0

Σε σειρά ασκήσεων με φίλες χώρες και συμμάχους συμμετέχει – διοργανώνοντας μάλιστα κάποιες από αυτές – η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του Γενικού Επιτελείου Εθνικής ‘Αμυνας τον Μάιο.

Συγκεκριμένα, σήμερα αρχίζει η φετινή άσκηση Alexander The Great με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ στον Παγασητικό Κόλπο, το Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο Πέλαγος. Πρόκειται για διακλαδική άσκηση αμφίβιων αποβατικών ειδικών επιχειρήσεων. Η άσκηση θα ολοκληρωθεί στις 29 Μαΐου.

Επίσης σήμερα αρχίζει και η άσκηση Trojan Footprint, η οποία διογανώνεται στη Νέα Πέραμο από τον διοικητή της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων ΗΠΑ στην Ευρώπη (Commander of US Special Operations Command Europe – SOCEUR). Στην άσκηση, που θα διαρκέσει έως τις 13 Μαΐου και στην οποία θα χρησιμοποιηθούν και αεροπλάνα και ελικόπτερα, λαμβάνουν μέρος η Ελλάδα, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αλβανία.

Την Τρίτη 3 Μαΐου αρχίζει η άσκηση Stolen Cerberus με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Πρόκειται για άσκηση με αντικείμενα ρίψεως προσωπικού και εφοδίων. Η άσκηση θα διεξαχθεί σε διαφορετικές ζώνες ρίψης σε Μέγαρα, Λάρισα, Ρόδο, Λήμνο και Νέα Πέραμο και θα ολοκληρωθεί στις 11 Μαΐου.

Από τις 7 έως τις 20 Μαΐου η ΔΕΠ θα συμμετέχει στην άσκηση Swift Response, η οποία αποτελεί μέρος της άσκησης Defender Europe. Η Swift Response θα διεξαχθεί στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και πέρα από τη διοργανώτρια χώρα και την Ελλάδα θα συμμετέχουν οι ΗΠΑ, το Μαυροβούνιο, η Αλβανία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Από τις 9 έως τις 20 Μαΐου διεξάγεται η άσκηση Tiger Meet στην αεροπορική βάση του ‘Αραξου. Η άσκηση φιλοξενείται για πρώτη φορά από την 335 Μοίρα στην Ελλάδα. Σε αυτή, συμμετέχουν 60 μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, το Βέλγιο και τη Τσεχία, με αποστολές σύνθετων επιχειρήσεων καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα αποστολών του σύγχρονου αεροπορικού πολέμου όπως αμυντικές / επιθετικές επιχειρήσεις εναντίον αεροπορικής ισχύος, αεροπορικής απομόνωσης, δυναμικής στοχοποίησης, στοχοποίησης χρονικά ευαίσθητων στόχων αλλά και επιχειρήσεις καταστολής – καταστροφής της εχθρικής αεράμυνας, επιχειρήσεις αεροπορικών δυνάμεων επ’ ωφελεία χερσαίων και θαλάσσιων επιχειρήσεων. Οι αποστολές θα υποστηρίζονται από ιπτάμενο radar του ΝΑΤΟ.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις