0

Η αντιμετώπιση φυσικών φαινομένων όπως πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμοί, αποτελεί πρωταρχική πρόκληση για τους δήμους ενός κράτους. Πώς όμως διασφαλίζουν οι δημοτικές αρχές την ασφάλεια των πολιτών τους;

Προγραμματισμός και Σχεδίαση

Η προετοιμασία για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών ξεκινά από την σύνταξη λεπτομερών σχεδίων. Αυτά τα σχέδια προβλέπουν ποιες περιοχές είναι εκτεθειμένες σε κινδύνους, ποιοι πόροι χρειάζονται για την αντιμετώπισή τους και ποιες διαδικασίες πρέπει να ακολουθηθούν σε περίπτωση κρίσης.

Εξοπλισμός και Τεχνολογία

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση απαιτεί την απόκτηση κατάλληλου εξοπλισμού. Αυτός περιλαμβάνει όχηματα, μηχανήματα, αλλά και τεχνολογικά εργαλεία όπως λογισμικά που βοηθούν στον εντοπισμό και την παρακολούθηση φαινομένων.

Χρηματοδότηση

Για τη χρηματοδότηση των παραπάνω πρωτοβουλιών, οι δήμοι μπορούν να αντλήσουν πόρους από διάφορες πηγές: κρατικούς πόρους, ευρωπαϊκά ταμεία, αλλά και ιδιωτικούς χορηγούς. Ο συνδυασμός διαφορετικών πηγών είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας των πρωτοβουλιών.

Εκπαίδευση και Ενημέρωση

Το κλειδί για την πρόληψη είναι η ενημέρωση και η εκπαίδευση των πολιτών. Οι δημοτικές αρχές πρέπει να οργανώνουν σεμινάρια, εργαστήρια και δράσεις για να βοηθήσουν τους πολίτες να γνωρίζουν τι να κάνουν σε περίπτωση καταστροφής.

Συνεργασία με φορείς

Η συνεργασία με συλλόγους, οργανώσεις  και ομάδες πολιτών, προσφέρει την ευκαιρία για ανταλλαγή γνώσεων, πόρων και εμπειριών, ενισχύοντας τις δυνατότητες των δήμων στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Σε τελική ανάλυση, η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών απαιτεί συνεχή προσπάθεια, προγραμματισμό και συνεργασία. Κάθε δήμος πρέπει να είναι έτοιμος να προστατεύσει τους πολίτες του, αλλά και να αντλεί διδάγματα από κάθε περιστατικό για να βελτιώνει συνεχώς τις διαδικασίες του.

 

Μετα τις πυρκαγιές οι πλημμύρες…

Και μόνο τα στατιστικά στοιχεία προκαλούν δέος και θλιψη: 808.000 στρέμματα κατέκαψαν οι πυρκαγιές στον Έβρο. Βάσει των συγκεκριμένων στοιχείων, πρόκειται για τη μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά των τελευταίων πάρα πολλών ετών σε Ευρωπαϊκό έδαφος.

Αυτό το τρομακτικό σκηνικό της «Αποκάλυψης» τεκμηριώνει με τον πλέον δραματικό τρόπο, ότι οι νέες  απειλές και οι κίνδυνοι για την περιοχή μας είναι «προ των πυλών».

Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα σε όλα τα επίπεδα της διακυβέρνησης έχουν επείγοντα και ζωτικό χαρακτήρα.

Οι Δήμοι έχουν, σύμφωνα με το Νόμο 4662/2020  θεσμική υποχρέωση σχεδιασμού πρόληψης και αντιμετώπισης κινδύνων, από τους οποίους απειλείται  και η προστασία των τοπικών κοινωνιών.

Στα πλαίσια του παραπάνω Νόμου αναφέρθηκε στην Βουλή ότι εντοπίστηκαν αρκετοί Δήμοι που δεν κάνουν καλά την δουλειά τους στον τομέα της πολιτικής προστασίας. Ανέχονται και ενίοτε δημιουργούν παράνομες χωματερές – βόμβες. Δεν επιβάλλουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις  για  αυθαιρεσίες δημοτών κλπ

Προαναγγέλθηκαν έλεγχοι και απόδοση ευθυνών. Θα αξιολογηθούν όλοι και οι πόροι θα εξαρτηθούν από την αξιολόγηση με βάση συγκριμένους δείκτες που θα καθορίζουν πόσο συνεπείς είναι στο περιβάλλον και τους δημότες τους.

Δυστυχώς ο Δήμος Αλεξανδρούπολης περιλαμβάνεται στην προαναφερθείσα κατηγορία  των Δήμων όπου παρατηρούνται κακές πρακτικές σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος όπως οι επικίνδυνες και παράνομες χωματερές, παροπλισμένα χρήσιμα οχήματα και μηχανήματα  με βλάβες επί χρόνια κ.α.

Άρα επιβάλλεται ο άμεσος επανασχεδιασμός με διαφορετική προσέγγιση σε θέματα κλιματικής αλλαγής όπου να δίνεται βαρύτητα στην πρόληψη, την οργάνωση, την εκπαίδευση, την προβλεπτικότητα και την σοβαρή και  τεκμηριωμένη διεκδίκηση της απαραίτητης χρηματοδότησης.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις