0

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον των ρουμάνων ταξιδιωτών για την Ελλάδα, παρά το “φρένο” που έβαλε η πανδημία τα δύο προηγούμενα καλοκαίρια, φέτος, γίνεται ακόμη πιο εμφανές με την ζήτηση να φτάνει σε τέτοια επίπεδα, που οι τουριστικοί πράκτορες εκτιμούν ότι το 2022 θα είναι καλύτερο και από το 2019. Αυτό ήταν άλλωστε το μήνυμα που μετέφεραν οι ίδιοι στον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, ο οποίος βρίσκεται για διήμερη επίσκεψη στο Βουκουρέστι πραγματοποιώντας συνεχείς επαφές με επαγγελματίες του τουρισμού και δημοσιογράφους.

«Σε συνάντηση που είχα με την ομοσπονδία τουριστικών πρακτόρων της Ρουμανίας, μου επιβεβαίωσαν ότι θα είμαστε ο νούμερο ένα τουριστικός προορισμός φέτος για τις καλοκαιρινές διακοπές των Ρουμάνων. Οι ταξιδιώτες από την Ρουμανία θα ταξιδέψουν πρώτα από όλα φέτος στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Κικίλιας, υπογραμμίζοντας: «Αυτό είναι προϊόν μιας πολύ σκληρής δουλειάς και συνεχόμενης όλο το χρόνο αλλά και μιας πολύ μεγάλης συλλογικής και συνολικής προσπάθειας που έγινε με τη συνεργασία του υπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΤ, της Μarketing Greece και όλων των ιδιωτών στη χώρα. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι και οργανωμένοι για να υποδεχτούμε αυτόν τον κόσμο και να του προσφέρουμε μια μοναδική τουριστική εμπειρία για να τους ξαναέχουμε κοντά μας και την επόμενη χρονιά».

Ο Αλίν Μπουρτσέα, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Πρακτόρων της Ρουμανίας μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων επεσήμανε ότι μετά από δύο καλοκαίρια με περιορισμούς και αυστηρά υγειονομικά μέτρα, η φετινή σεζόν ανοίγει απελευθερώνοντας τους ρουμάνους ταξιδιώτες, οι οποίοι φέτος δείχνουν ακόμη πιο έντονο ενδιαφέρον για την Ελλάδα και είναι πολύ πιθανόν να δούμε μεγέθη μεγαλύτερα και από εκείνα του 2019.

Συγχρόνως, ο κ. Μπουρτσέα τόνισε ότι η επίσκεψη του κ. Κικίλια στο Βουκουρέστι έχει πολύ ισχυρό αντίκτυπο για τη ρουμάνικη κοινή γνώμη. Όπως είπε χαρακτηριστικά «ο αντίκτυπος θα είναι μεγαλύτερος από όσο θα είχαν διαφημίσεις που θα κόστιζαν πάρα πολλά χρήματα», εξηγώντας ότι για τους Ρουμάνους «είναι πολύ σημαντική η παρουσία του έλληνα υπουργού Τουρισμού εδώ, δίνοντας τη μια συνέντευξη πίσω από την άλλη σε δημοσιογράφους των ρουμάνικων ΜΜΕ, στους οποίους αναφέρει ο ίδιος την άρση των περιορισμών και τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στην Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Μπουρτσέα.

Στο πλαίσιο των επαφών που είχε ο κ. Κικίλιας, συμπεριλαμβανόταν και η συνάντηση με τον υφυπουργό Επιχειρηματικότητας και Τουρισμού της Ρουμανίας Rus Lucian Ioan στην πρεσβεία της Ελλάδας στο Βουκουρέστι, με τον οποίο συζήτησαν τους τρόπους συνεργασίας και στον τομέα του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού.

Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Πρακτόρων της Ρουμανίας σημείωσε ακόμη ότι «οι Ρουμάνοι αγαπούν διαχρονικά την Ελλάδα, μας συνδέουν δεσμοί φιλίας, η Ορθοδοξία και η βαλκανική νοοτροπία». «Αγαπούν αυτό που λέμε “ελληνική ψυχή”, όχι μόνο τον ήλιο και τη θάλασσα».

«Πρώτος προορισμός για εκείνους που ταξιδεύουν οδικώς είναι η Θάσος και η Σαμοθράκη που πλέον τα νησιά γεμίζουν από Ρουμάνους. Ωστόσο ταξιδεύουν γενικά σε όλη τη γραμμή από Αλεξανδρούπολη έως Κατερίνη και φυσικά Χαλκιδική. Τα τελευταία χρόνια επιλέγουν και άλλους προορισμούς όπως η Κέρκυρα, η Λευκάδα, η Πάργα, η Εύβοια κτλ. Εκτός όμως από εκείνους που ταξιδεύουν οδικώς, πρέπει να πούμε ότι είναι πολλοί και εκείνοι που πηγαίνουν στα ελληνικά νησιά αεροπορικώς. Το καλοκαίρι πετάνε από 10 πόλεις της Ρουμανίας 10 με 15 τσαρτσερ την ημέρα», επεσήμανε ο κ. Μπουρτσέα.

Όπως σημείωσε ο προϊστάμενος του γραφείου ΕΟΤ στο Βουκουρέστι Γιώργος Σταφυλάκης, συνολικά περίπου το 80% των ταξιδιωτών από Ρουμανία έρχεται στη χώρα μας οδικώς. Το 2019 ο αριθμός των Ρουμάνων τουριστών στην Ελλάδα, άγγιξε τους 1.400.000.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και την μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ για τον οδικό τουρισμό, η Ρουμανία είναι η 1η αγορά σε επίπεδο ταξιδιωτικών εισπράξεων με ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια έως και το 2019. Από τις συνολικές ταξιδιωτικές εισπράξεις από την χώρα αυτή κατά το 2019, το 73,3% αφορά στον οδικό τουρισμό.

Το 49% των συνολικών ταξιδιωτικών εισπράξεων (σε όλη την Ελλάδα) από ρουμάνους ταξιδιώτες σημειώθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το 10,3% στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (με σημαντικότερο προορισμό την Θάσο). Λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των εισπράξεων του οδικού τουρισμού από την Ρουμανία, το 66,3% των εισπράξεων σημειώθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το 14% στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Συνεπώς, σε αυτές τις δύο περιφέρειες κατευθύνθηκε πάνω από το 80% των χρημάτων που δαπάνησαν οι ρουμάνοι τουρίστες που ταξίδεψαν οδικώς.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: ΚΙΚΙΛΙΑΣ