0

Του Γιώργου Γκόντζου

Μάχη θα γίνει στις επόμενες εκλογές, στον λεγόμενο οικολογικό και πράσινο χώρο. Από τη μία πλευρά θα είναι μαζί οι Οικολόγοι Πράσινοι των Γιάννη Τσιρώνη, Γιώργου Δημαρά, μαζί με τους Πράσινους των Μιχάλη Τρεμόπουλου, Νίκου Χρυσόγελουκαι από την άλλη, το Πράσινο Κίνημα του Κώστα Καλογράνη, η Πράσινη Αριστερά του Θράσου Φωτεινού και η Σοσιαλιστική Προοπτική του Γρηγόρη Ζαρωτιάδη.

Το πρώτο «πακέτο» (Τσιρώνης, Δημαράς, Τρεμόπουλος, Χρυσόγελος) έκαναν παράλληλα συνέδρια και αποφάσισαν την κοινή κάθοδο. Τα προβλήματα ξεκινούν από τις επιμέρους αποφάσεις των συνεδρίων. Στο Συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων, αποφασίστηκε με μόλις 52% αυτή η συνεργασία, με το υπόλοιπο 48% να θέλει τη συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ και, φυσικά, να μην έχει καμία διάθεση να στηρίξει το σενάριο συνεργασίας των δύο κομμάτων.

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι με ποσοστό 62%, αποφάσισαν στο συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων, ότι δεν πρέπει να είναι υποψήφιοι βουλευτές στις επικείμενες εκλογές οι Τσιρώνης, Δημαράς, Τρεμόπουλος, Χρυσόγελος. Από την άλλη, όμως, ο Τρεμόπουλος αναδείχθηκε συμπρόεδρος στο συνέδριο των Πρασίνων και θέλει οπωσδήποτε να είναι υποψήφιος στις εκλογές. Θέλει να ηγηθεί της προσπάθειας από το παρασκήνιο και ο ίδιος να είναι υποψήφιος βουλευτής στη Χαλκιδική. Στη Θεσσαλονίκη, ο Τρεμόπουλος εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος και το Περιφερειακό σχήμα των Οικολόγων Πράσινων εξέλεξε 2 έδρες. Από τότε όμως υπάρχουν απώλειες, με πιο σημαντική του Δαμιανού Ανδρέου, ο οποίος εντάχθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια στιγμή, σε δημοσκοπήσεις δύο εταιρειών για τον λεγόμενο «Πράσινο» χώρο, καταγράφεται η πολύ αρνητική άσχημη γνώμη των πολιτών, κυρίως για τον Τρεμόπουλο, αλλά και για Τσιρώνη, Δημαρά, Χρυσόγελο. Ο Τρεμόπουλος, έχει σταθερές αντεθνικές καταγεγραμμένες θέσεις και αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο. Στις ίδιες δημοσκοπήσεις, οι πολίτες έχουν πολύ αρνητικές γνώμες για τους Οικολόγους Πράσινους και τους Πράσινους,με ποσοστά που δεν ξεπερνούν το 0,5%.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει το Πράσινο Κίνημα, στο οποίο ηγείται ο Κώστας Καλογράνης. Είναι ο πιο ισχυρός φορέας του πράσινου χώρου, αφού μεταξύ των άλλων, κατέβασε δικό του σχήμα στις Περιφερειακές εκλογές της Αττικής, με επικεφαλής το Νίκο Παπαδάκη και εξέλεξε δύο έδρες, στο δεύτερο μεγαλύτερο διαβουλευόμενο όργανο της χώρας, μετά το Κοινοβούλιο.

Στο πλαίσιο της απλής αναλογικής, συνεργάστηκε στη διοίκηση της Περιφέρειας με τον Πατούλη, γεγονός που τους έχει ισχυροποιήσει πάρα πολύ. Αυτόνομο ψηφοδέλτιο κατέβασαν και στη Θεσσαλία, όπου επίσης εξέλεξαν έδρα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Η συνεργασία του Πράσινου Κινήματος με την Πράσινη Αριστερά (πρώην τμήμα της ΔΗΜΑΡ) και τη Σοσιαλιστική Προοπτική (κυρίως πρώην ΠΑΣΟΚογενείς) προχωρά κανονικά.

Τρεμόπουλος και Καλογράνης δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Έχουν λογαριασμούς από παλιά, όταν είχαν κοντραριστεί άσχημα στα συνέδρια, με τις 3 θέσεις του Τρεμόπουλου(πρώτον τη γνωστή για τη Μακεδονία, δεύτερον για τη Βόρειο Ήπειρο, όπου υποστήριζε ότι υπάρχει μόνο… Νότιος Αλβανία και τρίτον για τη γενοκτονία των Ποντίων, που πάγια λέει ότι δεν έγινε ποτέ), να είναι κόκκινο πανί για τον Καλογράνη.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι και σήμερα το Πράσινο Κίνημα, εκφράζει σταθερά πιο πατριωτικές θέσεις. Επίσης, έχει δικαιωθεί σε μια σειρά από ζητήματα που απέτυχαν στο παρελθόν οι Οικολόγοι Πράσινοι, όπως τη διαχείριση απορριμμάτων (και ειδικότερα στην Πελοπόννησο), τις εξορύξεις υδρογονανθράκων και τα ζώα συντροφιάς. Είναι γεγονός ότι η αποτυχημένη συγκυβέρνηση των Οικολόγων Πράσινων με τον ΣΥΡΙΖΑ, τους έχει απαξιώσει και περιθωριοποιήσει στην κοινωνία.

Το Πράσινο Κίνημα είναι το πιο σύγχρονο κόμμα στον πράσινο χώρο, με δομή που είναι στα πρότυπα των Ευρωπαϊκών Πράσινων κομμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, έχει δύο συμπροέδρους, έναν άντρα τον Κώστα Καλογράνη και μία γυναίκα τη ΡίαΑκρίβου. Έχει αποφασιστεί επικεφαλής στις εκλογές, να είναι ο Κώστας Καλογράνης.

Εκπρόσωπος Τύπου και επικεφαλής Επικοινωνίας του Πράσινου Κινήματος, έχει αναλάβει από τον Ιούλιο ο Νίκος Καραμπάσης, μετεγγραφή από το ΜεΡΑ25, όπου ήταν στις εκλογές του 2019 το δεξί χέρι του Βαρουφάκη.

Επίσης,επικεφαλής του Πολιτικού Σχεδιασμού, ανέλαβε ο γνωστός συγγραφέας και δημοσιογράφος,Χρήστος Χαλαζιάς. Στο πρόσφατο συνέδριο του Πράσινου Κινήματος, εκλέχθηκε γενικός γραμματέας ο Λάμπρος Σπάθης, προερχόμενος από το ΠΟΤΑΜΙ, ενώ επικεφαλής του Οργανωτικού ανέλαβε ο αυτοδιοικητικός, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Άγγελος Νταβίας.

Επίσης, υπάρχουν πολλά στελέχη που φεύγουν από το ΜεΡΑ25 και έχουν ήδη ενταχθεί ή συζητούν να ενταχθούν στο Πράσινο Κίνημα. Στην Κεντρική Επιτροπή του Πράσινου Κινήματος, βλέπουμε ότι μεταξύ των άλλων είναι ο πρώην δήμαρχος Σερβίων Κοζάνης Θανάσης Κοσματόπουλος, ο γνωστός αυτοδιοικητικός Κώστας Καψής, ο περιφερειακός σύμβουλος Αττικής Παναγιώτης Αλεβίζος, ο δημοτικός σύμβουλος Αργυρούπολης- Ελληνικού Ηλίας Φελέκης, ο δημοτικός σύμβουλος Χαλανδρίου Δημήτρης Λέρτας, ο γνωστός στιχουργός Βαγγέλης Κωνσταντινίδης, η ραδιοφωνική παραγωγός Μαρία Ρεμπούτσικα, η δημοσιογράφος Έλενα Χορέβα, ο οικονομολόγος και γνωστός επιχειρηματίας Μανώλης Τσουδερός, ο αξιωματικός εα του Λιμενικού Σώματος Κώστας Γκώνιας, η επιστήμονας του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης Αγγελική Μπουρμπούλια ο δημοσιογράφος Πέτρος Κουβάτσος, κ.α.

Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες στην Ε.Ε., που «πράσινο» κόμμα δεν συμμετέχει στο κοινοβούλιο. Σε 8 χώρες, οι «πράσινοι» συμμετέχουν και σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Η συνεργασία των Οικολόγων Πράσινων με το ΣΥΡΙΖΑκαι ο πλήρης έλεγχός τους από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχει καθυστερήσει αυτή την προοπτική. Τελευταία φορά που κατέβηκαν αυτόνομα σε εθνικές εκλογές, ήταν πριν 10 χρόνια στις εκλογές του 2012. Από τότε, οι Οικολόγοι Πράσινοι κατεβαίνουν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι σήμερα συμπρόεδροι στους Οικολόγους Πράσινους είναι ο Δημήτρης Πολιτόπουλος (ο διορισμένος επί ΣΥΡΙΖΑ Πρόεδρος του ΕΟΑΝ) και η Κατερίνα Ανδρικοπούλου Σακοράφα (εν ενεργεία πρώτη αναπληρωματική στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, κάτω από τον Αλέκο Φλαμπουράρη). Αυτός ήταν και ο λόγος που δημιουργήθηκε πρόσφατα το Πράσινο Κίνημα. Για να εκφραστεί αυτόνομα ο «πράσινος» χώρος. Για αυτό και έχουν καταφέρει να ενώσουν δυνάμεις και να προσελκύσουν προσωπικότητες.

Γενικά, το Πράσινο Κίνημα, με ισχυρή βάση την Αττική, δείχνει πιο δυνατό και έτοιμο να επικρατήσει των Οικολόγων Πράσινων στις επόμενες εκλογές, για το ποιος εκφράζει τον «πράσινο» χώρο στην Ελλάδα. Ειδικά στις επόμενες εκλογές, με την απλή αναλογική, αυτός που θα επικρατήσει στον «πράσινο» χώρο έχει ελπίδες να καλύψει στη βουλή το κενό που θα αφήσει το ΜεΡΑ25 του Βαρουφάκη, που είναι σε αποδρομή και μάλλον δεν θα καταφέρουν ούτε ψηφοδέλτια να κατεβάσουν…

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην TODAY PRESS τη νέα Free εφημερίδα που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Πολιτική