0

Γ. Πατούλης: « Στόχος μας μία ασφαλής και ανθεκτική Αττική. Συνεχίζουμε τη δουλειά μας με βασικό μας εργαλείο την πρόληψη»

photo-aineias-1-1000x718

Στο πλαίσιο της προτεραιότητας που δίνει η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής σε ζητήματα που σχετίζονται με την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας με έμφαση στην πρόληψη, η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά με το συντονισμό της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, πραγματοποίησε, με τη συνδρομή του Πυροσβεστικού Σώματος Άσκηση πεδίου με την κωδική ονομασία «ΑΙΝΕΙΑΣ 2022», στο Άλσος του Προφήτη Ηλία, στην Καστέλα Πειραιά.

Την άσκηση παρακολούθησε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλη και την Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Σ. Αντωνάκου. Παρόντες ήταν επίσης η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος εθελοντισμού Ε. Μπαρμπαγιάννη, οι Αντιδήμαρχοί Πειραιά Γ. Βίτσας και Α. Αργουδέλης, ο Γ. Γραμματέας του Δ. Πειραιά Β. Ταταρόπουλος, ο Προϊστάμενος Δημοτικής Αστυνομίας Χ. Μαρκαριάν, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Πειραιά Αν. Βασιλείου, ο Πρόεδρος της Γ Δημοτικής Κοινότητας Πειραιά Χ. Λιακόσταυρος, ο εφημέριος του Ναού του Προφήτη Ηλία π. Αναστάσιος,  στελέχη της Διεύθυνσης Δασών Πειραιά και της Πολιτικής Προστασίας στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά,  εθελοντές και άλλοι.

Την κήρυξη έναρξης της Άσκησης έδωσε ο Δρ. Νίκος Πασσάς, Αν. Προϊστάμενος Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής.

 

Η Άσκηση

Η Άσκηση «ΑΙΝΕΙΑΣ 2022» αποσκοπεί στον έλεγχο μέρους του επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση κινδύνων από δασικές πυρκαγιές στην ΠΕ Πειραιά και η ανάπτυξη συνεργασίας και επικοινωνίας των εμπλεκόμενων φορέων.

Οι αντικειμενικοί στόχοι της άσκησης έχουν ως εξής:

● Η δοκιμασία και βελτίωση της απαιτούμενης συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων οργανισμών.

● Η δοκιμασία των εμπλεκόμενων σε ένα αμιγώς αστικό περιβάλλον, που προσδίδει άλλες ιδιαιτερότητες στο όλο εγχείρημα.

● Η βελτίωση του συντονισμού, των επικοινωνιών και της διαχείρισης πληροφορίας.

● Ο προσδιορισμός και η εκτίμηση των απαραίτητων πόρων (ανθρώπινων και υλικών).

● Η δοκιμασία της διαδικασίας σύγκλησης και λειτουργίας Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (ΣΤΟ) στο χώρο του συμβάντος

● Δημιουργία προϋποθέσεων προσομοίωσης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης όπου η λήψη αποφάσεων γίνεται υπό συνθήκες αυξημένης πίεσης.

● Δοκιμασία της ετοιμότητας των εθελοντικών ομάδων και την επίτευξη της μεταξύ τους συνεργασίας.

 

Η διενέργεια τέτοιων ασκήσεων συνιστά ασφαλή μέθοδο για την εκπαίδευση και την αξιολόγηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και τη συνακόλουθη επιτυχή επικοινωνία και συνεργασία των συναρμόδιων φορέων και των εθελοντικών οργανώσεων.

photo-aineias-3-1000x837

 

Γ. Πατούλης: « Συνεχίζουμε να επενδύουμε δυναμικά στην πρόληψη»

Ο κ. Πατούλης αφού συνεχάρη τόσο την Αντιπεριφέρεια Πειραιά και προσωπικά την κα. Αντωνάκου για την πρωτοβουλία όσο και τα μέλη του πυροσβεστικού σώματος καθώς και τους εθελοντές, εξαίροντας την πολύτιμη συνδρομή τους στη διαχείριση έκτακτων φαινομένων και κρίσεων επισήμανε πως η Διοίκηση της Περιφέρειας θα συνεχίσει να επενδύσει στην πρόληψη, την οποία χαρακτήρισε το πιο ισχυρό «όπλο» απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

photo-aineias-2-1000x718

Στη συνέχεια συνεχάρη το Δήμο Πειραιά και τον Δήμαρχο Γ. Μώραλη τόσο για το έργο του στην πόλη του, όσο και για την ευαισθησία που επιδεικνύει με πράξεις σε ζητήματα πολιτικής προστασίας και εστίασε στη σημασία, συνεργασίας  κεντρικής διοίκησης, με την Αυτοδιοίκηση και όλους τους αρμόδιους φορείς στην αντιμετώπιση κρίσεων.

photo-aineias-4-1000x615

«Η κλιματική κρίση είναι γεγονός, το καλοκαίρι είναι μπροστά μας. Θα πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα ο καθένας στον ρόλο του, δίνοντας έμφαση σε πολιτικές πρόληψης. Θα ήθελα, με αφορμή τη σημερινή άσκηση εδώ στον Προφήτη Ηλία, να ευχαριστήσω για τη συμβολή τους, τόσο στο θέμα της πρόληψης όσο και της κατάσβεσης, τα εθελοντικά σώματα. Αυτή η άσκηση έχει στόχο να δούμε ακριβώς πώς πρέπει, στην εξέλιξη μιας πυρκαγιάς, να λειτουργήσουν οι φορείς επικουρώντας και βοηθώντας το Πυροσβεστικό Σώμα που είναι το κατεξοχήν αρμόδιο για την κατάσβεση, ώστε αφενός μεν να γίνει η κατάσβεση γρήγορα και αποτελεσματικά, αλλά και από την άλλη πλευρά να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Ο Δήμος Πειραιά έχει μία ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα ασφάλειας και ευαισθητοποίησης για τις πυρκαγιές και εμείς ως Περιφέρεια μετέχουμε ενεργά, στηρίζοντας και βοηθώντας, όχι μόνο με τη φυσική μας παρουσία αλλά και με όλες τις δυνάμεις μας, μέσω της Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά της κας Αντωνάκου και των Περιφερειακών μας Συμβούλων, όπως η κα Μπαρμπαγιάννη και όσων βοηθούν στην περιφερειακή μας προσπάθεια, συμβάλλοντας κι εμείς στην υποχρέωση του Κράτους να διαφυλάξει τις περιουσίες και τις ανθρώπινες ζωές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

photo-aineias-5-1000x718

Η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Σ. Αντωνάκου επισήμανε μεταξύ άλλων: « Για εμάς στην Περιφέρεια Αττικής η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα και αυτό το αποδεικνύουμε καθημερινά με πράξεις. Με δράσεις σαν τη σημερινή μαθαίνουμε όλοι με βιωματικό-διαδραστικό τρόπο τι πρέπει να κάνουμε για να προστατέψουμε τους συνανθρώπους μας αλλά και τον εαυτό μας. Ευχαριστώ για τη συνεργασία το Δήμο Πειραιά, τους εθελοντές, το Πυροσβεστικό Σώμα, τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Παραμένουμε παρόντες στο πλευρό των πολιτών».

Δείτε σχετικό βίντεο

Συμμετέχοντες/Εμπλεκόμενοι οργανισμοί: Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής Ø Συντονίστρια Ø Δ/νση Πολιτικής Προστασίας, Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας & Περιβάλλοντος, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Πειραιά, Περιφερειακός Συντονιστής, Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, Δήμος Πειραιά, Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Πειραιά, Α’ Τμήμα Τροχαίας Πειραιά, Αστυνομικό Τμήμα Δημοτικού Θεάτρου, Περιφερειακή Διοίκηση Π.Υ. Αττικής, Διοίκηση Π.Υ Πειραιά, 2 ος Πυροσβεστικός Σταθμός Πειραιά, Διεύθυνση Δασών Πειραιά, Δασαρχείο Πειραιά, ΕΚΑΒ, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Τομέας Σαμαρειτών, Διασωστών, Ναυαγοσωστών Τμήμα Πειραιά, Ομάδα Διάσωσης Δέλτα, Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Σαρωνικού, Εθελοντική Ομάδα Πειραιά, Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Πειραιά, Εθελοντική Διασωστική Ομάδα Κρίσεων.

photo-aineias-7-1000x718

photo-aineias-8-1000x718

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις