Για σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων, που αμφισβητεί τα θεμέλια της ευρωπαϊκής νομιμότητας, κάνει λόγο ο ευρωπαϊκός Τύπος δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον ενδεχόμενο ρόλο της Ελληνίδας αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Εύας Καϊλή, στο λεγόμενο Qatargate.
«Η πτώση της Καϊλή υπήρξε βίαιη», γράφει σε εκτενές άρθρο της η γαλλική Le Monde. Περιγράφοντας την ταχεία άνοδο της βουλευτού στα πολιτικά κλιμάκια, χάρη στον μέντορά της Ευάγγελο Βενιζέλο, η γαλλική εφημερίδα μνημονεύει την πρόσφατη ρήξη της με τον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τις υποτιμητικές δηλώσεις της για όσους εξασφάλισαν κρατικά βοηθήματα κατά τη διάρκεια της κρίσης. «Στους διαδρόμους του Ευρωκοινοβουλίου, η Καϊλή ξεχώρισε για τη γλωσσομάθεια και την επιρροή που γρήγορα άσκησε. “Ηταν παθιασμένη με την πολιτική και όχι τόσο με τις καθημερινές αρμοδιότητες”, λέει ευρωβουλευτής της ομάδας των Φιλελεύθερων», όπως γράφει η Monde. Το περιοδικό L’Obs δεν παραλείπει να αναφερθεί και στο κάλλος της κατηγορούμενης ευρωβουλευτού, με το ρεπορτάζ για την προσωρινή κράτησή της να την περιγράφει ως «η πάντα καλοβαλμένη Ελληνίδα ευρωβουλευτής με τα μακριά ξανθά μαλλιά».
Εύα Καϊλή: Αύριο κρίνεται η προφυλάκιση – Οι έρευνες σε Βέλγιο και Ελλάδα
«Η εγγύτητα της Καϊλή με Ρωσοέλληνες ολιγάρχες και Ασιάτες μεγιστάνες του πετρελαίου είχε απασχολήσει εδώ και καιρό ανώτατους πολιτικούς κύκλους στην Αθήνα. Νυχθημερόν διασκέδαζε μαζί με τον 63χρονο Ιβάν Σαββίδη στα νυχτερινά κέντρα της Θεσσαλονίκης. Ο εκατομμυριούχος θεωρείται έμπιστος του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν. Είναι ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ και το 2018 είχε εισβάλει με πιστόλι στον αγωνιστικό χώρο επειδή δεν του άρεσε μια απόφαση διαιτητή», έγραψε η γερμανική Bild. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung φιλοξένησε τη δήλωση της Γερμανίδας ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ: «Είναι μια απίστευτη υπόθεση. Πρέπει να διαλευκανθεί άμεσα, χωρίς μεν ή αλλά, με σκληρή εφαρμογή του νόμου», είπε, υπογραμμίζοντας ότι διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ευρώπης. «Εύα Καϊλή: το πρόσωπο ενός σκανδάλου» είναι το πορτρέτο που σκιαγραφεί η Sueddeutsche Zeitung. «Η Ελληνίδα πολιτικός εθεωρείτο μία από τις μεγάλες ελπίδες της ευρωπαϊκής πολιτικής. Ανήλθε από τηλεπαρουσιάστρια σε αντιπρόεδρο της Ευρωβουλής και τώρα τελεί υπό κράτηση», αναφέρει.
Η ιταλική εφημερίδα Fatto Quotidiano εκτιμά πως η υπόθεση διαφθοράς αποτελεί ένα ακόμη σύμπτωμα της κρίσης των ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά και της ίδιας της δημοκρατίας. «Υπάρχει τίποτα χειρότερο από έναν ψηφοφόρο που προδόθηκε από αυτούς που όφειλαν να υπερασπισθούν τα συμφέροντά του;» αναρωτιέται ο αρθρογράφος.
Τις αναλογίες του Qatargate με το πολιτικό σκάνδαλο που είχε προκαλέσει η εισαγγελική έρευνα «Καθαρά Χέρια» (Mani Pulite) τη δεκαετία του 1990, επισημαίνουν αναλυτές στον ιταλικό Τύπου, θυμίζοντας ότι η αποκάλυψη δικτύου «διευκολύνσεων» από κρατικά και κομματικά στελέχη είχε βυθίσει την Ιταλία σε πολυετή κρίση, οδήγησε στην εξαφάνιση του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και επέτρεψε έμμεσα την άνοδο του Μπερλουσκόνι στην εξουσία. To BBC μετέδωσε την ειρωνική αντίδραση του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Ορμπαν, μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης. Το τουίτ του με τη φωτογραφία των Αμερικανών προέδρων Ρόναλντ Ρέιγκαν και Τζορτζ Μπους που συχνά χρησιμοποιείται ως meme, κάνει ειδική αναφορά στο «πάγωμα» δισεκατομμυρίων ευρώ που προορίζονται για Ουγγαρία. «Και μετά είπαν ότι το Ευρωκοινοβούλιο ανησυχεί για τη διαφθορά στην Ουγγαρία», γράφει η λεζάντα της φωτογραφίας, στην οποία οι δύο ηγέτες εμφανίζονται σκασμένοι στα γέλια.