0

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει στις 11:00 σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ στις 17:00 ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει ολόκληρη την 4ετία θα δώσει τις πρώτες 100 ημέρες η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, θέτοντας αμέσως σε εφαρμογή το πλάνο των γενικών μεταρρυθμίσεων που σκοπεύει να περάσει, ώστε να αλλάξει προς το καλύτερο η καθημερινότητα των πολιτών.

Όπως είχε δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το στοίχημα της νέας 4ετίας αφορά στη βελτίωση των όρων διαβίωσης των πολιτών, τόσο σε επίπεδο πραγματικού εισοδήματος (αύξηση μισθών, μείωση φορολογίας), όσο σε επίπεδο υπηρεσιών στην Υγεία, την Παιδεία και την ψηφιοποίηση του Δημοσίου. Ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός στο σύνολο των δημόσιων δομών και υποδομών δεν αποτελεί απλώς ένα στοίχημα για τη νέα κυβέρνηση, αλλά είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη γραφειοκρατία και το κρατικό κόστος, καθώς και την ψυχολογία των πολιτών, η οποία θα βελτιωθεί στον μέγιστο βαθμό με την άμεση και ακούραστη εξυπηρέτησή τους και τη διευθέτηση τυπικών διεργασιών, που σε άλλες εποχές ταλαιπωρούσαν για μέρες και απασχολούσαν δυναμικό.

Πρώτο υπουργικό στις 11 το πρωί

Στο υπουργικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει λεπτομερώς τους υπουργούς του για τα μέτρα – ανάσα των πολιτών και θα τους παραδώσει τους μπλε φακέλους με κατευθύνσεις, για τις προτεραιότητες.

Το πρώτο νομοσχέδιο που δρομολογείται για ψήφιση στη Βουλή, αφορά την ψηφιακή διακυβέρνηση, την επικοινωνία του πολίτη με το Κράτος και τη δημόσια διοίκηση. Το νομοσχέδιο που θα φέρει τον τίτλο «Επιτελικό 2» και θα αφορά τη λειτουργία του επιτελικού Κράτους, σε όλες τις πτυχές και τις προεκτάσεις του.

Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά τον κώδικα διοικητικής διαδικασία. Δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο θα έχει τη δυνατότητα ο πολίτης να επικοινωνεί με τη δημόσια διοίκηση. Η επικοινωνία θα γίνει περισσότερο ψηφιακή και άρα εύκολη, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα για τους πολίτες και το Κράτος.

Το τρίτο νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί στη Βουλή, αφορά το φορολογικό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε κατά την πρεοκλογική του εκστρατεία, ότι θα καταθέσει νόμο με όλα τα οικονομικά μέτρα, έως το τέλος της 4ετίας, ώστε να γνωρίζει ο πολίτης το τι μέλλει γενέσθαι τα επόμενα χρόνια. Ο πρωθυπουργός θα κάνει άμεσα πράξη τις δεσμεύσεις του, δίνοντας, ταυτόχρονα, το στίγμα της πολιτικής του γι’ αυτή τη δεύτερη θητεία του, αλλά και για να αποδείξει εμπράκτως στους ψηφοφόρους που τον τίμησαν με την επιλογή τους, ότι όσα προανήγγειλε, θα εφαρμοστούν.

Στο επίκεντρο μπαίνουν τα νοικοκυριά που πλήττονται περισσότερο από την κρίση. Άμεσα και με διαδικασίες-εξπρές, ώστε να ψηφιστεί πριν κλείσει η Βουλή για διακοπές τον Αύγουστο, σχεδιάζεται να κατατεθεί νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα προβλέπει επιπλέον στήριξη σε οικογένειες με παιδιά, αλλά και σταδιακή μείωση (έως κατάργηση) του τέλους επιτηδεύματος.

Μέσα στον Ιούλιο σχεδιάζεται επίσης να τεθεί σε διαβούλευση και άλλο νομοσχέδιο, που θα προβλέπει επαναφορά του ειδικού τιμολογίου ρεύματος για τους πολύτεκνους. Εκεί μπορούν να ενταχθούν και άλλα μέτρα στήριξης, καθώς υπάρχουν εισηγήσεις για να διπλασιαστούν τα κονδύλια, ώστε να επιδοτηθούν ευάλωτες ομάδες για 20.000 (αντί για 10.000) «φθηνά» σπίτια.

Στα πρώτα νέα μέτρα θα είναι και η επέκταση του επιδόματος Market Pass για τουλάχιστον 3 (ή έως και 6) μήνες ακόμα, καθώς αρχές Ιουλίου καταβάλλεται η τελευταία δόση πληρωμής στους δικαιούχους που το έλαβαν από Φεβρουάριο και μετά. Τελευταία στιγμή θα αποφασιστεί και τυχόν προνομοθέτηση μειώσεων έμμεσων φόρων, αλλά και ΦΠΑ, που δεν ήταν καν στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Δρομολογείται μέσα στον 1ο μήνα (Ιούλιο) και θα περιλαμβάνει μειώσεις στα τεκμήρια, μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ για όσους κάνουν ασφάλιση, μείωση τέλους επιτηδεύματος, αύξηση στο αφορολόγητο κ.ά.

Συγκεκριμένα:

Μόνιμο όφελος έως 220 ευρώ ετησίως θα έχει κάθε μισθωτός, συνταξιούχος ή κατ’ επάγγελμα αγρότης με παιδιά από την αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ ανά τέκνο. Η μείωση φόρου θα φανεί αρχικά στη μηνιαία παρακράτηση που θα γίνει στη μισθοδοσία Ιανουαρίου. Για ένα εξαρτώμενο τέκνο η μείωση θα είναι 90 ευρώ, ενώ θα φτάνει στα 220 ευρώ αν έχει δύο ή περισσότερα παιδιά σε ετήσια βάση. Το δημοσιονομικό κόστος αυτής της εξαγγελίας έχει υπολογιστεί στα 80 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Με τα νέα δεδομένα, το αφορολόγητο όριο θα διαμορφωθεί ως εξής: Στα 8.636 ευρώ χωρίς παιδιά, με 1 παιδί αυξάνεται από τα 9.000 στα 10.000 ευρώ, από τα 10.000 στα 11.000 ευρώ με 2 παιδιά, από τα 11.000 στα 12.000 ευρώ με 3 παιδιά, από τα 12.000 στα 13.000 ευρώ με 4 παιδιά, από τα 13.000 στα 14.000 ευρώ με 5 παιδιά κ.ο.κ.

Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων προβλέπεται μείωση 10% στον ΕΝΦΙΑ εφόσον ασφαλίσουν τα ακίνητά τους για κινδύνους πυρκαγιάς ή σεισμού κτλ. Η ψήφιση του μέτρου επείγει για να προσαρμοστεί η αγορά και να γίνουν οι διασταυρώσεις με τα ασφαλιστικά συμβόλαια πριν από την έκδοση των εκκαθαριστικών του 2024.

Για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες επέρχεται μείωση στο Τέλος Επιτηδεύματος κατά 20% το 2025, κατά 30% το 2026 και πλήρης κατάργηση το 2027. Το όφελος ξεκινά αρχικά από 100 ευρώ κατ’ ελάχιστον, ενώ θα φτάνει και στα 1.000 ευρώ τον χρόνο ανά επαγγελματική εγκατάσταση (έδρα, υποκαταστήματα κ.λπ.).

Εως και 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι θα βρουν ανακούφιση ή φοροαπαλλάσσονται πλήρως με τη μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά περίπου 30% μεσοσταθμικά από 1/1/2025. Σήμερα φορολογούνται για 6 δισ. ευρώ «πλασματικό» (τεκμαρτό) εισόδημα, που προκύπτει με όρους που είχαν καθοριστεί πριν από μια δεκαπενταετία, σε προ μνημονίων εποχές. Προϋπόθεση είναι, πριν από την εφαρμογή του μέτρου, να έχει ξεκινήσει η υποχρεωτική εφαρμογή του myData για ενίσχυση των ηλεκτρονικών ελέγχων.
Στο ίδιο νομοσχέδιο πιθανότατα (ή όποιο άλλο τυχόν έρθει πρώτο στη Βουλή) θα ενταχθεί και παράταση του Market Pass για ένα ακόμη τρίμηνο – ή ενδεχομένως έως το τέλος του 2023.

Το τέταρτο νομοσχέδιο θα αφορά την επανακρατικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, όπως είχε δεσμευτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την προεκλογική περίοδο.

Οι προτεραιότητες σε Υγεία και Παιδεία

Στις προτεραιότητες, επίσης, της νέας κυβέρνησης, είναι η επιτάχυνση στη βελτίωση των υπηρεσιών στην Υγεία και ο εκσυγχρονισμός των δομών, με την πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και την προμήθεια των απαιτούμενων μηχανημάτων.

Μεγάλο στοίχημα είναι η ψηφιοποίηση στην Παιδεία, με την τοποθέτηση του Κυριάκου Πιερρακάκη στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο να δίνει το στίγμα του τι μέλλει γενέσθαι στη διάρκεια της 4ετίας. Ο συντονισμός του εκπαιδευτικού συστήματος με την ψηφιακή εποχή αποτελεί ένα τεράστιο έργο, το οποίο, η νέα ηγεσία του υπουργείου, καλείται να φέρει σε πέρας, αλλάζοντας – στην ουσία – την εικόνα και τον τρόπο λειτουργίας.

 

 

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Πολιτική