Το χειρότερο που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι οδήγησε την ελληνική κοινωνία στην απουσία οράματος κι ελπίδας, τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ και πρόεδρος της ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, Σάββας Αναστασιάδης.
Ο κ. Αναστασιάδης τονίζει ότι αυτό το όραμα επιδίωξε η ΝΔ να ξαναδώσει στους Έλληνες από την επομένη κιόλας των εκλογών του 2019 κι αυτό θα συνεχίσει να επιδιώκει και τη νέα τετραετία.
Ο κ. Αναστασιάδης σημειώνει επίσης ότι η αυτοδυναμία δεν είναι για τη ΝΔ μία μονοδιάστατη κομματική στόχευση αλλά επισημαίνει ότι «χρειαζόμαστε την αυτοδυναμία γιατί η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί με στιβαρό χέρι». Κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση ότι μάχεται με όπλα της την πόλωση και την τοξικότητα, ενώ υπογραμμίζει ότι ο στόχος των εκλογών είναι «να χτίσουμε μια καλύτερη Ελλάδα».
«Το δικαίωμα του εκλέγειν είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένο για όλους τους Έλληνες ανά τον κόσμο που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της πατρίδας μας» τονίζει σε άλλο σημείο της συνέντευξής του. Η κυβέρνηση «προσπάθησε να άρει κάθε περιορισμό στη διαδικασία με τη νομοθετική πρωτοβουλία που κατέθεσε στη Βουλή τον Απρίλιο του 2021, δεν συγκέντρωσε όμως τις 200 ψήφους που απαιτούνταν. Οι προϋποθέσεις που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ακύρωσαν στην πράξη τη μαζική συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στις εκλογές» σημειώνει και τονίζει ότι «η ελληνική ταυτότητα δεν σβήνει όσα χιλιόμετρα κι αν βρίσκεται κανείς μακριά από την πατρίδα»
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ και προέδρου της ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό Σάββα Αναστασιάδη, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον δημοσιογράφο Κώστα Μελισσόπουλο:
ΕΡ: Κύριε Αναστασιάδη, οι επικείμενες εκλογές θεωρούνται πολύ κρίσιμες και για τους δυο διεκδικητές της εξουσίας. Ποιο είναι το διακύβευμά τους;
ΑΠ: Μία ισχυρή κυβέρνηση που θα κρατήσει τη χώρα στις σωστές ράγες και θα την πάει μπροστά. Αυτό θεωρώ ότι είναι το βασικό διακύβευμα των εκλογών. Αυτό άλλωστε ήταν και συνεχίζει να είναι και το κύριο μέλημά μας: να εδραιώσουμε τη σταθερότητα, να διατηρήσουμε την πολιτική, κοινωνική και οικονομική ομαλότητα. Να δώσουμε και πάλι όραμα και προοπτική στους Έλληνες και ιδιαίτερα στους νέους. Μακριά από την πόλωση και την τοξικότητα που εντέλει αποδεικνύεται ότι είναι τα μόνα όπλα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μπροστά μας υπάρχει ένας και μόνος στόχος, από τον οποίο δεν παρεκκλίνουμε ούτε στο ελάχιστο: Να χτίσουμε μία καλύτερη Ελλάδα.
ΕΡ: Με δεδομένο ότι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση δεν θα φέρει αυτοδύναμη κυβέρνηση, τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει; Να πάμε ξανά σε εκλογές ή να αναζητηθούν συνεργασίες;
ΑΠ: Το αποτέλεσμα των εκλογών ως γνωστόν δεν προδικάζεται. Και είναι ακριβώς το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών αυτό το οποίο εκτιμώ ότι θα σφραγίσει και τις εξελίξεις. Από την πλευρά μας θέλουμε φυσικά να έχουμε ένα αποτέλεσμα τόσο ισχυρό που να μην αμφισβητείται η δυνατότητά μας να πετύχουμε την αυτοδυναμία τη δεύτερη Κυριακή. Όμως η αυτοδυναμία δεν είναι για εμάς μία μονοδιάστατη κομματική στόχευση. Χρειαζόμαστε την αυτοδυναμία γιατί η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί με στιβαρό χέρι, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα. Σε κάθε περίπτωση να αποφύγουμε την αστάθεια των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων, να μη γυρίσουμε πίσω σε ταραγμένες εποχές που μόνο καλό δεν άφησαν στον τόπο.
ΕΡ: Σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ ποιο πιστεύετε ότι είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της ΝΔ;
ΑΠ: Σε ό,τι αφορά το έργο, δεν υπάρχει πεδίο σύγκρισης και ανταγωνισμού. Είναι ενδεικτικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από τη συστηματική τοξικότητα και τον διχαστικό λόγο δεν έχει καταφέρει να παρουσιάσει στον ελληνικό λαό ένα εμπεριστατωμένο πρόγραμμα για την τετραετία που ανοίγεται μπροστά μας.
Εμείς απαντάμε με το έργο μας: μέσα στις πλέον αντίξοες συνθήκες υπήρξαμε συνεπείς στις βασικές προεκλογικές μας δεσμεύσεις, πετύχαμε μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, κάναμε τη χώρα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, δημιουργήσαμε θέσεις εργασίας, στηρίξαμε την κοινωνία για να σταθεί όρθια μέσα από τις Συμπληγάδες των κρίσεων, εδραιώσαμε το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες, συνάψαμε διεθνείς συμμαχίες, θωρακίσαμε τη χώρα έναντι της τουρκικής προκλητικότητας.
Οι πολίτες δεν ξεχνούν ότι επί ΣΥΡΙΖΑ κάναμε πολλά βήματα πίσω. Αυτό όμως δεν ήταν το χειρότερο. Ξέρετε ποιο είναι το χειρότερο που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ; Οδήγησε την ελληνική κοινωνία στην απουσία οράματος κι ελπίδας. Αυτό το όραμα επιδιώξαμε να ξαναδώσουμε στους Έλληνες από την επομένη κιόλας των εκλογών του 2019 κι αυτό θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε και τη νέα τετραετία.
ΕΡ: Το θέμα των παρακολουθήσεων δεν θα επηρεάσει την κοινή γνώμη κατά την άποψη σας;
ΑΠ: Αλλεπάλληλες δημοσκοπήσεις τους τελευταίους μήνες έδειξαν ότι η ελληνική κοινωνία τοποθετεί το ζήτημα των παρακολουθήσεων στην τελευταία ή την προτελευταία θέση των κρίσιμων ζητημάτων που την απασχολούν. Από την πλευρά μας αναλάβαμε από την πρώτη στιγμή τις ευθύνες που μας αναλογούν.
Μιλώντας με ειλικρίνεια προς τους πολίτες, πιστεύω ότι εντέλει αποκτούμε και περισσότερη αξιοπιστία. Και πιστεύω ότι από την πλευρά τους οι πολίτες θα ανταποκριθούν δείχνοντας ότι εμπιστεύονται αυτή την κυβέρνηση που δεν κρύβεται στα δύσκολα.
ΕΡ: Με ποια κόμματα μπορείτε να συνεννοηθείτε πολιτικά ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση;
ΑΠ: Οι μετεκλογικές συνεργασίες δεν προαναγγέλλονται. Είναι ένα ζήτημα σύνθετο, πολυπαραγοντικό και ρευστό, με κριτήρια και προτεραιότητες που σταθμίζονται ανάλογα με τις συνθήκες. Κάθε σύμπραξη άλλωστε απαιτεί αυξημένα αντανακλαστικά, κοινή γλώσσα συνεννόησης και προσεκτικές ιεραρχήσεις και από τις δύο πλευρές.
ΕΡ: Μέχρι στιγμής όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα των πολιτών είναι η ακρίβεια σε όλα τα είδη. Γιατί να ψηφίσει κάποιος τη ΝΔ που επί των ημερών της γιγαντώθηκε το φαινόμενο;
ΑΠ: Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι υπάρχει έντονο πρόβλημα ακρίβειας, το οποίο όμως όλοι αναγνωρίζουμε ότι είναι εισαγόμενο. Παγκοσμίως υπάρχουν πληθωριστικές πιέσεις που έθεσαν σε δοκιμασία ακόμη και πανίσχυρες οικονομίες. Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει πετύχει ισχυρή ανάπτυξη, ανακάμπτοντας από την κρίση. Και χάρη στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης καταφέραμε να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις έναντι της ενεργειακής κρίσης και του κύματος ακρίβειας, καθώς διασφαλίσαμε το δημοσιονομικό περιθώριο για να εφαρμοστούν τέτοια μέτρα.
Σε κάθε περίπτωση οι αριθμοί δείχνουν ότι τα χειρότερα ως προς τις τιμές των προϊόντων έχουν παρέλθει και ότι οδηγούμαστε σταδιακά σε αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Από την πλευρά μας δίνουμε μάχη κατά της αισχροκέρδειας, ένα ζήτημα στο οποίο τοποθετούμαστε με συνέπεια και αυστηρότητα και συνεχίζουμε να παρέχουμε γενναία μέτρα στήριξης όταν και όπου χρειάζεται.
ΕΡ: Εσείς πολιτεύεστε στη Β’ Θεσσαλονίκης. Τι έχετε να πείτε στους ψηφοφόρους σας για το έργο που έγινε στην περιφέρεια σας; Πόσα προβλήματα λύθηκαν και πόσο ακόμη αναμένουν λύση;
ΑΠ: Η Β’ Θεσσαλονίκης είναι μία μεγάλη, εκτεταμένη περιφέρεια με γεωγραφική, οικονομική και κοινωνική πολυμορφία. Συνδυάζει τα αστικά κέντρα και την αγροτική ύπαιθρο, τα ορεινά χωριά, τους παραλίμνιους οικισμούς και τους παραθαλάσσιους τουριστικούς προορισμούς. Σε κάθε περίπτωση είναι μία περιοχή που λόγω της εγγύτητάς της με την πόλη της Θεσσαλονίκης ζει στη «σκιά» της και συχνά αδικείται. Από την πλευρά μου δίνω καθημερινό αγώνα για να υποστηρίξω τα δίκαια αιτήματα της τοπικής κοινωνίας, φέρνοντας τα κρίσιμα ζητήματα στο κοινοβούλιο κι έχοντας πάντα την πόρτα μου ανοιχτή σε κάθε πολίτη. Επενδύσεις χρειάζεται η περιοχή, μεγάλες επενδύσεις και ανάπτυξη, που θα φέρουν περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας.
ΕΡ: Είστε πρόεδρος της ειδικής Επιτροπής για τον Απόδημο Ελληνισμό. Ο εκλογικός νόμος περιορίζει κατά πολύ τον αριθμό αυτών των αποδήμων που δικαιούνται ψήφο. Όμως υπάρχει ο αντίλογος για το κατά πόσο είναι δίκαιο κάποιος που ζει χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά και δεν έχει επαφή με την Ελλάδα και τα προβλήματα της, να επηρεάζει το μέλλον των Ελλήνων που βιώνουν την κατάσταση εδώ; Τι απαντάτε;
ΕΡ: Η άσκηση των πολιτικών δικαιωμάτων από τους πολυάριθμους απόδημους Έλληνες αποτελεί ένα ζήτημα που απασχολεί τη χώρα μας εδώ και δεκαετίες. Το δικαίωμα του εκλέγειν είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένο για όλους τους Έλληνες ανά τον κόσμο που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της πατρίδας μας. Η κυβέρνησή μας προσπάθησε να άρει κάθε περιορισμό στη διαδικασία με τη νομοθετική πρωτοβουλία που κατέθεσε στη Βουλή τον Απρίλιο του 2021, δεν συγκέντρωσε όμως τις 200 ψήφους που απαιτούνταν. Οι προϋποθέσεις που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ακύρωσαν στην πράξη τη μαζική συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στις εκλογές
Το βέβαιο είναι ότι ο απόδημος Ελληνισμός αποτελεί ένα τεράστιο ανθρώπινο κεφάλαιο, το οποίο η χώρα πρέπει να το αξιοποιήσει, χτίζοντας και ενισχύοντας τις γέφυρες με τους Έλληνες σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Η ελληνική ταυτότητα δεν σβήνει όσα χιλιόμετρα κι αν βρίσκεται κανείς μακριά από την πατρίδα.