0

Γράφει «Το Πιστόλι»

Μια παραίτηση που είχε προαναγγελθεί και δεν μπορούσε να καθυστερήσει άλλο, φέρνει νέες αναταραχές στον ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω καλοκαιριού. Ο Όθωνας Ηλιόπουλος δεν ανήκει πλέον στους 35 βουλευτές της Κουμουνδούρου.

Με την επιστολή παραίτησής του, όπως αναμενόταν, επιχειρεί να παραχωρήσει την έδρα του στον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά οι πιθανότητες επιτυχίας του εγχειρήματος είναι περιορισμένες. Οι κανόνες της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και ο εκλογικός νόμος δεν επιτρέπουν τον διορισμό νέου βουλευτή από τον παραιτηθέντα, όπως διευκρινίστηκε από συνεργάτες του Κώστα Τασούλα. Έγινε σαφές από το γραφείο του προέδρου της Βουλής πως στις 28 Αυγούστου, όταν θα ξαναλειτουργήσει η Ολομέλεια, θα κληθεί να ορκιστεί και να αναλάβει τα καθήκοντά της η Πόπη Τσαπανίδου, η οποία είναι η πρώτη στη λίστα των επιλαχόντων.

Ο Όθωνας Ηλιόπουλος, με την κίνηση αυτή, επιχείρησε να ασκήσει πίεση στους πέντε βουλευτές που θα πρέπει να παραιτηθούν για να καταλάβει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την έδρα. Μάλιστα, επικαλείται την ανάγκη εκπροσώπησης του απόδημου ελληνισμού.

Όσοι γνωρίζουν τα πράγματα στην Κουμουνδούρου ήξεραν εξαρχής ότι αυτή η προσπάθεια θα αποτύχει, αλλά δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Γι’ αυτό  στελέχη, όπως η Θεοδώρα Τζάκρη και η Νίνα Κασιμάτη, ξεκίνησαν έναν κύκλο αλληλοκατηγοριών για όσα θα επακολουθήσουν.

Σε περίπτωση που είχαμε παραιτήσεις των πέντε βουλευτών θα έφερνε τον Στέφανο Κασσελάκη στην ηγεσία της κοινοβουλευτικής ομάδας σε μια κρίσιμη περίοδο, καθώς πριν το συνέδριο επιθυμεί να ενισχύσει τη θέση του. Θα ήταν επίσης η κατάλληλη ευκαιρία για να απομακρυνθεί από τον Σωκράτη Φάμελλο, με τον οποίο οι σχέσεις τους δεν είναι πλέον καλές, μετά την κριτική που του άσκησε ο νυν πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας στην πρόσφατη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου.

Αυτό που επιδιώκει ουσιαστικά ο Στέφανος Κασσελάκης με την προσπάθειά του να εισέλθει στη Βουλή, είναι να διατηρήσει το μέτωπο που έχει ανοίξει με τον Αλέξη Τσίπρα. Πολλοί προβλέπουν ότι η Πόπη Τσαπανίδου, η οποία εξακολουθεί να είναι κοντά στον πρώην πρωθυπουργό και είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ιδρύματός του, θα ορκιστεί βουλευτής στα τέλη του μήνα.

Ακόμη και αν αυτό δεν συμβεί, ο Μιχάλης Καλογήρου, ο επόμενος στη λίστα των επιλαχόντων, ανήκει επίσης στον στενό κύκλο του Αλέξη Τσίπρα. Πολλοί στην αξιωματική αντιπολίτευση αναρωτιούνται αν θα υπάρξει ένα «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» στο κόμμα. Με το συνέδριο να πλησιάζει, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, καθώς τα 87 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και οι 8 που ασκούν σκληρή εσωκομματική κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη συνδέονται με τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η έδρα στη Βουλή ήταν έτσι κι αλλιώς «χαμένη» για τον Στέφανο Κασσελάκη. Εκτός από την Τζένη Λειβαδάρου, που βρίσκεται στην έκτη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας, πριν από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Αθανάσιος Τσακρής, ο οποίος έχει ταχθεί με την πλευρά του Πέτρου Κόκκαλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη συμφωνήσει με τη Νέα Αριστερά για κοινή πορεία στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Πέτρος Κόκκαλης έχουν ήδη συμμετάσχει μαζί σε εκδήλωση για την επιτυχία του νέου μετώπου στη Γαλλία και έχουν γράψει από κοινού άρθρο στην «Καθημερινή της Κυριακής». Στην όγδοη θέση βρίσκεται η Ζωρζέτα Λάλη, η οποία παραιτήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Νοέμβριο, και από τον Μάρτιο είχε καταστήσει σαφές ότι δεν θα παραδώσει την έδρα της.

Είναι γνωστό ότι στις αρχές της άνοιξης είχε έρθει σε επαφή μαζί της και ο Στέφανος Κασσελάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νομικός και πρώην στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραμένει σταθερή στις απόψεις της, υπενθυμίζοντας ότι η απόφαση για τη συμμετοχή της στο ψηφοδέλτιο επικρατείας ήταν του Αλέξη Τσίπρα. Πλέον έχει προσχωρήσει στη Νέα Αριστερά.

Την έδρα θα αντικαταστίσει είτε κάποιο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα είτε της Νέας Αριστεράς, γεγονός που δημιουργεί ένα νέο πεδίο σύγκρουσης στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρώην πρωθυπουργός «εμποδίζει» την είσοδο του προέδρου του κόμματος στη Βουλή, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Κουμουνδούρου. Στη δεύτερη περίπτωση, η κοινοβουλευτική ομάδα του Αλέξη Χαρίτση θα κερδίσει μια επιπλέον έδρα – φτάνοντας συνολικά τις 12 – και η σύγκρουση με την ηγετική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ενταθεί.

Το άγνωστο δείπνο στο Σούνιο

Στο πρώτο μέρος, το οποίο δημοσιεύεται στο κυριακάτικο Documento, παρουσιάζει τη δική του εκδοχή των γεγονότων που διαδραματίστηκαν στο παρασκήνιο αυτής της απόφασης, αποκαλύπτοντας για πρώτη φορά το άγνωστο δείπνο που του παρέθεσαν ο Αλέξης Τσίπρας και η Μπέττυ Μπαζιάνα στο σπίτι τους στο Σούνιο.

24 Αυγούστου 2023

Ο Αλέξης έχει επιστρέψει από Καλιφόρνια. Προφανώς έχει παρακολουθήσει τον αντίκτυπο της πολιτικής πλατφόρµας µου.

Την Παρασκευή το απόγευµα σε περιµένουµε για δείπνο.
Να έρθω και µε τον Τάιλερ;
Φυσικά, να έρθεις µε όποιον αγαπάς.

25 Αυγούστου 2023

Φτάνουµε για δείπνο µε την Μπέττυ και τον Αλέξη στο Σούνιο.

Ύστερα από µια µακρά συζήτηση για την Αµερική και την Καλιφόρνια µού λέει ο Αλέξης:
«Έχεις προκαλέσει πολύ θόρυβο τελευταία».

Είναι η πρώτη φορά που του ανακοινώνω την πρόθεσή µου να κατέβω, µε τον αστερίσκο της ιδιωτικής ζωής.

Και οι δύο, η Μπέττυ και ο Αλέξης, κατεύνασαν τις ανησυχίες µας για την οικογενειακή µας ζωή, κάτι που εκτιµούµε πολύ µέχρι και σήµερα.

∆είχνω στην Μπέττυ και στον Αλέξη το βίντεο της ανακοίνωσης που µόλις είχα γυρίσει και µοντάρει (αυτό µε το µαύρο φόντο).

Εντυπωσιασµένος από το βίντεο αλλά και παροτρύνοντάς µε να διευκρινίσω περαιτέρω το όραµά µου για τη σύγχρονη Αριστερά (πέρα από την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ), ο Αλέξης µου λέει:
«Είναι πάρα πολύ δύσκολο εγχείρηµα. Αλλά σίγουρα θα κάνει µια βαρετή διαδικασία πολύ πιο ενδιαφέρουσα».

Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι η απόφαση να κατέβω για πρόεδρος είχε ληφθεί (και βιντεοσκοπηθεί) πριν καν την ανακοινώσω στον Αλέξη. Και η στάση του ήταν η ευγενική και εγκάρδια που θα είχε ο απερχόµενος πρόεδρος απέναντι σε κάθε στέλεχος που θα του δήλωνε την πρόθεσή του να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία.

Και οι προθέσεις µου ήταν αγνές. Και για την Ελλάδα. Και για την Αριστερά. Και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Και για τον Αλέξη, τον οποίο ένιωθα την ανάγκη να υπερασπιστώ απέναντι σε εκείνους που θεωρούσα ότι δεν τον σεβάστηκαν.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις