0

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press

Έπειτα από έξι μήνες έντονου παρασκηνίου, τελικά η κυβέρνηση επέλεξε με τη σύμφωνη γνώμη και του οικουμενικού πατριαρχείου τον νέο διοικητή του Αγίου Όρους, ο οποίος θα διαδεχτεί τον  επιχειρηματία κ. Αθανάσιο Μαρτίνο. Ο 36ος διοικητής , ο οποίος ανακοινώθηκε επίσημα από τον υπουργό Εξωτερικών κ.Γιώργο Γεραπετρίτη, προέρχεται από τον κόσμο της διπλωματίας  και πρόκειται για τον  πρέσβη εν αποστρατεία, κ. Αναστάσιο Μητσιάλη .

Από τον χώρο της διπλωματίας προέρχονταν και ο πρώτος διοικητής στον Άθω ο Νικόλαος Μπατεστάτος  οποίος επιλέχτηκε το 1926.Από τότε και μέχρι τώρα τη διοίκηση του Αγίου Όρους αναλάμβαναν  κυρίως οικονομικοί παράγοντες όπως (Δαλακούρας, Λούλης, Μαρτίνος) , οι οποίοι συνέβαλαν στην οικονομική άνθιση του Άθω  και τις δεκάδες αναστηλώσεις μονών ,ναών και κελιών.Η τελευταία  επιλογή έχει περισσότερο χρώμα πολιτικό και  έγινε για να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ των μονών με αφορμή τις σχέσεις με τη Μόσχα , την πανδημία και τη στήριξη σε πολιτικά κόμματα.

Ο κ. Μητσιάλης, ήταν μία από τις πρώτες επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αντικατάσταση του εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνου, ο οποίος υπέβαλε το καλοκαίρι την παραίτησή του. Παρά το γεγονός ότι ακούστηκαν πολλά ονόματα, το υπουργείο Εξωτερικών κατέληξε στον κ.Μητσιάλη επειδή εκτιμά ότι αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο το “Περιβόλι της Παναγιάς” έχει ανάγκη από διοικητή με ειδικές γνώσεις χειρισμού “ευαίσθητων θεμάτων”.

Το Φανάρι, που έχει και την πνευματική ευθύνη για το Άγιο Όρος, μετά και τις συναντήσεις που είχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης με την υφυπουργό, κα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, άναψε το πράσινο φως για τον κ.Μητσιάλη με την ελπίδα ότι “θα μπεί μια τάξη σε ό,τι αφορά στη μονή Εσφιγμένου, η οποία τελεί υπό κατάληψη από το 1973” και για την οποία πληθαίνουν οι καταγγελίες για περίεργες σχέσεις με ακραίες οργανώσεις.

Ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στην Εσφιγμένου,το μεγάλο ζήτημα για τη μοναστική κοινότητα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την κυβέρνηση, είναι ο αυξημένος ρόλος που έχουν στο “Περιβόλι της Παναγιάς” Ρώσοι και Ρωσόφιλοι μοναχοί, οι οποίοι διατηρούν καλές σχέσεις με πολλές μονές τις οποίες έχουν στηρίξει οικονομικά, όπως έχει καταγγελθεί κατά το παρελθόν.

Το θέμα της παρουσίας των Ρώσων έχει πάρει διαστάσεις μετά την εισβολή στην Ουκρανία και τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει η Ευρωπαΐκή Ένωση και απασχολεί και συνεχίζει να απασχολεί τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας. Η εμπλοκή των μυστικών υπηρεσιών είχε αρχίσει από την περίοδο προ της συμφωνίας των Πρεσπών, ωστόσο αν και αυτή τη χρονική στιγμή οι τόνοι έχουν πέσει, η αυξημένη επιρροή της Μόσχας συνεχίζει να προβληματίζει .

Επίσης, έντονος προβληματισμός επικρατεί τα τελευταία χρόνια και για τη δράση “ακραίων”, οι οποίοι ενεργούν είτε μεμονωμένα, είτε μέσα από μοναστήρια τα οποία έχουν χαρακτηριστεί φιλορωσικά και δε διατηρούν τις καλύτερες των σχέσεων με το Φανάρι.

Τα μοναστήρια αυτά έπαιξαν σημαντικό ρόλο κατά την περίοδο της καραντίνας λόγω covid-19 ,ενώ στις τελευταίες εκλογές κατηγορήθηκαν ότι στήριξαν με κάθε τρόπο συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα,γεγονός που προκάλεσε τη δυσφορία και της Εκκλησίας.

Ποιος είναι ο νέος Διοικητής του Αγίου Όρους

Ο Αναστάσιος Μητσιάλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952 και πέρασε τα σχολικά του χρόνια στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Σπούδασε στη Νομική Αθηνών (Δημόσιο Δίκαιο και Πολιτικές Επιστήμες), ενώ το 1975 εισήλθε στη Διπλωματική Υπηρεσία με τον βαθμό του Ακολούθου Πρεσβείας (Διεύθυνση Μέσης Ανατολής).

Το 1976 ήταν μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (Ειδική Πολιτική Επιτροπή), από το 1978 ως το 1980 Γραμματέας Πρεσβείας και Διευθύνων στο Προξενικό Γραφείο της Πρεσβείας της Ρώμης, ενώ από το 1981 έως το 1984 υπηρέτησε στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στο Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη.

Από το 1984 ανέλαβε διαδοχικά Γενικός Πρόξενος στο Γιοχάνεσμπουργκ και το Λονδίνο, το 1991 Υποδιευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στην Κεντρική Υπηρεσία και το 1992 Διευθυντής Εθιμοτυπίας.

Το 1995 έγινε Πρέσβης της Ελλάδας στην Αργεντινή, το 1999 πρέσβης στο Ισραήλ, το 2002 αναλαμβάνει Επικεφαλής Διεύθυνσης Σχέσεων με Ηνωμένες Πολιτείες και Καναδά, το 2003 Γενικός Διευθυντής Προσωπικού, Διοίκησης και Οργάνωσης και το 2004 Πρέσβης της Ελλάδας στη Ρώμη.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Απόψεις