0

Οι Αρχές καλούν κατοίκους και τουρίστες που φτάνουν στις χώρες της Μεσογείου να παραμένουν σε κλειστούς, εσωτερικούς χώρους καθώς, το δεύτερο κύμα καύσωνα χτυπά την περιοχή κάνοντας τη χώρα μας, την Ιταλία και την Ισπανία να λιώνουν από τη ζέστη.

Στην Ιταλία και την πρωτεύουσα, Ρώμη, εργαζόμενοι στην Πολιτική Προστασία βρίσκονταν σε επιφυλακή για τυχόν πολίτες και τουρίστες που ξαφνικά δεν θα αισθάνονταν καλά εξαιτίας των ακραίων θερμοκρασιών. Κατάφεραν να εντοπίσουν τέσσερις αλλά, όπως αναφέρουν τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, κανείς δεν χρειάστηκε να διακομιστεί σε νοσοκομείο. Ωστόσο, τα ιταλικά νοσοκομεία είδαν αύξηση κατά 20-25% στην κίνηση αφού πολλοί ήταν εκείνοι που έφτασαν μόνοι τους στα Επείγοντα είτε λόγω αφυδάτωσης είτε εξαιτίας άλλων παθήσεων που οφείλονταν στη ζέστη. Την ίδια στιγμή, εθελοντές μοίραζαν επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια νερού σε 28 διαφορετικά σημεία της ιταλικής πρωτεύουσας.

Στην Κύπρο, όπου το θερμόμετρο μοιάζει να είναι κολλημένο στους 43 βαθμούς Κελσίου, ένας άνδρας 90 ετών έχασε τη ζωή του ενώ, άλλοι έξι ενήλικες χρειάστηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομείο καθώς υπέφεραν από θερμοπληξία.

Την ίδια ώρα, η Ισπανία είναι αντιμέτωπη όχι μόνο με την ακραία ζέστη αλλά και με τον πύρινο εφιάλτη. Δεν είναι μονάχα η τεράστια πυρκαγιά στη Λα Πάλμα στις Κανάριες Νήσους που παραμένει ενεργή αλλά υπό έλεγχο. Η Ισπανία βιώνει το τρίτο κύμα καύσωνα φέτος το καλοκαίρι και η επίμονη ξηρασία θέτει σε κίνδυνο σχεδόν όλη τη χώρα για το ξέσπασμα πυρκαγιών.

Για τους ειδικούς, ο καύσωνας μοιάζει με έναν αόρατο εχθρό που μπορεί να βλάψει όχι μονάχα όσους ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες αλλά, ολόκληρο τον πληθυσμό. Όσο πιο παρατεταμένη είναι, μάλιστα, η ζέστη τόσο πιο επικίνδυνη ακόμη και θανατηφόρα μπορεί να αποβεί.

Οι ακραίες θερμοκρασίες θα επιμείνουν και τις επόμενες ημέρες και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις των μετεωρολόγων το 2023 μπορεί να μείνει στην ιστορία ως το πιο θερμό έτος όλων των εποχών. Ήδη, κατά τη διάρκεια του Ιουνίου ο πλανήτης βίωσε την υψηλότερη μέση θερμοκρασία σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την κλιματική αλλαγή, Copernicus και οι πρώτες ημέρες του Ιουλίου εκτιμάται ότι είναι οι πιο θερμές στην ιστορία του πλανήτη.

Και δεν είναι μόνον η Ευρώπη που βράζει αλλά και η Βόρεια Αφρική και η Βόρεια Αμερική και η Ασία. Την Κυριακή, στην Κοιλάδα του Θανάτου στην Καλιφόρνια, που συχνά αποκαλείται ως το πιο θερμό σημείο σε ολόκληρο τον κόσμο, το θερμόμετρο έφτασε στους 53,3 βαθμούς Κελσίου. Την ίδια ημέρα, στα βορειοδυτικά της Κίνας και την πόλη Σανμπάο η θερμοκρασία έφτασε στους 52,2 βαθμούς Κελσίου.

Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή προκαλείται από την καύση ορυκτών καυσίμων και οι εκπομπές των αερίων συντελούν στην υπερθέρμανση της Γης. Το 2022 μάλιστα οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αυξήθηκαν σε επίπεδα – ρεκόρ. Σε συνδυασμό, επιπλέον, με το φαινόμενο Ελ Νίνιο, ο πλανήτης παραμένει σε τροχιά υπερθέρμανσης. Και η συζήτηση για την επόμενη ημέρα ανοίγει. Εκτός κι αν αυτή η καθημερινότητα που μοιάζει με ένα καζάνι που βράζει θέλουμε να γίνει η νέα μας κανονικότητα.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις