0

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press

Η φετινή εορταστική περίοδος φαίνεται να ακολουθεί το μοτίβο των Χριστουγέννων του 2021 και του 2022.

Με βαρύ ιικό φορτίο θα γιορτάσουν και την Πρωτοχρονιά οι Έλληνες, με κορωνοϊό, γρίπη, συγκυτιακό ιό και στρεπτόκοκκο να προκαλούν κύμα εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται σχεδόν 1.300 ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ οι εισαγωγές ξεπερνούν τις 200 σε καθημερινή βάση. Έως και την Τετάρτη το βράδυ, εισήχθησαν στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα 207 ασθενείς με covid. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο αριθμός των εισαγωγών την τελευταία εβδομάδα παρουσίασε αύξηση κατά 45% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες 4 εβδομάδες και ήταν υψηλότερος σε σχέση με τον αριθμό των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022.

Επιπλέον, τα επείγοντα των εξωτερικών ιατρείων παιδιατρικών νοσοκομείων είναι γεμάτα από γονείς και παιδιά, τα οποία ταλαιπωρούνται από λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Ανοδική πορεία παρουσιάζουν και οι υπόλοιποι λεγόμενοι «σκληροί δείκτες». Ειδικότερα, οι διασωληνωμένοι ασθενείς στα νοσοκομεία ανέρχονται σε 62. Επιπλέον, καταγράφηκαν 60 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 86,5 έτη (εύρος 57-98 έτη). Ο αριθμός των θανάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό θανάτων τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες. Ήταν, όμως, χαμηλότερος συγκριτικά με τον αριθμό των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022.

 

– Κάτω από το 20% του πληθυσμού άνω των 65 ετών έχει κάνει το επικαιροποιημένο εμβόλιο

Η εισβολή του κορωνοϊού βρίσκει ακόμη πιο ανοχύρωτους τους περισσότερους ηλικιωμένους λόγω και της χαμηλής εμβολιαστικής τους κάλυψης. Σε αντίθεση με τη συμμόρφωση στον εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού που είχαν δείξει τα άτομα ηλικίας άνω των 65 χρόνων τα προηγούμενα έτη, φέτος η κατάσταση διαμορφώθηκε διαφορετικά. Πάνω από το 80% αυτής της ηλικιακής ομάδας δεν έχει εμβολιαστεί με το επικαιροποιημένο εμβόλιο.

«Ηλικιακές ομάδες όπως οι άνω των 65 χρόνων και οι ευάλωτοι λόγω σοβαρών παθήσεων διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή νόσο, νοσηλεία, επιπλοκές. Γι’ αυτό είναι σημαντικός ο εμβολιασμός, όπως φυσικά και η τήρηση των μέτρων υγιεινής. Είναι βέβαιο ότι τον Ιανουάριο θα δούμε περισσότερα κρούσματα, με τον συγχρωτισμό, τα ταξίδια, τις οικογενειακές συναντήσεις, τις αγορές, όλα θα συντείνουν στη μετάδοση. Ωστόσο, είναι θετικό ότι δεν φαίνεται προσώρας ότι θα έχουμε και βαρύτερη νόσηση λόγω COVID-19», υπογραμμίζει ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νικόλαος Τζανάκης.

 

-Άμεση λήψη αντιικού

Εξαιρετικά σημαντική για τους ηλικιωμένους αποδεικνύεται η λήψη αντιικού φαρμάκου τα πρώτα 24ωρα μετά τη μόλυνση. «Χάρη στις αντιικές θεραπείες έχουν αποφευχθεί χιλιάδες νοσηλείες στη χώρα. Τα δεδομένα είναι πια σαφή: τα αντιικά χάπια μειώνουν τη θνητότητα κατά 70% στις ομάδες υψηλού κινδύνου – και φυσικά τα βαριά συμπτώματα της νόσου. Τις τελευταίες δέκα ημέρες τα αιτήματα για χορήγηση αντιικών χαπιών κατ’ οίκον έχουν εκτιναχθεί σε πάνω από 1.100 την ημέρα, σημειώνοντας ρεκόρ από τον Μάρτιο του 2022 που ξεκίνησε η δωρεάν διάθεσή τους στους πολίτες. Αν δεν δίδονταν τα 1.100 αντιικά φάρμακα ημερησίως, καταλαβαίνετε ότι ισάριθμοι ασθενείς θα χρειάζονταν κάθε μέρα εισαγωγή σε νοσοκομεία. Οι “σκληροί δείκτες” θα είχαν εκτιναχθεί, τώρα όμως μπορούμε να έχουμε καλύτερη διαχείριση και κυρίως ίαση των ασθενών», αναφέρει ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας Στέλιος Λουκίδης.

Τέλος, αναμενόμενη χαρακτηρίζεται η κυκλοφορία του RSV όσο και του στρεπτόκοκκου, με τον τελευταίο να αφήνει βαρύ το αποτύπωμά του την περασμένη εβδομάδα οδηγώντας σε σηπτικό σοκ και θάνατο έναν 8χρονο στην Αττική. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η κυκλοφορία μεμονωμένα για καθένα από τα παθογόνα δεν φαίνεται να κρύβει εκπλήξεις, ωστόσο σε συνδυασμό με την παράλληλη κυκλοφορία κορωνοϊού και γρίπης, δημιουργεί ένα κοκτέιλ που μπορεί να επιδεινώσει τη νοσο-επιβάρυνση του πληθυσμού.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις