0

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press

του Δ. Γιαννακόπουλου

Οι μέρες περνούν, τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, ο κόσμος ετοιμάζεται να αλλάξει χρόνο ωστόσο το πολιτικό σύστημα δεν έχει αποφασίσει ακόμη για το εάν θα αλλάξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή θα ανανεώσει για δεύτερη και τελευταία φορά τη θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Αποτελεί κοινό μυστικό στους κόλπους των βουλευτών της ΝΔ ότι αρκετοί δεν θα την ξαναψηφίσουν ενώ η πρόσφατη απομάκρυνση – παραίτηση του Αλέξη Πατέλη από τη θέση του δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, δείχνει ότι και ο πρωθυπουργός άφησε κατά μέρος τη «woke ατζέντα» των δικαιωμάτων, των ομόφυλων ζευγαριών, των συζητήσεων επί παντός επιστητού που ούτε λίγο, ούτε πολύ κόστισε στη ΝΔ την απώλεια 14 ποσοστιαίων μονάδων και 1,3 εκατομμυρίων ψηφοφόρων από τις διπλές εθνικές κάλπες του 2023 έως τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024.

Ο χρόνος πιέζει όπως και οι συνθήκες. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν φαίνονται διατεθειμένα να συναινέσουν κινούμενα μεταξύ του «Όχι στην κυβερνητική πρόταση» και του «όχι σε άλλον εκτός του δικού μας υποψήφιου». Σχεδόν όλα δε τα πολιτικά ή μη πολιτικά πρόσωπα που άκουσαν ή διάβασαν τα ονόματα τους, κρατούν αποστάσεις αφού κανείς δεν τους εγγυάται ότι θα εξασφαλίσουν την εκλογή τους στις 4 από τις 5 συνολικά ψηφοφορίες που προβλέπονται στο αναθεωρημένο, το 2019, άρθρο 32 του Συντάγματος.

Οι πρώτοι

Τον Οκτώβριο είδε τη δημοσιότητα το όνομα του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια ο οποίος διέψευσε μέσω κύκλων αμέσως και λίγο αργότερα με συνέντευξη του.

Ο κ. Δένδιας , βουλευτής από το 2007 και υπουργός σε όλες τις κυβερνήσεις της ΝΔ, συγκεντρώνει την ομόθυμη στήριξη των γαλάζιων συναδέλφων του, ορισμένων εκ των 25 ανεξάρτητων και πιθανόν των βουλευτών της Νίκης και των 5 εναπομεινάντων Σπαρτιατών, οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν θα επανεκλεγούν άρα δεν έχουν κανένα λόγο να προκαλέσουν πολιτικές εξελίξεις. Ο αριθμός 180, τα απαιτούμενα 3/5 της 3ης ψηφοφορίας δηλαδή, θα εξασφαλιζόταν δυνητικά.

Δεύτερη περίπτωση, αυτή του Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα, ο μοναδικός που θα επιθυμούσε τη μετάβαση του στο Προεδρικό Μέγαρο έστω και με λιγότερες των 151 ψήφων (5ηψηφοφορία).

Αδιάφορος για τα κόμματα της αντιπολίτευσης, παρότι ψηφίστηκε από 283 βουλευτές το 2019 για την προεδρία της Βουλής και από 30 λιγότερους το 2023, δεν διαθέτει ερείσματα ούτε στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του αν και βουλευτής επί 25 έτη. Εδώ και δύο εβδομάδες δέχεται σκληρή κριτική, δημόσια από την αντιπολίτευση και ιδιωτικά από στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου και Νεοδημοκράτες βουλευτές, για την ολιγωρία του στο θέμα με τον προφυλακισθέντα αστυνομικό της Βουλής. Σημειώνεται ότι βάσει του αρ 11 παρ 5 του Κανονισμού της Βουλής, ο κ. Τασούλας έχει αποκλειστική ευθύνη για τους υπηρετούντες στη Βουλή αστυνομικούς και μάλιστα «ασκεί αστυνομική εξουσία».

Καραμανλής, Βενιζέλος

Τον Νοέμβριο ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, πρότεινε με συνέντευξη του στο «Βήμα» τον Κώστα Καραμανλή. Λίγες ώρες αργότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέγραψε τον κ. Σαμαρά «για τα προσωπικά σχόλια σε βάρος του πρωθυπουργού» ενώ ο κ. Καραμανλής δήλωσε ξεκάθαρα ότι «η συζήτηση ούτε με αφορά ούτε με ενδιαφέρει» βγαίνοντας τελείως από το «κάδρο».

Σχεδόν ταυτόχρονα το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε στο «στρατόπεδο» του ΠΑΣΟΚ και του πρώην αρχηγού του Ευάγγελου Βενιζέλου, επίσης διατεθειμένου να αναλάβει το αξίωμα. Ο κ. Βενιζέλος έχει πιθανότητες να υποστηριχθεί κεντρικώς από τη ΝΔ παρά ταύτα αρκετοί Νεοδημοκράτες βουλευτές δεν πρόκειται να τον στηρίξουν, αφού ως αντιπρόεδρος της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, το 2012-2015, έθετε ενστάσεις συμμετοχής τους στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Εκτός των άλλων, ο κ. Βενιζέλος στον δημόσιο βίο χαρακτηρίζεται «πολύ ενεργός και παρεμβατικός κι οι καιροί άλλαξαν».

Παπαδόπουλος – Μπένος

Δύο ακόμη βετεράνοι του ΠΑΣΟΚ είναι οι Αλέκος Παπαδόπουλος και Σταύρος Μπένος.

Το τελευταίο διάστημα ο πρώτος που έχει αποχωρήσει κοντά δύο δεκαετίες από την πολιτική διοίκηση, φημολογείται ότι συμπεριλαμβάνεται στη λίστα του Νίκου Ανδρουλάκη και ο δεύτερος σε εκείνη του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Περισσότερες αρνητικές γνώμες συγκεντρώνει στο πλειοψηφικό στρατόπεδο ο κ. Μπένος λόγω της ενασχόλησης του με τη διαχείριση κονδυλίων για τις πυρκαγιές. Κατά κοινή ομολογία οι βουλευτές και της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης «δεν θα επιθυμούσαν να μπουν σε διλήμματα περί της στήριξης τους ή μη».

Αβραμόπουλος – Διαμαντοπούλου

Ξεχωριστά κεφάλαια αποτελούν ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος και η επικεφαλής του πολιτικού σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου. Έχουν και οι δυο υπηρετήσει στις Βρυξέλλες ως Επίτροποι ενώ διαθέτουν εμπειρία σε κυβερνητικά αξιώματα.

Το βασικό ατού του κ. Αβραμόπουλου, οι ιδιαίτερες σχέσεις του με διεθνείς πολιτικές προσωπικότητες, είναι παράλληλα και μειονέκτημα του ενώ αντίστοιχα η κ. Διαμαντοπούλου δεν συγκεντρώνει την παραμικρή θετική άποψη (σς πόσω μάλλον ψήφο) από τους Νεοδημοκράτες .

Στουρνάρας – Παπαδήμος

Πριν μερικές εβδομάδες ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας δήλωσε ότι η θητεία του στην τράπεζα ολοκληρώνεται σε 1,5 έτος περίπου και πως δεν προτίθεται να συνταξιοδοτηθεί.

Προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, θήτευσε επιτυχώς ως υπουργός Οικονομικών το 2012-2014 και διαθέτει διαύλους επικοινωνίας με το σύνολο σχεδόν του πολιτικού συστήματος.

Το όνομα του, όπως και του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, δεν συγκεντρώνει πάντως πολλές πιθανότητες επειδή προέρχονται από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο σκληρής κριτικής.

Δικαστικοί

Στον χώρο των πρώην δικαστικών, η πρόταση του προέδρου της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση για τον επικεφαλής της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) και πρώην αντιπρόεδρο του ΣτΕ Χρήστο Ράμμο προκάλεσε την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ λόγω της υπόθεσης των υποκλοπών.

Στην επόμενη σελίδα της σχετικής ατζέντας γράφεται το όνομα του Ιωάννη Σαρμά, πρώην προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η αναφορά στον συγκεκριμένο φαίνεται ότι ξεπερνιέται γρήγορα αφού επί των ημερών του ως υπηρεσιακού πρωθυπουργού για ένα μήνα το καλοκαίρι του 2023, έγινε η διαρροή των στοιχείων εκατομμυρίων εκλογέων στο υπουργείο Εσωτερικών.

Παρακάτω συναντώνται τα ονόματα του επίτιμου αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαρ. Βουρλιώτη για τον οποίο έχουν εκφραστεί πολλά παράπονα σε σχέση με τις διαχειριστικές του ικανότητες και του επίτιμου εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου. Για τον δεύτερο τα πικρόχολα σχόλια δίνουν και παίρνουν αφού πέραν της ανάμιξης του στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής το 2013-2014, «άφησε εποχή» στην ηγεσία του ανώτατου δικαστηρίου με τις «ανεδαφικές ενέργειες του» στα θέματα των υποκλοπών (2022) και του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών (2023).

Ο Βασίλης Σκουρής

Η λίστα πιθανόν ολοκληρώνεται με τον επί σειρά ετών (2003-2015) πρόεδρο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρώην καθηγητή δημοσίου δικαίου, Βασίλειο Σκουρή. Παλαιός συνεργάτης του Κώστα Σημίτη, ο κ. Σκουρής συγκεντρώνει την αποδοχή του συνόλου του πολιτικού και επιστημονικού δυναμικού της χώρας. Η σφοδρή και χρόνια αντιδικία, όμως, με μέλη της οικογένειας του, βάρυνε και το 2020 την τελική κρίση των πολιτικών αξιωματούχων.

Προσωπικότητες

Επίσης, με αυξημένη προσοχή προσεγγίζονται πρόσωπα της ευρύτερης δημόσιας σφαίρας και της κοινωνικής προσφοράς όπως η Γιάννα Αγγελοπούλου, υπεύθυνη για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και των εκδηλώσεων το 2021 για τη συμπλήρωση των 200 ετών από το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης, η Μαριάννα Λάτση του ομώνυμου ιδρύματος, ο εφοπλιστής Αθανάσιος Μαρτίνος και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Νιάρχου Ανδρέας Δρακόπουλος.

Τέλος, παραμένει στο τραπέζι και το «βιογραφικό» της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη υπό την προϋπόθεση ότι έως τον Ιανουάριο θα ολοκληρωθούν επιτυχώς για την ελληνική πλευρά οι διαβουλεύσεις για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις