0

Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί σήμερα ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπέτελ.

Όπως αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Α. Ιωσήφ, διευθυντής του γραφείου Τύπου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου θα συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για τερματισμό των εχθροπραξιών, καθώς επίσης και σειρά ευρωπαϊκών θεμάτων όπως, μεταξύ άλλων, η ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το μεταναστευτικό. Κατά τη συνάντηση θα συζητηθούν επίσης τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των μικρών κρατών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο κος Ιωσήφ σημειώνει ότι Κύπρος και Λουξεμβούργο διατηρούν εξαιρετικές διμερείς σχέσεις και κατά τη συνάντηση των κ.κ. Αναστασιάδη και Μπέτελ αναμένεται να γίνει ανταλλαγή απόψεων με στόχο την εξεύρεση τρόπων για την περαιτέρω εμβάθυνση τους.

Περαιτέρω, αναφέρει ο κος Ιωσήφ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη του διαλόγου και την πρωτοβουλία που ανέλαβε για εφαρμογή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που έχει προτείνει. Θα επισημάνει την ανάγκη ανάληψης ενός πιο ουσιαστικού ρόλου από πλευράς ΕΕ στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη όπως η Τουρκία υιοθετήσει την ίδια με την ελληνοκυπριακή πλευρά εποικοδομητική στάση για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, αποφεύγοντας την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στη θάλασσα, αλλά και τερματίζοντας τα όσα μεθοδεύει στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Τέλος, ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα επαναλάβει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει προσηλωμένη στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στο διεθνές δίκαιο και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Η συνάντηση του ΠτΔ με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου έχει προγραμματιστεί για τις 09:45 στο Προεδρικό Μέγαρο. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες και δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Στις 12 το μεσημέρι ο κ.Αναστασιάδης θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του κου Μπέτελ στο Προεδρικό Μέγαρο.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις