Αιχμές προς το εσωτερικό του κόμματός του άφησε ο Χρήστος Σπίρτζης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Μega, μία ημέρα μετά την αποκάλυψη πως σκοπεύει να παραιτηθεί από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Ερωτηθείς για τους λόγους που ο ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για παροχές που προσέφερε, απάντησε: «αυτό ήταν ένα κενό από το οικονομικό μας επιτελείο, που δεν γνώριζε ότι πραγματικά η αγορά έχει πάρει μια μεγάλη ανάσα από αυτά που έδινε η προηγούμενη κυβέρνηση».
Σε ερώτηση για το αν αναφέρεται στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Αλέξη Χαρίτση και την Εφη Αχτσιόγλου αποκρίθηκε «δεν το προσωποποιώ».
«Δεν μπορούμε να πάμε να βγάλουμε πρώτα έναν πρόεδρο, να κάνουμε μία διαδικασία 25 Αυγούστου που θα λείπει όλη η Ελλάδα, και να εκλέξουμε στις 3 Σεπτέμβρη έναν πρόεδρο που δεν θα έχει συμμετάσχει σε μία τέτοια συζήτηση. Να ξεκαθαρίσει κι εκείνος την πολιτική πλατφόρμα που πιστεύει».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως κατανοεί ότι η παρούσα φάση είναι κομβική για τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο, όπως είπε. «Το πρόβλημα νομίζω είναι για η χώρα. Να μη γίνει η χώρα μας Γαλλία. Να μη ζήσουμε στην Ελλάδα αυτά που γίνονται. Να μη γίνει ο άλλος πόλος του πολιτικού συστήματος η ακροδεξιά».
«Εμείς είχαμε πολύ μεγάλη ευθύνη που δεν μπορέσαμε να επικοινωνήσουμε το πρόγραμμά μας στους πολίτες και να είναι ξεκάθαρο. Είχαμε γκρίζες ζώνες. Όταν η θέση ενός κόμματος είναι παραδείγματος χάριν ότι δεν θα αυξηθούν οι φόροι. Και υπάρχει ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που βγαίνει και το αμφισβητεί αυτό, γκριζάρει η εικόνα και η θέση του κόμματος; Προφανώς».
«Ο κ. Μητσοτάκης μείωνε φόρους και σε πολύ μεγάλα εισοδήματα. Και εκεί δεν μπορεί να συμφωνήσει κανείς (…) Δεν μπορεί να μην προσπαθήσεις να περιορίσεις υπερκέρδη. Δεν νομίζω ότι κάναμε τυφλή αντιπολίτευση. Νομίζω ότι υπήρχαν φωνές που γκρίζαραν την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ».
«Αρα για όλα φταίει ο Κατρούγκαλος;» ερωτήθη ο κ. Σπίρτζης.
«Όχι. Μα δεν είπα μόνο για τον Κατρούγκαλο. Ήταν πολλά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που το έκαναν αυτό. Δεν ήταν ένα. Διότι υπάρχει μια πλέρια δημοκρατία στο κόμμα που κάποιοι έχουν παρεξηγήσει. Στα τέσσερα χρόνια η εικόνα που δώσαμε, από τέτοιου είδους συμπεριφορές, ήταν ότι δεν είμαστε ένα κόμμα συγκροτημένο για να κυβερνήσουμε. Οι συμπεριφορές στελεχών της τελευταίας στιγμής, ή οι απόψεις αν θέλετε που μπορεί επιστημονικά να κάνεις μια συζήτηση, αλλά σαν κόμμα που διεκδικείς την κυβέρνηση δεν μπορείς να λες τέτοια πράγματα, π.χ για τοπικά νομίσματα».