Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press
Της Κωνσταντίνας Δ. Καρακώστα
Επίκουρης Καθηγήτριας Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας
Γνώρισα τον Σάκη Κεχαγιόγλου στο εξαιρετικά φιλόξενο σπίτι του. Εκείνο που με εντυπωσίασε αμέσως ήταν η τεράστια βιβλιοθήκη με τρεις σειρές βιβλίων σε κάθε ράφι της που δεσπόζει στο σαλόνι του.
Θερμός, φιλικός, με ένα ζεστό χαμόγελο, άριστος οικοδεσπότης, φρόντιζε διαρκώς για την άψογη περιποίηση. Αμέσως, μου δώρισε με ιδιόχειρη αφιέρωση το βιβλίο του, το οποίο είχε παρουσιάσει πριν είκοσι μέρες στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία. «Η Αθώωση. Χόνγκ Κόνγκ 2019» πραγματεύεται την υπόθεση της Ειρήνης Μελισσαροπούλου που συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Χόνγκ Κόνγκ τον Νοέμβριο του 2017 με 2,6 κιλά κοκαΐνης, φυλακίστηκε για 17 ολόκληρους μήνες με την κατηγορία της διακίνησης και αθωώθηκε, τελικά, τόσο από τα δικαστήρια της Κίνας όσο και της Ελλάδας.
Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, όλοι μας θυμόμαστε την εικόνα της νεαρής κοπέλας που με μια μαύρη κουκούλα στο κεφάλι διέσχιζε το αεροδρόμιο για να οδηγηθεί στη φυλακή. Την υπεράσπισή της ανέλαβε ο Σάκης Κεχαγιόγλου μετά από τηλεφώνημα του πατέρα της. Θυμάμαι πολύ χαρακτηριστικά τότε να δηλώνει στα ελληνικά μέσα πως θεωρούσε, ότι η καταδίκη είναι το πιθανό αποτέλεσμα και πως θα αποτελούσε έκπληξη η αθώωσή της. Για να συμπληρώσει την ίδια στιγμή ότι και οι εκπλήξεις είναι για τα δικαστήρια!
Η επιτυχία της αθώωσης, όπως υποστηρίζει στο βιβλίο του, στηρίχτηκε στο γεγονός ότι μαζί με τον Άγγλο συνάδελφό του δημιούργησαν πολλές αμφιβολίες στους ενόρκους για την ενοχή της Ειρήνης.
Η αμφιβολία είναι υπέρ του κατηγορουμένου και αυτό λειτούργησε στο σώμα των ενόρκων.
Αναφέρει:
«Για εμένα προσωπικά η χάραξη της ορθής υπερασπιστικής γραμμής και τακτικής έγινε σε ένα απόγευμα. Και υπήρχε μονάχα ένας τρόπος: η δημιουργία αμφιβολιών. Και αυτό γιατί, αν έστω και μια αμφιβολία υπεισήρχετο στη συνείδηση των δικαστών, αναφορικά με το ερώτημα αν γνώριζε ή δε γνώριζε ότι κουβαλά ναρκωτικά εντός του σακιδίου της, ήταν αρκετό για να αθωωθεί».
Η κορύφωση του βιβλίου έρχεται στις τελευταίες σελίδες με την απόφαση.
«Όλη αυτή η ένταση, η κόπωση, η αγωνία, η σκληρή και επιμελημένη δουλειά και προετοιμασία των προηγουμένων μηνών αποτυπώθηκαν σε μια λέξη: ΑΘΩΑ. Στην αίθουσα επικρατούσε συγκίνηση. Αυτονόητη φυσικά για την ίδια και τους γονείς της, αλλά μη αναμενόμενη από τις μεταφράστριες, τους γραμματείς, το κοινό, αλλά και τους ανέκφραστους συνήθως Κινέζους αστυνομικούς. Αυτές οι στιγμές περικλείουν όλη τη μαγεία του ποινικού δικαστηρίου και δικαίωναν για μια ακόμη φορά την επιλογή μου σε όλη μου την καριέρα να είμαι στο πλευρό των κατηγορουμένων, των αδικημένων, των διωγμένων».
Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Σάκη Κεχαγιόγλου για την ανεπιτήδευτη ευγένεια που με περιέβαλλε.
Η σπουδαία καριέρα του στις αίθουσες των ποινικών δικαστηρίων είναι γνωστή.
Για εμένα, όμως, που δεν είμαι νομικός, επιτρέψτε μου, να ξεχωρίσω τις παρακάτω γραμμές από την έκδοσή του που κρατώ σήμερα στα χέρια μου:
«Οι καχύποπτοι και οι μικροπρεπείς πάντοτε υπάρχουν σε όλες τις κοινωνίες και τις εποχές. Κάποιοι -ακόμη και νομικοί- δεν μπορούσαν να αποδεχθούν την αθώωση της. Αντέβαινε αυτή στις συνηθισμένες θεωρίες συνωμοσίας που υπάρχουν στον τόπο μας και τους ενόχλησε ακόμα και η δική μου παρουσία και συμμετοχή… Αλλά όλα αυτά αποτελούν στοιχεία της ανθρώπινης φύσης».