0

«Το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή είναι να εξασφαλιστεί η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας μέσα στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Όπως εξήγησε ο Ζ. Μπορέλ, τις δύο πρώτες ημέρες, δηλαδή το σαββατοκύριακο, πέρασαν στη Γάζα 20 φορτηγά την ημέρα, ενώ υπό κανονικές συνθήκες στη Γάζα μπαίνουν καθημερινά 100 φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Μπορέλ ανέφερε επίσης ότι, σύμφωνα με τον Επίτροπο ανθρωπιστικής βοήθειας, Γιανες Λέναρτσιτς, ο οποίος στη συνέχεια θα ενημερώσει το Συμβούλιο, είναι ανάγκη να περάσουν στη Γάζα η ανθρωπιστική βοήθεια και τα απαραίτητα καύσιμα για να υπάρχουν νερό και ηλεκτρικό και για να μπορούν να λειτουργούν κανονικά τα νοσοκομεία.

Επιπλέον στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ θα συζητηθεί η έκκληση των Ηνωμένων Εθνών για το άνοιγμα ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου που είναι αναγκαίος και για την απελευθέρωση των ομήρων. «Οι επιθέσεις στη Γάζα, αλλά και οι ρουκέτες της Χαμάς πρέπει να σταματήσουν και οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν. Είναι μέρος προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης», δήλωσε ο Ζ. Μπορέλ, ενώ τόνισε ότι παράλληλα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τρόπους για την επανεκκίνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας. «Όμως, η προτεραιότητα τώρα είναι η ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στη Γάζα», πρόσθεσε. Σημείωσε, επίσης, ότι η ΕΕ έχει αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα, αλλά υπάρχουν ατελείωτες ουρές φορτηγών στα σύνορα στη Ράφα που περιμένουν να περάσουν.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: ΜΠΟΡΕΛ