0

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press

Του Δ. Γιαννακόπουλου

«Η ενδοοικογενειακή βία τιμωρείται από τις διατάξεις του ν. 3500/2006… είναι έγκλημα που διώκεται αυτεπάγγελτα ενώ για την υποβολή εγκλήσεως/μηνύσεως δεν απαιτείται η καταβολή παράβολου». Με την ως άνω φράση ξεκινά το σχετικό εδάφιο στο εγχειρίδιο της Αστυνομίας. Δεν χρειάζεται κάποιος, πόσω μάλλον ο εκπαιδευόμενος αστυνομικός, να διαβάσει παρακάτω για να καταλάβει πως κάποιος που μπαίνει στο Τμήμα έντρομος στις 10 το βράδυ και του ζητεί βοήθεια επειδή κυνηγάει να τον σκοτώσει ο καταδικασθείς πρώην σύντροφός του πρέπει να τον προστατεύσει έως ότου διερευνηθούν τα πραγματικά περιστατικά, το τι ακριβώς έχει συμβεί.

Η έλλειψη στοιχειώδους λογικής, η ανεπάρκεια και αδιαφορία του αστυνομικού προσωπικού, σε συνάρτηση με την απογύμνωση των Τμημάτων λόγω αλλαγής μοντέλου διοίκησης και «κεντροποίησης» των υπηρεσιών, χαρακτηρίζονται από την ηγεσία της ΕΛΑΣ ως οι βασικότερες αιτίες διαμόρφωσης της νοσηρής αυτής κατάστασης και της αδιανόητης -έως πρόσφατα- δολοφονίας της 28χρονης Κυριακής από τον 39χρονο φίλο της έξω από το Τμήμα την περασμένη Δευτέρα.

Οι όποιες περαιτέρω συζητήσεις για το ποινικό παρελθόν του 47χρονου σκοπού του ΑΤ Αγ. Αναργύρων και του δράστη, τον διαχωρισμό των ανθρωποκτονιών ανά φύλο ή τις καταθέσεις των νεαρών αστυνομικών βάρδιας, λειτουργούν αποπροσανατολιστικά καλλιεργώντας παράλληλα το έδαφος για την επόμενο στυγερό έγκλημα.

Η διαταχθείσα ΕΔΕ για την απόδοση ευθυνών εξόργισε, σύμφωνα με πληροφορίες, την πολιτική ηγεσία στο ανώτατο επίπεδο, παρά ταύτα ουδείς διαπίστωσε δημόσια την ένσταση του και η λογική για μία ακόμη φορά επισκιάστηκε εμπρόθετα από το δραματικό σκηνικό.

Δεν ήταν η μόνη…

Η Κυριακή δεν ήταν η μόνη που τα έκανε όλα σωστά και κατέληξε μαχαιρωμένη. Μόλις λίγους μήνες νωρίτερα, στις 2 Δεκεμβρίου μια 43χρονη δολοφονείται εν ψυχρώ με καραμπίνα από τον 70χρονο πρώην σύντροφό της. Η γυναίκα, μητέρα ενός παιδιού από προηγούμενο γάμο, είχε καταγγείλει τον δράστη για ενδοοικογενειακή βία. Νωρίτερα είχε απευθυνθεί στην Αστυνομία όπου της υπέδειξαν να αλλάξει σπίτι και της έδωσαν και panic button (σύστημα ειδοποίησης) το οποίο ενεργοποίησε όταν απειλήθηκε, μάταια όμως. Το μόνο που δεν έκαναν οι αστυνομικοί ήταν να ενδιαφερθούν πραγματικά.

Όταν το αποφάσισαν (σσ μετά τη δολοφονία), τον συνέλαβαν στο Κερατσίνι και αποκαλύφθηκε ότι είχε καταδικαστεί ξανά στο παρελθόν για αντίστοιχες πράξεις, κυκλοφορούσε όμως με πλαστή ταυτότητα, άρα ούτε γάτα ούτε ζημιά.

Στη Δάφνη

Στις 31 Ιουλίου 2021, ο 39χρονος σύζυγος Αλβανικής καταγωγής, σκοτώνει με δυο μαχαιριές στον λαιμό την 31 έτους σύζυγο του. Η γυναίκα τον φοβόταν και αρκετές φορές είχε καλέσει νωρίτερα την Αστυνομία. Το πλήρωμα όμως του οχήματος της Άμεσης Δράσης ουδέποτε κατέβηκε για να διαπιστώσει την κατάσταση. Περνούσε απλώς από το σπίτι, άναβε τον «φάρο» κι έφευγε. Αλλοίμονο… Ο δράστης στα τέλη του 2022 καταδικάστηκε σε ισόβια. Εντύπωση είχε προκαλέσει η προανακριτική απολογία στο ΑΤ Δάφνης στην οποία περιέγραφε με σοκαριστικές λεπτομέρειες το έγκλημα του.

Είπε:

«Μπήκα στο δωμάτιο της, εκείνη κοιμόταν ανάσκελα και απευθείας όρμηξα πάνω της, ξάπλωσα πάνω της και την κάρφωσα με την μύτη του μαχαιριού μία φορά στο λαιμό. Εκείνη τότε ξύπνησε άρχισε να φωνάζει «πεθαίνω» και με το αριστερό χέρι της έκλεισα το στόμα. Έτσι αριστερά από το κεφάλι της και με τα δυο μου χέρια της έκλεισα το στόμα γιατί φώναζε. Μετά από περίπου ένα λεπτό εκείνη σταμάτησε να αντιστέκεται και να φωνάζει…».

Στο Πήλιο

Το βράδυ της 5ης Απριλίου 2021 στη Μακρινίτσα Πηλίου, ο ηλικίας 31 έτους αλλοδαπός σύζυγος εισέβαλε στο σπίτι της εν διαστάσει συζύγου του (28) σκοτώνοντας την ίδια και τον 30χρονο αδελφό της. Τους μαχαίρωσε στην καρδιά και τράπηκε σε φυγή ενώ η Αστυνομία τον συνέλαβε λίγο αργότερα ύστερα από σχετική καταδίωξη. Επί μήνες την απειλούσε συνεχώς και την έδερνε. Η γυναίκα είχε απευθυνθεί στις αρχές οι οποίες αδιαφόρησαν πλήρως παρότι στη μικρή κοινωνία της πηλιορείτικης υπαίθρου, ο πόνος της ήταν ιδιαίτερα γνωστός σε όλους. Κανείς δεν κουνήθηκε από την καρέκλα του έως ότου σηκώθηκαν να πάνε στην κηδεία των δύο αδελφών και κατόπιν στα δικαστήρια για να καταδικάσουν τον συζυγοκτόνο σε…αμφίβολα ισόβια λόγω των ψυχολογικών προβλημάτων που επικαλείται εκ των υστέρων ότι αντιμετωπίζει.

Νομοθεσία

Βάσει της κείμενης νομοθεσίας, όπως αποτυπώνεται στα εγχειρίδια των αστυνομικών σχολών: «Τα ποινικά αδικήματα των άρθρων 312 «Σωματική βλάβη αδυνάμων ατόμων», 330 «Παράνομη βία» και 333 «Απειλή» του Ποινικού Κώδικα (Ν.4619/2019 όπως τροποπ. Ν.4855/2021), τα οποία εντάσσονται στο πλαίσιο την ενδοοικογενειακής βίας, εφαρμόζονται ως ειδικά, στα περιοριστικά αναφερόμενα πρόσωπα, ήτοι ανήλικο ή σε πρόσωπο που δεν μπορεί να υπερασπίσει τον εαυτό του, εφόσον τα πρόσωπα αυτά βρίσκονται υπό την επιμέλεια ή την προστασία του δράστη βάσει νόμου, δικαστικής απόφασης ή πραγματικής κατάστασης, συνοικούν με τον δράστη ή έχουν μαζί του σχέση εργασίας ή υπηρεσίας, σύζυγο κατά τη διάρκεια του γάμου και σύντροφο κατά τη διάρκεια της συμβίωσης».

Εξειδίκευση

Περαιτέρω, σύμφωνα με τον ν.3500/2006, εντάσσονται στο πλαίσιο « ανεξάρτητα από το εάν υπάρχει συγκατοίκηση οι σύζυγοι, πρόσωπα που συνδέονται μεταξύ τους με σύμφωνο συμβίωσης, γονείς και συγγενείς πρώτου και δευτέρου βαθμού εξ αίματος ή εξ αγχιστείας και τα εξ υιοθεσίας τέκνα τους καθώς και οι μόνιμοι σύντροφοι και τα τέκνα τους, κοινά ή ενός εξ’ αυτών, οι τέως σύζυγοι, τα μέρη συμφώνου συμβίωσης που έχει λυθεί και οι τέως μόνιμοι σύντροφοι…». Δηλαδή, το 28χρονο θύμα στους Αγ. Αναργύρου περιγράφεται με ακρίβεια στις εμπίπτουσες περιπτώσεις.

Εξελίξεις

Όσον αφορά αυτό καθαυτό το συγκεκριμένο τραγικό συμβάν, όπως έχει γίνει γνωστό έως τώρα, η κοπέλα είχε μεταβεί στο αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων για να καταγγείλει τον 39χρονο και να ζητήσει προστασία ζητώντας από τους αστυνομικούς να τη μεταφέρουν στο σπίτι της, με τη συνοδεία περιπολικού. Οι υπεύθυνοι την ενημέρωσαν ότι πρέπει να καλέσει το «100» γιατί «σε αυτές τις διαδικασίες προβλέπεται να ενημερωθεί το Κέντρο και από εκεί να ειδοποιηθεί το περιπολικό και να φτάσει στο σημείο», αγνοώντας ή αδιαφορώντας για την εφαρμογή της αυτεπάγγελτης διαδικασίας.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Απόψεις