0

Οι έκτακτες συνθήκες στην Οικονομία, όπου η ακρίβεια σε ενέργεια και είδη πρώτης ανάγκης καλπάζει και ψαλιδίζει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, συμβαδίζουν με αντίστοιχες στο πολιτικό σκηνικό, όπου η προοπτική των επικείμενων εκλογών με το σύστημα της απλής αναλογικής ενισχύει επί μέρους προσωπικές ή συλλογικές επιδιώξεις.

Είναι σαφές πως η συγκυρία προβάλλει σημαντικά εμπόδια για το κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς είναι η πρώτη φορά στην τρέχουσα θητεία, όπου ένα φαινόμενο, εν προκειμένω οι άνευ προηγουμένου ανατιμήσεις, πλήττουν οριζόντια τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, δημιουργώντας αίφνης περιβάλλον οικονομικής καχεξίας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει σημάνει συναγερμός, καθώς το timing δεν είναι το ευνοικότερο δυνατό: περίπου ένα χρόνο πριν από το εκλογικό ραντεβού το περιθώριο αντίδρασης ή ακόμη και αντιστροφής του αρνητικού κλίματος είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένο.

Ήδη τα πρώτα σημάδια της δημοσκοπικής κάμψης για τη Νέα Δημοκρατία είναι ορατά στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, καίτοι η ανησυχία μετριάζεται κατά τι από το γεγονός πως δεν διαφαίνεται προς ώρας τουλάχιστον κόμμα, που να υποδέχεται σημαντικό τμήμα της γαλάζιας φθοράς.

Μολονότι οι «διώκτες» του Κυριάκου Μητσοτάκη και εν προκειμένω ο Αλέξης Τσίπρας δεν φαίνεται να ασκεί δημοσκοπικά τουλάχιστον σημαντική πίεση, ο εφησυχασμός απαγορεύεται, καθώς ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει πότε θα τερματιστούν οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία και ως εκ τούτου πότε θα αμβλυνθούν οι συνέπειες της κρίσης, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις πολιτικές εξελίξεις τόσο στην κεντροαριστερή πολυκατοικία, όπου κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν πως  πως συν τω χρόνω ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ θα εισέλθουν σε τροχιά σύγκρουσης, όσο και στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, όπου εσχάτως παρατηρείται έντονη κινητικότητα, με σημαντικότερη εξέλιξη η προαναγγελία της ίδρυσης κόμματος μέσω της συνένωσης των πολιτικών κινήσεων του Κωνσταντίνου Μπογδάνου και των Τζήμερου – Κρανιδιώτη.

Όπως γίνεται ευλόγως κατανοητό, το ζήτημα των ζυμώσεων στις δεξιές παρυφές της ΝΔ απασχολεί το Μέγαρο Μαξίμου, που επιχειρεί να περιχαρακώσει το συντηρητικό ακροατήριο του κόμματος. Όπως τονίζουν ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, η προοπτική ενός υπερσυντηρητικού, πλην όμως συστημικού κόμματος, το οποίο και θα λειτουργήσει ως de facto υποδοχέας της κυβερνητικής φθοράς, χωρίς να απελευθερώνει δυνάμεις προς το κόμμα Κασιδιάρη, δεν φαίνεται να ενοχλεί ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίμου στο βαθμό, που οι διαρροές δεν θα αγγίζουν τέτοια ποσοστά, που να προκαλούν αιμορραγία στην κυβερνητική παράταξη.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Απόψεις