0

Οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία για την παροχή επιπλέον βοήθειας ύψους 50 δισεκ. ευρώ στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην πλατφόρμα Χ.

“Με αυτό κλειδώνει σταθερή, μακροπρόθεσμη, προβλέψιμη χρηματοδότηση της Ουκρανίας”, πρόσθεσε.

 

Ουκρανός αξιωματούχος απειλεί ότι θα «πολλαπλασιαστούν» οι επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του ουκρανικού στρατού (GUR) Κιρίλο Μπουντάνοφ απείλησε σήμερα ότι θα «πολλαπλασιαστούν» οι επιθέσεις κατά υποδομών σε ρωσικό έδαφος, χαρακτηρίζοντας «χρήσιμο» το γεγονός ότι οι Ρώσοι «βλέπουν τελικά την πραγματικότητα του πολέμου».

«Ο αριθμός των επιθέσεων κατά ρωσικών υποδομών πιθανόν θα πολλαπλασιαστεί … Πιστεύω ότι αυτό το σχέδιο θα μπορούσε να περιλαμβάνει όλες τις βασικές υποδομές κρίσιμης σημασίας και τις στρατιωτικές υποδομές της Ρωσίας», δήλωσε ο Μπουντάνοφ μέσω Telegram.

Αυτούς τους τελευταίους μήνες, το Κίεβο έχει πολλαπλασιάσει τα χτυπήματα κατά ρωσικών υποδομών πετρελαίου και αερίου έπειτα από επιθέσεις της Μόσχας κατά των ενεργειακών του υποδομών.

Η Ουκρανία έχει ήδη αναλάβει την ευθύνη για πολλές επιθέσεις με drones κατά εγκαταστάσεων στην περιφέρεια του Λένινγκραντ γύρω από την Αγία Πετρούπολη, τον Ιανουάριο.

Την νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, η GUR επιτέθηκε με drone σε διυλιστήριο στην Αγία Πετρούπολη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας που απέχει περίπου 1.000 χλμ από τα ουκρανικά σύνορα.

«Ο ρωσικός άμαχος πληθυσμός βλέπει τελικά την πραγματικότητα του πολέμου. Βλέπει αποθήκες πετρελαίου να φλέγονται, κτίρια εργοστασίων και εγκαταστάσεις επιχειρήσεων κατεστραμμένα…όλα αυτά είναι χρήσιμα», ανέφερε ο Μπουντάνοφ σε γραπτό μήνυμα που σχετίζεται με συνέντευξή στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Αυτή η στρατηγική του Κίεβου αναμένεται να του επιτρέψει να αποδεσμευθεί από την πίεση του ρωσικού στρατού, προκειμένου να τον ωθήσει να απομακρύνει μέρος του οπλοστασίου του και των δυνάμεών του από το μέτωπο.

Η Ουκρανία έχει επίσης ορίσει έναν ακόμα στόχο για το 2024: να κυνηγήσει τους Ρώσους από τους αιθέρες της, παρόλο που η ίδια δεν διαθέτει ακόμα τα αεροπλάνα που της υποσχέθηκαν οι δυτικοί της σύμμαχοι το 2023.

Ο Μπουντάνοφ εκτιμά επίσης ότι τα αμερικανικά αεροσκάφη επίθεσης A-10 θα βοηθούσαν να «προκληθεί στρατιωτική ήττα» για τη Ρωσία.

«Τα αεροσκάφη επίθεσης Α-10 θα μπορούσαν να ενισχύσουν σημαντικά τις δυνατότητες της Ουκρανίας στη γραμμή του μετώπου … Μπορούν στην ουσία να συνεισφέρουν στην πρόκληση στρατιωτικής ήττας στη Ρωσία», ανέφερε ο ίδιος στο Telegram.

Οι ΗΠΑ είναι ο βασικός στρατιωτικός και οικονομικός υποστηρικτής του Κιέβου, αλλά το τελευταίο πακέτο βοήθειας παραμένει μπλοκαρισμένο στο Κογκρέσο λόγω διαφωνιών μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις