0
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα το γενικό πλαίσιο της παρέμβασης και θα ακολουθήσει πιθανότατα την Παρασκευή η εξειδίκευση της από τους αρμόδιους υπουργούς Ενέργειας και Οικονομικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο ο Κυριάκος Μητσοτάκης να δώσει το περίγραμμα των παρεμβάσεων για μειωμένους λογαριασμούς ρεύματος ακόμα και στα επίπεδα του 2021.

Χθες  κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι «Ύστερα από παρά πολλές συσκέψεις έχουν διαμορφωθεί οι τελικές προτάσεις για τις παρεμβάσεις στο ζήτημα του τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν πολύ σύντομα, ενδεχομένως και αύριο (σ.σ. σήμερα Πέμπτη 5-05-2022)».

Στόχος της κυβέρνησης δεν είναι άλλος από την επιστροφή των λογαριασμών στο επίπεδο του περσινού καλοκαιριού, λίγο πριν δηλαδή αρχίσει η φρενήρης αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου. Τον Αύγουστο του 2021 η τιμή του φυσικού αερίου είχε μια διακύμανση 25€-28€/MwH. Σήμερα βρίσκεται στα 105€, σχεδόν δηλαδή τετραπλάσια.
Η παρέμβαση θα είναι οριζόντια, για όλους, σταματά δηλαδή η προσήλωση στις μικρές καταναλώσεις των 300Kw/μήνα. Μάλιστα οι πληροφορίες λένε ότι θα αφορά και δευτερεύουσες κατοικίες κι εξοχικά σε αντίθεση με το τρέχον σύστημα επιδοτήσεων που εφαρμόζεται μόνο στην πρώτη κατοικία. Φυσικά θα αφορά και τις επιχειρήσεις.

Τι θα περιλαμβάνει το σχέδιο

Στόχος θα είναι οι λογαριασμοί να μετριάσουν το πρόβλημα για τους πολίτες.

Πολυεπίπεδη θα είναι η παρέμβαση, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, με αναδρομικό χαρακτήρα.

Θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με τον καταναλωτή αλλά η μείωση των λογαριασμών θα αφορά τους πάντες, τόσο τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις.

Θα υπάρχει μάλιστα και κάποια παρέμβαση για τους λογαριασμούς των προηγούμενων μηνών.

Η κυβέρνηση επιπλέον θα επιβάλλει πλαφόν στις τιμές χονδρικής ενώ θα υπάρξει και επιδότηση λογαριασμών λιανικής.

Το συνολικό ύψος της παρέμβαση θα ανέλθει 2,5 δισ. €  μέχρι το τέλος του έτους

Τα χρήματα θα αντληθούν από:

•    Τον προϋπολογισμό
•    Το ταμείο πράσινης μετάβασης
•    Τα υπερκέρδη εταιρειών ενέργειας

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα ενέργειας μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ. Η επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες θα πραγματοποιηθεί ως γνωστόν 16-18 Μαΐου.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Πολιτική