0

Δεν κινδυνεύει η ελληνική οικονομία 

Και παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες μόνο ιδανικές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν -εν μέσω πληθωρισμού και ανόδου των επιτοκίων- οικονομικοί αναλυτές δηλώνουν στο Reuters ότι η ελληνική οικονομία δεν φαίνεται να κινδυνεύει στο άμεσο μέλλον.

Ο Γιόργκ Κρέμερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, θεωρεί ότι «ακόμη και με αυξανόμενα επιτόκια, το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος, προφανώς, θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί και αυτό οφείλεται στην οικονομική βοήθεια που έχει χορηγήσει η διεθνής κοινότητα. Δημόσιοι πιστωτές εκτός Ελλάδας κατέχουν πάνω από το 60% των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Επιπλέον, τα δάνεια έχουν σταθερό επιτόκιο και πολύ μακρά περίοδο αποπληρωμής που κυμαίνεται, κατά μέσο όρο, στα 18,2 έτη». Μόλις το 26% των δανείων καθίσταται απαιτητό στα επόμενα πέντε χρόνια. Κατά συνέπεια, «η αναχρηματοδότηση του κρατικού χρέους ελάχιστα ακριβαίνει από τα αυξημένα επιτόκια», καταλήγει ο αναλυτής.

Αύξηση επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια

Οι τράπεζες, πάντως, ξεκίνησαν μικρές αυξήσεις στα σταθερά επιτόκια των στεγαστικών δανείων, με τις πρώτες αναπροσαρμογές να έχουν εμφανιστεί ήδη στις ιστοσελίδες τους.

Οι αυξήσεις κυμαίνονται μεταξύ 20 και 40 μονάδες βάσεις, ανάλογα με τη διάρκεια του σταθερού επιτοκίου, και σηματοδοτούν τον πρώτο κύκλο ανόδου που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του καλοκαιριού.

Τα σταθερά επιτόκια από το επίπεδο του 2,70% για τα πρώτα 2-3 χρόνια, ήδη, αυξήθηκαν στο επίπεδο του 2,90% και από το 3,90-4% για μεγάλες διάρκειες (π.χ. 25-30 χρόνια) σε 4,20%.

Οι αυξήσεις γίνονται συγκρατημένα και σταδιακά, λόγω μεγάλου ανταγωνισμού στην στεγαστική πίστη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για ένα στεγαστικό δάνειο €100.000, διάρκειας 30 ετών, με σταθερό επιτόκιο για όλη τη διάρκεια, η δόση από περίπου 478 ευρώ το μήνα αυξάνεται σε 497 ευρώ.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Οικονομία