την ημέρα της ψήφισης, είναι αμφίσημες. Η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής Μαρία Κεφάλα και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιάννης Μπούγας έχουν δηλώσει ότι σκοπεύουν να απέχουν. Και για τους δύο υπάρχει μία ιδιαιτερότητα. Είναι σε δύο από τα υπουργεία που συνυπογράφουν και εισηγούνται τα νομοσχέδια και αυτό βαραίνει ιδιαίτερα στην τελική αξιολόγηση της στάσης τους από τον πρωθυπουργό, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Επισήμως από το Μέγαρο Μαξίμου λένε ότι οι υφυπουργοί δεν είναι μέλη του υπουργικού συμβουλίου και άρα δεν έχουν την ίδια θεσμική ευθύνη, αλλά, συμπληρώνουν, ότι θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι την ημέρα της ψηφοφορίας και το πώς τελικά θα κινηθούν. Ανάλογη είναι η απάντηση και για τον υφυπουργό Άμυνας Γιάννη Κεφαλογιάννη και τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Κελέτση, που επίσης προσανατολίζονται στην αποχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει επικοινωνία του πρωθυπουργού και με τους τέσσερις, προκειμένου να συζητήσει το θέμα μαζί τους και να διερευνήσει την τελική τους στάση. Από εκεί και μετά, ο κ. Μητσοτάκης θα πάρει τις αποφάσεις του. Σε κάθε περίπτωση, στελέχη με γνώση των συζητήσεων στο πρωθυπουργικό γραφείο τονίζουν ότι «όλοι αξιολογούνται συνολικά και όλα συνεκτιμούνται» και ακόμα και αν παραμείνουν στην κυβέρνηση, στον πρώτο ανασχηματισμό είναι πολύ πιθανό να βρεθούν εκτός κυβέρνησης.

Τις επόμενες εβδομάδες θα συνεχιστούν οι ζυμώσεις και στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας, όπου έχει, πλέον, σχηματιστεί μία καθαρή εικόνα, αλλά υπάρχουν περιθώρια μεταστροφής ορισμένων βουλευτών είτε από το «όχι» στην αποχή, είτε από την αποχή στο «ναι». Των διαφωνούντων ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έχει αποφασίσει να τοποθετηθεί στην συζήτηση επιχειρηματολογώντας κατά του νομοσχεδίου, κάτι που θα βαθύνει το ρήγμα με τον πρωθυπουργό. Μαζί του συντάσσεται μία ομάδα βουλευτών, που σχηματίζει τον σκληρό πυρήνα όσων θα καταψηφίσουν. Πρόκειται για τον Ανδρέα Κατσανιώτη, τον Κώστα Καραγκούνη, τον Κώστα Βλάσση, τον Χαράλαμπο Αθανασίου, τον Φώντα Μπαραλιάκο, την Φωτεινή Αραμπατζή, τον Μάξιμο Χαρακόπουλο, την Άννα Καραμανλή, τον Ευρυπίδη Στυλιανίδη, τον Νότη Μηταράκη, τον Θόδωρο Καράογλου, τον Βασίλη Γιόγιακα και τον Θεόφιλο Λεονταρίδη. Σκέψεις να κινηθεί στην αποχή κάνει ο Θάνος Πλεύρης, ο οποίος θα ξεκαθαρίσει την στάση του τις επόμενες ημέρες.

Ισχυρούς και καταγεγραμμένους προβληματισμούς έχουν ο Στράτος Σιμόπουλος, ο Κώστας Γκιουλέκας, ο Δημήτρης Κούβελας, ο Χρήστος Κέλλας, ο Τάσος Δημοσχάκης, ο Θανάσης Καββαδάς, ο Διονύσης Ακτύπης, ο Κώστας Κατσαφάδος, ο Νίκος Βλαχάκος, ο Μίμης Χρυσομάλης, ο Μάριος Σαλμάς, ο Γιώργος Γεωργαντάς και ο Δημήτρης Μαρκόπουλος. Για αυτούς παραμένει ακόμα ανοιχτό αν θα καταψηφίσουν, ή θα απόσχουν. Στην αποχή στρέφεται ο Γιάννης Οικονόμου, ενώ προβληματισμούς έχουν εκφράσει ο Στέλιος Πέτσας και ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Η αναταραχή στο εσωτερικό της Κ.Ο. της ΝΔ δεν είναι το μόνο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει το Μέγαρο Μαξίμου στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές. Η κυβέρνηση καλείται να επιδείξει άμεσα αντανακλαστικά και να σβήσει μικρές ή μεγαλύτερες εστίες φωτιάς που οφείλονται είτε στην αδυναμία να δοθούν λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, είτε στις αντιδράσεις που προκαλούν οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις σε κατεστημένα συμφέροντα.

Στους δρόμους οι αγρότες

Οι αγρότες σε Καρδίτσα και Λάρισα έχουν βγει στους δρόμους και η κυβέρνηση αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες να βρεθεί αντιμέτωπη με τις μεγαλύτερες αγροτικές κινητοποιήσεις των τελευταίων πέντε ετών. Τα τρακτέρ βρίσκονται ήδη σε κόμβους της Εθνικής Οδού και απειλούν να κόψουν τη χώρα στα δύο αν δεν δοθούν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Η κακοκαιρία Daniel άφησε πίσω της κατεστραμμένες καλλιέργειες και μεγάλες ζημιές στις κτηνοτροφικές μονάδες. Η πρώτη αρωγή δεν έχει ακόμα καταβληθεί σε όλους τους δικαιούχους, ενώ υποστηρίζουν ότι το ύψος των αποζημιώσεων δεν είναι ανάλογο του κόστους παραγωγής. Η εξίσωση για το Μέγαρο Μαξίμου είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς καλείται αρχικά να βρει κώδικα συνεννόησης με αγρότες και κτηνοτρόφους προκειμένου να ικανοποιήσει στο μέτρο του δυνατού τα αιτήματά τους και μέχρι τότε να αποτρέψει το κλείσιμο της Εθνικής Οδού, με τρόπο που δεν θα προκαλέσει μεγαλύτερο ρήγμα στις σχέσεις των δύο πλευρών. Τα ΜΑΤ βρίσκονται σε όλα τα μπλόκα, όμως, στο κυβερνητικό επιτελείο γνωρίζουν ότι δεν πρέπει το τεταμένο κλίμα που επικρατεί στα σημεία αυτά να οδηγήσει σε συγκρούσεις που θα κάνουν πιο δύσκολο τον διάλογο.

«Όμηροι» χιλιάδες φοιτητές που κινδυνεύουν να χάσουν την εξεταστική

Την ίδια ώρα, οι περισσότερες πανεπιστημιακές σχολές παραμένουν κλειστές από καταλήψεις στις οποίες έχουν προχωρήσει μικρές ομάδες φοιτητών από αριστερές οργανώσεις που αντιδρούν στο νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, κρατώντας «ομήρους» χιλιάδες άλλους φοιτητές που κινδυνεύουν να χάσουν την εξεταστική. Η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μία από τις πιο εμβληματικές μεταρρυθμίσεις, είναι δεδομένη. Όπως δεδομένη είναι και η αποδοχή από το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας, όπως αυτή αποτυπώνεται σε όλες τις μετρήσεις. Στο συγκεκριμένο θέμα κρίνεται η βούληση και το θάρρος να συγκρουστεί με κατεστημένα συμφέροντα εντός των δημοσίων πανεπιστημίων και η ικανότητα να κρατήσει ανοιχτά τα πανεπιστήμια, μην επιτρέποντας σε μειοψηφίες να συνεχίσουν να κάνουν κουμάντο στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Επιστροφή στα γήπεδα

Η αποτελεσματικότητα θα κριθεί και στα γήπεδα. Στις 12 Φεβρουαρίου επιστρέφουν οι φίλαθλοι στις κερκίδες ύστερα από δύο μήνες, κατά τους οποίους έμειναν κλειστά στο πλαίσιο αντιμετώπισης της βίας. Ο χρόνος δεν αποδεικνύεται αρκετός για να γίνουν όλα όσα είχαν ανακοινωθεί για την επαναλειτουργία των γηπέδων, καθώς σε πολλά από αυτά δεν ήταν αρκετός ο χρόνος για να εγκατασταθούν οι κάμερες. Αν οι χούλιγκαν επιστρέψουν μαζί με τους φιλάθλους και σημειωθούν επεισόδια, το πλήγμα στην εικόνα της κυβέρνησης θα είναι μεγάλο. Γι’ αυτό και έχει σημάνει συναγερμός για αυστηρούς ελέγχους στην είσοδο στα γήπεδα, ενώ έχει διαμηνυθεί προς τις ομάδες ότι θα αποδοθούν ευθύνες αν δεν τηρηθούν τα μέτρα που απαιτούν τη δική τους συνεργασία.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Απόψεις